ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας στις 22 Φλεβάρη

Σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 10 το πρωί και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι 22 και 23 Φλεβάρη πραγματοποιείται 48ωρη απεργία για τους εκπαιδευτικούς.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις δυο αυτές κινητοποιήσεις προς τις: Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Αττικής, Πειραιά, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το σχολείο της αγοράς, το "Πανεπιστήμιο ΑΕ" ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Με εργαλείο την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος", σχολείο και παιδεία δένουν με την αντιδραστική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", εμπορευματοποιούνται. Το ακόμα πιο ταξικό και διαφοροποιημένο σχολείο είναι εδώ. Η κρίση και το μνημόνιο το φέρνει με τη βία για τη λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς.

Οχι άλλη αναμονή - καμιά ώρα χαμένη. Το ολοήμερο σχολείο με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα, το πτυχίο κουρελόχαρτο του "Πανεπιστημίου ΑΕ", οι νέοι συνάδελφοι συμβασιούχοι, οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, οι απλήρωτες και χωρίς σύμβαση καθαρίστριες, οι στεγνές από χρηματοδότηση σχολικές επιτροπές, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες για κανέναν και καμιά.

Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει. Οι θυσίες ούτε τέλος, ούτε αποτέλεσμα έχουν για το λαό. Οι θυσίες που πιάνουν τόπο είναι αυτές του αγώνα.

Με τους μαθητές μας, τους γονείς, τα ταξικά συνδικάτα και τους φορείς σε κάθε πόλη και σχολείο οργανώνουμε τη γραμμή της λαϊκής ανυπακοής στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Γενικός παλλαϊκός ξεσηκωμός! Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός»!

Δε θα γίνουν εξετάσεις στα Διδασκαλεία

Δε θα διεξαχθούν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή νέων δασκάλων και νηπιαγωγών στα Διδασκαλεία της χώρας, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς το ΔΣ της ΔΟΕ. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να καλύψει ο ισχύων θεσμός των Διδασκαλείων». Διευκρινίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η διετής εκπαίδευση όσων δασκάλων φοιτούν σήμερα σε αυτά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει άμεση σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή χαρακτήρα των Διδασκαλείων, κατάργησή τους ή ένταξή τους σε άλλες διαδικασίες. Η κατεύθυνση είναι η μετατροπή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε φτηνή κατάρτιση που πραγματοποιούν ιδιωτικοί φορείς.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε τοποθετήσεις του για το θέμα, έχει σημειώσει ότι τα Διδασκαλεία είναι οι μόνοι φορείς που προσφέρουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιμορφώνονται αποσπασμένοι από την εργασία τους, είναι δημόσια, δωρεάν και με ευθύνη των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας. Εχει σημειώσει ότι τα Διδασκαλεία δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις αναγκαίες προσαρμογές (κατάργηση των εξετάσεων, να περνούν όλοι οι εκπαιδευτικοί απ' τα Διδασκαλεία κ.ά.). Παράλληλα, έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, που εντάσσεται στη συνολική θέση για μόρφωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του ενιαίου 12χρονου σχολείου και της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι η εξής:

  • Μόρφωση των εκπαιδευτικών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές και ειδίκευσή τους μέσα σε αυτές.
  • Μεταπτυχιακά και Ερευνα στις Παιδαγωγικές Σχολές.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε Μόνιμα Τμήματα Επιμόρφωσης των ίδιων σχολών.
  • Σύνδεση Παιδαγωγικών Σχολών με το Σχολείο - εφαρμοσμένη παιδαγωγική, διδακτική, εκπαιδευτική έρευνα.
  • Με βάση τα παραπάνω, όταν ικανοποιηθεί η πρότασή μας, δε θα έχουν λόγο ύπαρξης τα Διδασκαλεία.
  • Ως την ικανοποίηση όμως της συνολικής μας πρότασης, να παραμείνουν τα Διδασκαλεία.

Για το θέμα παρενέβη και η σύνοδος προέδρων παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων προτείνοντας «μέσα από την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, να διευρυνθεί ο ρόλος των Διδασκαλείων, έτσι ώστε τα Διδασκαλεία να καλύψουν και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες». Καλεί, δε, το υπουργείο να προσέλθει σε «πραγματικό διάλογο με τους φορείς» για το θέμα. Επίσης, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Διδασκαλείου «Δ. Γληνός» του Τμήματος Δασκάλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε ψήφισμά της, εκφράζει δυσαρέσκειά «για το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρά χωρίς επαρκή αιτιολόγηση στην κατάργηση ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών».

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Από πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας
Από πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό με πρώτο θύμα τους έκτακτους, επαναβεβαίωσαν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μέσα από μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα. Ανακοίνωσαν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας και κλιμάκωση του αγώνα με δυναμικές κινητοποιήσεις που θα κάνουν την Πέμπτη και Παρασκευή, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 23 του Φλεβάρη.

Αποφάσισαν, επίσης, να καλέσουν όλους τους Συλλόγους και τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού εις βάρος της ίδιας της λειτουργίας των ΤΕΙ, ενάντια στη λειτουργία του ΤΕΙ με απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκτάκτων εκφράζει, με απόφασή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ζητά από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία, με την καταβολή των δεδουλευμένων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, δηλώνει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, γιατί, όπως σημειώνει, «κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Χωρίζουν οικογένειες των εκπαιδευτικών εξωτερικού!

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Με νέα Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, επανέρχεται το ΚΚΕ για το θέμα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, που έχουν παντρευτεί εκεί και επιθυμούν να παραμείνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, παραιτούμενοι από το ειδικό επιμίσθιο που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα του εξωτερικού όπου έχουν παντρευτεί και έκαναν οικογένεια (χωρίς το ειδικό επιμίσθιο), δίνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς που... πρόλαβαν και παντρεύτηκαν μέχρι το 1996, ενώ τους υπόλοιπους, ο νόμος 3848/10 τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από μια επιπλέον πενταετία (επίσης χωρίς το ειδικό επιμίσθιο).

Σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν, λοιπόν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας και Σοφία Καλαντίδου τονίζουν:

«Αυτό είναι παράλογο και οδηγεί οικογένειες σε διάλυση μόνο και μόνο επειδή "άργησαν" να παντρευτούν. Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση κοινωνικά άδικη, και αντισυνταγματική, αφού κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με βάση την ημερομηνία γάμου, αγνοώντας πιο σημαντικές παραμέτρους όπως η ύπαρξη οικογένειας και ανήλικων παιδιών.

Η ρύθμιση αυτή είναι ανορθολογική και οικονομικά επιζήμια για την ελληνική κοινωνία, αφού εναντιώνεται στην παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών χωρίς τη χορήγηση επιμισθίου.

Επιπλέον, η παραμονή εκπαιδευτικών αυτής της κατηγορίας θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής εκπαίδευσης του εξωτερικού, αφού θα διατηρηθούν στις τάξεις της εκπαιδευτικοί με εμπειρία και γνώση των σχολείων αυτών, που μιλούν άριστα τη γλώσσα της χώρας απόσπασης, που γνωρίζουν καλά την ψυχολογία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, τις παιδαγωγικές μεθόδους και τους κατάλληλους τρόπους διδασκαλίας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό Παιδείας να κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να εγκριθούν άμεσα για την τρέχουσα σχολική χρονιά οι παρατάσεις των εκπαιδευτικών αυτών αλλά και να γίνει τροποποίηση του Ν. 3848/2010, έτσι ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους που έχουν παντρευτεί πριν το 1996.

ΚΝΕ
Εκδήλωση στη Βέροια

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα», διοργανώνει η ΝΟ Ημαθίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17). Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ