ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους κτηνοτρόφους

Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Οι κτηνοτρόφοι θα συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη

Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς

Motion Team

Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να αγωνιστούν ενάντια στην επίθεση που δέχονται από την πολιτική της κυβέρνηση και της ΕΕ και να περάσουν στην αντεπίθεση για την ανατροπή της, απευθύνει η ΠΑΣΥ. Τους καλεί, επίσης, να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 23 Φλεβάρη. Στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και στην ανάγκη αγωνιστικής δράσης τους, σε συντονισμό με τους εργατοϋπάλληλους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ - οι Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, Β. Κατής, Γ. Παπαδημητρίου και Χρ. Λίτσας - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά οδηγούνται σε κατάσταση μαζικής χρεοκοπίας, οριστικής εγκατάλειψης και ξεκληρίσματος και πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα η μεγάλη μείωση της τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση. «Αυτοί οι δύο παράγοντες - τόνισε ο Β. Κατής - ήρθαν να προστεθούν στη συνολικότερη αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων που ήδη την τελευταία 18ετία έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τα 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά».

Και πρόσθεσε: «Η φτώχεια και η εξαθλίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θρέφει και γιγαντώνει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων και των μονοπωλίων που εκμεταλλεύονται κτηνοτρόφους και καταναλωτές και ταυτόχρονα συγκεντρώνουν την κτηνοτροφία σε λίγα χέρια ζωοεπιχειρηματιών.

Φέτος, οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ το κρέας πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω από 4 ευρώ/κιλό τα αμνοερίφια) και το γάλα π.χ. το πρόβειο κατρακύλησε κάτω και από την τιμή του 1 ευρώ/κιλό που παρέμεινε η ίδια εδώ και 15 χρόνια.

Οι έμποροι ζωοτροφών που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και μονοπωλούν το χώρο δημιουργούν τεχνητή έλλειψη, για να πετύχουν υψηλότερες τιμές και ταυτόχρονα απαιτούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς ή με επιταγές των δύο μηνών, κερδίζοντας επιπλέον και μ' αυτόν τον τρόπο, ενώ οι κτηνοτρόφοι δίνουν τα προϊόντα τους με ανοιχτή τιμή και σε τιμές μικρότερες από πέρυσι και με μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ, της ΔΕΗ, την αύξηση στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, την τοκογλυφία της ΑΤΕ και στον τόκο στο «άτοκο» δάνειο, αύξηση στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, αύξηση στα κτηνιατρικά φάρμακα και υπηρεσίες, στην υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και στην ένταξη στην περαίωση, αύξηση των αντικειμενικών αξιών γης που σημαίνει αύξηση σε φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και πληρωμής σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, «χαράτσι» για υποχρεωτική ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, «χαράτσι» για τον ΟΣΔΕ, για τα νοσοκομεία, για τα διόδια και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ σύμφωνα με την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την περίοδο 2014 - 2020 και σε συνδυασμό με τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει σε επίπεδο πολιτικό και συνδικαλιστικό και σε βάρος των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας».

Οι άμεσες διεκδικήσεις

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις άμεσες διεκδικήσεις της ΠΑΣΥ για τους κτηνοτρόφους που είναι:

  • Επιδότηση των ζωοτροφών με αναδρομική ισχύ για τη χειμερινή σαιζόν που τελειώνει.
  • Εκτακτη ενίσχυση σε όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους 50 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα - 250 για αγελάδες και χοιρομητέρες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους στην ΑΤΕ για όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Διαγραφή του «άτοκου» δανείου για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
  • Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κτηνοτροφικής μονάδας και της κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, με ταυτόχρονη προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές με την ένταση αξιόπιστων ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.
  • Νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων, την κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, για τη διαφοροποίηση και την εισφορά στον ΟΣΔΕ.
  • Δωρεάν πιστοποίηση των ζωοκομικών προϊόντων.
  • Ενισχυμένες δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα, φτηνά δάνεια.
  • Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής (Αχελώος - φράγματα - λιμνοδεξαμενές - ποτίστρες κ.λπ.).
  • Να πάρει πίσω το νόμο για ΕΛΓΑ 100% ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων από ζημιές που προκαλούν διάφορες κρίσεις και διατροφικά σκάνδαλα.
  • Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και μείωση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, κατάργηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Σύνταξη χηρείας και στους άνδρες.
  • Δημόσια δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια.
  • Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
Πάλη για ριζική αλλαγή

Καταλήγοντας ο Β. Κατής επεσήμανε: «Καλούμε ως ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και μέσο την αγωνιστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, καθώς και των συμβιβασμένων ηγεσιών του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) καθώς και των Ομοσπονδιών.

Μαζί στους αγώνες με τους εργατοϋπάλληλους και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, τους νέους των σπουδών και το ΜΑΣ, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και την ΟΓΕ.

Κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινοί πρέπει να είναι οι αγώνες μας και το μέτωπο απέναντι στην πλουτοκρατία, στα κόμματά της, στην ΕΕ, στην τρόικα.

Μαζί με τα αιτήματά μας παλεύουμε για ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ενάντια στα μονοπώλια και υπέρ του λαού και της λαϊκής εξουσίας.

Παλεύουμε για μια αγροτική κτηνοτροφική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες μονάδες. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλύτερο εισόδημα σε κτηνοτρόφο και αγρότη, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους μηχανήματα και προϊόντα στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου στη Λάρισα, την Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011».

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Δίνουν μαχητικό «παρών» αύριο

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για αγωνιστική δράση και μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Περιφέρειες, Αντιπεριφέρειες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Αγωνιστικά προχωρούν αύριο οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος τους και σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών. Η ΠΑΣΥ καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να διαδηλώσουν μπροστά στα γραφεία των Περιφερειών, των Αντιπεριφερειών και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αγωνιστικές αποφάσεις έχουν ληφθεί ήδη:

  • Στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια.
  • Στο Ηράκλειο στις 10 πμ στην Περιφέρεια Κρήτης.
  • Στην Πάτρα στις 10.30 πμ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Στη Λαμία στις 9.30 πμ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μοίρασμα ανακοίνωσης σε σούπερ μάρκετ.
  • Στη Μυτιλήνη στις 11 πμ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μοίρασμα ανακοίνωσης στην αγορά της πόλης.
Η ΠΑΣΥ

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ τονίζονται τ' ακόλουθα:

«Την Πέμπτη στις 17 Φλεβάρη, οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη την επικράτεια βγαίνουμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι και τις ελιές, που δίνονται στους παραγωγούς και στις πανάκριβες που επιβάλλουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι μεγαλέμποροι στους καταναλωτές.

Το άνοιγμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης ξεπερνάει το 250%, για να κερδίζουν ο μεγαλέμπορας και τα μονοπώλια τροφίμων από την εκμετάλλευση ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών.

Διαδηλώνουμε μπροστά στα γραφεία της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για να συναντήσουμε τους εργαζόμενους - καταναλωτές και να μάθουν ότι δε φταίμε για τις υψηλές τιμές στο λάδι και τις ελιές στην κατανάλωση. Οτι δεν είμαστε εμείς οι αγροτοπαραγωγοί που τους στερούν να καταναλώνουν τις αναγκαίες ποσότητες σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι το λάδι και που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της χώρας μας.

Φταίει η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμπόρων και μεταποιητών, σε βάρος των διατροφικών αναγκών του λαού μας. Σε βάρος επίσης της μικρομεσαίας αγροτιάς που προωθούν άμεσα, βίαια, ταχύτατα το ξεκλήρισμα και την καταστροφή της, για να μείνουν οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το συμφέρον είναι κοινό μικρομεσαίων αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, μικροεπαγγελματιών για παραγωγή ποιοτικών, καλών και σε προσιτές τιμές τροφίμων που θα ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Κοινός ο αγώνας ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων, πάλη για τη λαϊκή ευημερία.

Δε φοβόμαστε να συγκρουστούμε με την άγρια πολιτική ΕΕ - ΔΝΤ και κυβέρνησης που μας εξοντώνει, γιατί το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι τα βάσανά μας.

Διεκδικούμε άμεσα:

-- Απορρόφηση στο λάδι και τις ελιές από κρατικούς φορείς (στρατός, νοσοκομεία κ.ά.) σε εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα.

-- Διαγραφή χρεών στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Συνάντηση σήμερα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ

Με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα

Από τη συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στα τέλη του Γενάρη
Από τη συμβολική κατάληψη του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στα τέλη του Γενάρη
Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΕΛΓΑ σήμερα στις 9 το πρωί στην έδρα του ΕΛΓΑ στην Αθήνα για να του θέσει τα προβλήματα που προκαλεί ο νέος νόμος για τις αγροτικές ασφαλίσεις, καθώς και συγκεκριμένα αιτήματα που θέτει η αγωνιζόμενη αγροτιά.

Η συνάντηση αυτή είναι συνέχεια της πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Γενάρη 2011 και στην οποία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ στις έδρες των Περιφερειών, διεκδικώντας ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους στην αγροτική και ζωική παραγωγή.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα.

Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, τα οποία προπληρώνονται μαζί με την δήλωση ΟΣΔΕ και δεν παρέχει εγγύηση για πλήρη παροχή ασφαλιστικής κάλυψης της ζημιάς.

Ο ΕΛΓΑ χάνει τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα του και γίνεται καθαρά ανταποδοτικός, καθώς η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκέντρωσε ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.

Ετσι, ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του και, μάλιστα, στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται στο 0,75% από το 0,50% που ήταν.

Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Ετσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτη τη ζημιά στο άλλο 50%.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει, από την πόρτα πια, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής και των ζώων, καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν σ' αυτές.

Επίσης σε πολλά προϊόντα και περιοχές της χώρας μας υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για αποζημιώσεις που δικαιούνται παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που δεν έχουν ακόμη πάρει είτε για εκτιμήσεις ζημιών σε μια σειρά προϊόντα που κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές είναι.

Ανοιχτό είναι το τεράστιο θέμα αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο - ρόδινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, χωρίς η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ακόμη για τον τρόπο αποζημίωσης».

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Το Σάββατο η κινητοποίηση

Στις 11 το πρωί στη Ζεύξη Ακτιου - Πρέβεζας

Εντείνουν τις περιοδείες τους τα στελέχη της ΠΑΣΥ στην Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, ενόψει της αγροτικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ. στη Ζεύξη Ακτιου - Πρέβεζας. Μαζί με τους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους, τις τοπικές γραμματείες, τις επιτροπές αγώνα διοργανώνει συσκέψεις σε περιοχές, σε χωριά όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτοκτηνοτρόφων, συζητά μαζί τους τα προβλήματα τα οποία θα διογκωθούν και μέσα από τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Καλεί σε πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα απόσπασης κατακτήσεων που μπορούν να δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση, για να δοθεί ώθηση στην προοπτική μιας άλλης φιλοαγροτικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, συνολικά τη φτωχή αγροτιά, διασφαλίζοντας βιώσιμο αγροτικό εισόδημα, φθηνά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.

ΠΑΣΥ ΑΧΑΪΑΣ
Παράσταση στον ΟΓΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΓΑ στην Πάτρα, προχώρησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Γραμματείας Αχαΐας της ΠΑΣΥ, με βασικό αίτημα να θεωρηθούν τα βιβλιάρια των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν για την αναθεώρησή τους καθώς αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική τους περίθαλψη και ταυτόχρονα καθυστερεί την καταβολή των συντάξεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εμπαιγμός με σήμανση ... «μη μεταλλαγμένων»

Κατάφωρο εμπαιγμό των καταναλωτών, αλλά και των κτηνοτρόφων αποτελεί η χτεσινή ανακοίνωση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη ότι καθιερώνεται ένα νέο πρότυπο σήμανσης για τα «καθαρά» από μεταλλαγμένα, ζωικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιτρέπει τη μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων όπως σόγια, καλαμπόκι, φυτικά έλαια, καθώς και ζωοκομικά προϊόντα από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα και έρχεται τώρα να βάλει ...«ετικέτα» στα εγχώρια μη μεταλλαγμένα. Οι παραγωγοί βέβαια θα πρέπει να ψάχνουν μόνοι τους αν τάισαν τα ζώα τους με μεταλλαγμένα και να ακριβοπληρώνουν για πάρουν πιστοποίηση ότι τα προϊόντα είναι «καθαρά». Τούτο αποτελεί σκέτη πρόκληση.

Η Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσε χτες ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο προαιρετικό πρότυπο για την επισήμανση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης που δεν έχουν καταναλώσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, το οποίο θα λέγεται «Agro 7». Στα προϊόντα που θα μπορούν να σημανθούν με το νέο πρότυπο συμπεριλαμβάνονται το τυποποιημένο γάλα, το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, καθώς και προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Τους ελέγχους θα αναλάβει ο ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων).

Ο ξεπεσμός μιας ... «Συντονιστικής»

Με αιτήματα ...«βούτυρο στο ψωμί» στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κατέβηκε χτες στην Αθήνα αντιπροσωπεία της αυτοαποκαλούμενης Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών.

Συναντήθηκε το απόγευμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να γίνει ένα επικοινωνιακό κουβεντολόι, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως πολιτική διαλόγου με τους αγρότες, σε βάρος όμως των αγώνων της μαχόμενης αγροτιάς και ενάντια στα αιτήματα επιβίωσης και προοπτικής που θέτει.

Η λεγόμενη Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα και η οποία φέτος στάθηκε απέναντι σε κάθε κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς, έθεσε κάποια διαχειριστικά αιτήματα όπως: Για την τιμολογιακή πολιτική στη ζάχαρη, όταν η τευτλοκαλλιέργεια εξαφανίστηκε και η ΕΒΖ ξεπουλιέται. Για τη συμμετοχή των καπνοκαλλιεργητών στα αναπτυξιακά προγράμματα, όταν η καπνοκαλλιέργεια εξαφανίστηκε και η επιδότηση μειώθηκε κατά 50%, χωρίς ν' αναπληρώνεται. Για τον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την περασμένη χρονιά στη βιομηχανική ντομάτα, όταν η επιδότηση από φέτος έχει αποδεσμευτεί πλήρως και η παραγωγή πέρσι μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το εθνικό πλαφόν που υπήρχε πριν την αναθεώρηση του καθεστώτος.

Η λεγόμενη αυτή Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή έχει ξεπέσει σε τέτοιο σημείο που μέχρι και ένας από τους ιδρυτές της, ο Βάιος Γκανής, αποχώρησε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ