ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να μπει φραγμός στην απάνθρωπη πολιτική
  • Δυναμώνει το αγωνιστικό μέτωπο για κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 του Φλεβάρη
  • Σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί καλεί η ΠΑΣΕΒΕ

Ολο και μεγαλύτερη ανταπόκριση βρίσκει καθημερινά το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 του Φλεβάρη και συμμετοχή των ΕΒΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις με το κοινό πλαίσιο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Στην Αθήνα, οι αγωνιστικές δυνάμεις, δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.

Η Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών «Η ΕΝΩΣΗ» δηλώνει ότι «απεργούμε για να βάλουμε φραγμό στα νέα μέτρα και στην απάνθρωπη πολιτική τους. Διεκδικούμε να παραμείνουμε στη δουλειά μας» και προσθέτει: «Στο χρόνο που πέρασε η κατάσταση της δουλειάς μας χειροτέρευσε, οι περισσότεροι από τους συναδέλφους δύσκολα τα βγάζουμε πέρα και πολλοί οδηγούμαστε στην ανεργία και την εξαθλίωση. Η θέση μας συνεχώς θα χειροτερεύει. Ο Νόμος για τη λεγόμενη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ, δημιούργησε το περιβάλλον για την παραπέρα κυριαρχία των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΦΔΧ. Η αξία της άδειας έχει πέσει πιο κάτω και από τα εξευτελιστικά ποσά που προβλέπει ο νέος νόμος για τη μεταβατική περίοδο.

Την ίδια άσχημη κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι άλλοι κλάδοι των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μας. Στις γειτονιές της Αθήνας και όλης της χώρας τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες ρημάζουν, ο τζίρος συνέχεια πέφτει. Δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά, γιατί με τις χιλιάδες απολύσεις φούντωσε η ανεργία και η φτώχεια. Γιατί το χρήμα το άδειασαν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων οι πολιτικές της κυβέρνησης της "τρόικας" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει χαρακτηριστικά «μην εμπιστεύεσαι τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονόμευσαν το δίκαιο αγώνα σου πριν από μερικούς μήνες», και τονίζει: «Κανένας νόμος, καμιά υπουργική απόφαση και καμιά εξουσία δεν μπορεί να σταθεί, να επιβληθεί και να κυριαρχήσει, αν βρεθεί αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση των θυμάτων της. Με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ, την Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011 απεργούμε».

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, ότι «συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και μικρομεσαίων που γίνονται στις 23 Φλεβάρη κατά των πολιτικών του μνημονίου και των σκληρών οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος όλου του λαού». Επίσης, καλεί «όλες τις Ενώσεις βενζινοπωλών και τους βενζινοπώλες της χώρας να αντιδράσουν άμεσα. Να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις με όποιον τρόπο μπορούν, σε συνεργασία με τις τοπικές ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων και μικρομεσαίων που θα κινητοποιηθούν. Να προβάλουν δυναμικά τα αιτήματα του κλάδου».

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»
Ψήφισαν το νόμο ενίσχυσης του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε χθες στην Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, με το ΚΚΕ να καταγγέλει τόσο τον ταξικό χαρακτήρα του όσο και την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω προώθηση των επιταγών της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Υπέρ του νομοσχεδίου θυμίζουμε ότι ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές ενώ την υπερψήφισή του ανακοίνωσε και η Ντ. Μπακογιάννη.

Εστιάζοντας στην ουσία των σημερινών εξελίξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θύμισε ότι «μήτρα των σημερινών νομοθετημάτων, των επιδιώξεων και της σημερινής κατάστασης που υπάρχει όχι μόνο στην εργατική τάξη αλλά και στα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ. Ολοι σας ποιείτε την νήσσαν γιατί ψηφίσατε - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός- την συνθήκη του Μάαστριχτ. Επίσης είναι η οδηγία Μπολκεστάιν την οποία έχετε αποδεχθεί».

Για «ενοχοποίηση δήθεν προνομιούχων ομάδων» μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως προσπάθεια μείωσης του κόστους των υπηρεσιών. Οπως είπε «πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού με ένα και μοναδικό στόχο: Να αποσπάσει την συναίνεση γι' αυτά τα μέτρα και να αποκρύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργατικές οικογένειες που δεν είναι άλλοι από το μεγάλο κεφάλαιο, τα κόμματα και τις πολιτικές που το υπηρετούν». Ειδικά για το χώρο των δικηγόρων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κατοχυρώνει την επιτάχυνση του μοντέλου της μεγάλης δικηγορικής, τεχνικής, πολυεπαγγελματικής επιχείρησης που με ένα ευέλικτο, χαμηλόμισθο και χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα υπαλληλικό προσωπικό θα μπορέσει να κυριαρχήσει στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς».

«Σε συνθήκες καπιταλισμού η κάθε απελευθέρωση, η κατάργηση δηλαδή κάθε προστασίας του μικρού και του μεσαίου, διευκολύνει και ενισχύει τον ισχυρό» τόνισε παρεμβαίνοντας ο Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «το σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα ταξικό, διότι με βίαιο τρόπο παραμερίζει την όποια προστασία υπήρχε για φτωχά και μεσαία στρώματα σε διάφορα επαγγέλματα, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο πλούτος, ο τζίρος, η οικονομική δραστηριότητα του κάθε επαγγέλματος σε λίγα χέρια, σε εταιρείες και με άλλους τρόπους σε μεγάλα γραφεία». Με τον τρόπο αυτό ανέφερε «επιδιώκεται η επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προλεταριοποίηση μεγάλων στρωμάτων ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να γίνουν μισθωτοί μέσα στον ίδιο τον κλάδο τους με πολύ χαμηλά εισοδήματα».

Σε αλλαγή που δεν επηρεάζει την ουσία των στόχων του νομοσχεδίου προχώρησε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης. Σύμφωνα με αυτή οι δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν να συγκροτούνται αποκλειστικά από μέλη του ίδιου δικηγορικού συλλόγου και όχι από κάθε δικηγορικό σύλλογο της χώρας όπως προβλεπόταν αρχικά στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέες κινήσεις για εύκολη βίζα

Ακόμη μια «μάχη» για τη διευκόλυνση των αλλοδαπών... που έχουν λεφτά να επισκεφθούν την Ελλάδα, έδωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση στο Μιλάνο, όπου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για θέματα τουρισμού Α. Ταγιάνι. Το θέμα της συνάντησης ήταν η «άρση εμποδίων που υφίστανται για τουρίστες, οι οποίοι δεν μπορούν να επισκεφθούν εύκολα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ειδικότερα από Ρωσία, Κίνα και Ινδία. Ο αρμόδιος υφυπουργός πρότεινε επίσης τη διοργάνωση άτυπης συνόδου υπουργών Τουρισμού στη Ρόδο στο προσεχές διάστημα, ώστε να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ συζήτησε για το ίδιο θέμα με τον Ούγγρο ομόλογό του.

Το «άγχος» της Ελλάδας, φαίνεται πάντως ότι το έχουν και άλλες τουριστικές χώρες της ΕΕ, που λιμπίζονται το χρήμα τουριστών από χώρες των οποίων τους κατοίκους και επίδοξους επισκέπτες θεωρούσαν μέχρι χτες «απειλή» και όρθωναν σημαντικά εμπόδια απέναντί τους.

Ο Ελληνας υφυπουργός συναντήθηκε και με σημαντικούς Ιταλούς τουρ οπερέιτορς, προωθώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Πτώση 4% το 2010 στις τιμές των κατοικιών

Πτώση σε ποσοστό 4% εμφάνισαν οι τιμές κατοικιών στο 12μηνο του 2010 σε συνέχεια της υποχώρησης 3,7% για το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας στην περιοχή της Αθήνας καταγράφεται μείωση 2,9% και στη Θεσσαλονίκη 7,1%.

Οι τραπεζίτες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους από το ενδεχόμενο μεγάλης πτώσης των τιμών, για τον υπολογισμό του ύψους της υποθήκης που εγγράφουν στα στεγαστικά δάνεια κ.ά.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Σύσκεψη για τα «κλειστά επαγγέλματα»

Ανοιχτή σύσκεψη για τη λεγόμενη απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και τα σωματεία Αθήνας και Πειραιά. Η πρόσκληση απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες λογιστές, εφοριακούς και σε φοιτητές - σπουδαστές. Θέμα: Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει η λεγόμενη απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και η πιστοποίηση των λογιστών. Η σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ