ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Την Τετάρτη όλοι στη μάχη

Η απεργία στις 23 Φλεβάρη μπορεί και πρέπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός! Σε αυτήν την κατεύθυνση, εντείνουν τη δραστηριότητά τους οι ταξικές δυνάμεις, συνδικάτα και ομοσπονδίες, ώστε η απεργία να αποτελέσει εφαλτήριο νέων ταξικών αγώνων. Η εργατική τάξη, μπροστά στον πόλεμο που δέχεται, πρέπει να απαντήσει με πόλεμο, ορθώνοντας, μέσα απ' την απεργία και τους αυριανούς αγώνες, ένα αδιαπέραστο τείχος που όχι μόνο θα προστατεύει τις λαϊκές και εργατικές κατακτήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, θα απαιτεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Την Τετάρτη, όλοι ρίχνονται στην απεργία.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια, στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού, στις 10.30 π.μ.

Η δραστηριότητα που ανέπτυξαν όλο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις, είναι πλούσια. Ενδεικτικά, αναφέρουμε: Τη μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 10 Φλεβάρη, με πανεξορμήσεις και συζητήσεις μέσα στους τόπους δουλειάς. Τις τελευταίες μέρες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει περιοδεύσει σε εκατοντάδες εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας έχει προχωρήσει σε εξορμήσεις σε μια σειρά από εργοστάσια. Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, συνδέοντας την απεργία με το κορυφαίο ζήτημα της Υγείας, πραγματοποίησε συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους (π.χ. SOFTEX) με στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας. Το σύνολο σχεδόν των ταξικών δυνάμεων πραγματοποίησαν συσκέψεις και συνελεύσεις μέσα στους τόπους δουλειάς. Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, μαζί με ταξικά σωματεία και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), προγραμματίζουν συζητήσεις - συγκεντρώσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Σήμερα, Σάββατο 19 Φλεβάρη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής πραγματοποιεί σύσκεψη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27).

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, στη Λάρισα, αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν στο Εργατικό Κέντρο, γενικές συνελεύσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων (9.30 π.μ.), του Σωματείου Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DIA» (10.30 π.μ.), της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου (11 π.μ.), του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών (6 μ.μ.), του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας (6 μ.μ.)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Να γίνει η απεργία ορόσημο νέων αγώνων

Από την περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών, στην οποία η κυβέρνηση επέβαλε την πολιτική επιστράτευση
Από την περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών, στην οποία η κυβέρνηση επέβαλε την πολιτική επιστράτευση
«Μαζική, οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία στην πολιτική επιστράτευση», με τη «μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία στις 23 Φλεβάρη, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε στους ναυτεργάτες ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, χτες το πρωί στη διάρκεια περιοδείας του στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών ακριβώς ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του υπουργού ΘΥΝΑΛ, Γ. Διαμαντίδη, ο οποίος, μεταφέροντας την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι δε θα άρει την πολιτική επιστράτευση όσο αυτοί θα αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ στα μέτρα των εφοπλιστών, όσο θα διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα!

Ο Γ. Τούσσας, μιλώντας με τους ναυτεργάτες, σημείωσε ότι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι «είναι επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων κυρίως μέσα στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, γιαπιά, καράβια, σχολειά, ώστε η απεργία στις 23 Φλεβάρη να αποτελέσει ορόσημο για νέους ακόμα πιο μαζικούς αγώνες». Κάλεσε τους ναυτεργάτες «να αναβαθμίσουν την πάλη τους, να ενδυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα, να συμπορευτούν με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

«Οι απειλές και η τρομοκρατία θα γυρίσουν μπούμερανγκ»

«Ναυτεργάτες, τσακίζουμε την τρομοκρατία της κυβέρνησης - εφοπλιστών. Ολοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Φλεβάρη». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν με χτεσινή τους ανακοίνωση τα συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ στην πρόκληση της κυβέρνησης, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα στους ναυτεργάτες να οργανώσουν ακόμα καλύτερα τις δυνάμεις τους για να αποτελέσει η απεργία της 23ης Φλεβάρη μία ακόμα σκληρή ταξική αναμέτρηση και ώθηση για την κλιμάκωση των αγώνων.

Αφού τονίζουν ότι οι δηλώσεις Διαμαντίδη αποτελούν πρόκληση για κάθε εργαζόμενο, υπογραμμίζουν ότι «είναι ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των ναυτεργατών... Η κυβέρνηση αυτοαποκαλύπτεται. Για να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική, το συνδικαλιστικό κίνημα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες ...στο γύψο». Και καταλήγουν: «Είναι υπόθεση των ναυτεργατών, του ταξικού εργατικού κινήματος οι απειλές και η τρομοκρατία να γυρίσουν μπούμερανγκ στις δυνάμεις που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού... Αταλάντευτα δυναμικά συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και στον εργασιακό μεσαίωνα που μας οικοδομούν».

Τις δηλώσεις Διαμαντίδη καταγγέλλει με δελτίο Τύπου η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στο επίκεντρο της πάλης η αλλαγή τάξης στην εξουσία

Με τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» συζήτησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του Κόμματος

Κάλεσμα αγωνιστικής πανστρατιάς με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμπόρευσης με το ΚΚΕ, βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης οι εργαζόμενοι και ο λαός να καρπωθούν τον πλούτο που παράγουν, για να αλλάξει χέρια η εξουσία, απεύθυνε από τη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Η περιοδεία έγινε στο πλαίσιο του πλούσιου προγράμματος και περιοδειών σε κλάδους και χώρους δουλειάς που πραγματοποιεί η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους κυριάρχησε η δικαιολογημένη ανησυχία τους σχετικά με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Ο Κ. Μπάτσικας αναφέρθηκε στην κερδοφορία που παρουσίασε για το 2010 η «ΔΩΔΩΝΗ» με άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009). Κερδοφορία μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, δηλαδή κέρδη μέσα από την εκμετάλλευση εργαζομένων και μικρομεσαίων παραγωγών, αφού πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, όπως στο αγελαδινό γάλα, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%. Παράλληλα, πρόσθεσε τη μείωση των μισθών κατά 10% το μήνα στην οποία προχώρησε πρόσφατα η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στους μόνιμους εργαζόμενους, με τη στήριξη ουσιαστικά των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους.

«Τα παραπάνω, σημείωσε ο Κ. Μπάτσικας, καταδεικνύουν πως και σήμερα η "ΔΩΔΩΝΗ" με το μανδύα της κρατικοσυνεταιριστικής επιχείρησης λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξωθείται σήμερα ακόμη περισσότερο σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στην αγροτική παραγωγή να διαμορφώσει ακόμη πιο ληστρικούς και επαχθείς όρους εκμετάλλευσης εργαζομένων και αγροτοκτηνοτρόφων.

Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ή ξεπουλήματος της "ΔΩΔΩΝΗΣ" είναι άρρηκτα δεμένα με τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, εις βάρος εργαζομένων και παραγωγών, της δυνατότητας του λαού να τρέφεται με φθηνά, υγιεινά προϊόντα». Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Να παλέψουν μαζί με τους αγροτοκτηνοτρόφους για μια άλλη πολιτική και μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα συμφέρει το λαό και όχι τα μονοπώλια. Μια αγροτική ανάπτυξη, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, διασφαλίζοντας σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, σταθερή δουλειά και εισόδημα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, επαρκή φθηνά και υγιεινά προϊόντα για το λαό.

Με τη σημαία του αγώνα και της αλληλεγγύης

Νέα μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο

Μεγαλώνει η λίστα των μηνυμάτων αλληλεγγύης που στέλνουν συνδικάτα και ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο προς το ΠΑΜΕ, μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν τα Συνδικάτα της Ινδίας, τα οποία την ίδια μέρα πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο στο Νέο Δελχί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας.

Από την Πορτογαλία η Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Ποτών, Ξενοδοχείων και Τουρισμού (FESAHT) στο μήνυμά της τονίζει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, ο αγώνας των εργαζομένων για την υπεράσπιση της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής προστασίας, των εργατικών δικαιωμάτων στις σημερινές συνθήκες όπου ο καπιταλισμός επιτίθεται άγρια σε βάρος των εργαζομένων, είναι μια κρίσιμη μάχη που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί για την αλλαγή των κοινωνιών προς το καλύτερο».

Η Βάσκικη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία LAB στο δικό της μήνυμα υπογραμμίζει ότι «στις 27 Γενάρη τα βάσκικα ταξικά συνδικάτα πραγματοποίησαν γενική απεργία, η LAB εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στο ΠΑΜΕ και στην ελληνική εργατική τάξη στον αγώνα της για την υπεράσπιση των εργατικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Είμαστε σίγουροι ότι στις 23 Φλεβάρη η Ελλάδα για ακόμη μια φορά θα υψώσει τη σημαία του αγώνα ενάντια στα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα».

Στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βιετνάμ (VGCL) σημειώνει: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τον γενναίο αγώνα σας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων από τις αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές πολιτικές του κεφαλαίου. Είναι ισχυρή η άποψή μας ότι οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο είναι αναφαίρετα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αδρανοποίησης συνδικάτων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στο ΠΑΜΕ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον αγώνα σας».

Η Κοινότητα Ελλήνων Δανίας με ομόφωνη απόφασή της στη γενική συνέλευση στις 13 Φλεβάρη αποφάσισε: «Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη γενική απεργία που έχετε κηρύξει για τις 23 Φλεβάρη. Μόνο με τον αγώνα μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη βάρβαρη επίθεση της αστικής τάξης της ΕΕ. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται και στη Δανία, εδώ δυστυχώς δεν έχει ΠΑΜΕ. Απολύσεις, μειώσεις, περικοπές παντού, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες της Δανίας δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι. Προσπαθούν να πληρώσουμε εμείς για αυτούς. Στεκόμαστε σαν "ένα" εδώ και παντού στον κόσμο».

Επίσης μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ, η Συνδικαλιστική Ενωση Εργαζομένων Βραζιλίας (Uniao Sindical dos Trabalhadores - Brasil).

Η κυβέρνηση ψήφισε προχτές στη Bουλή άλλο ένα αντιλαϊκό νομοθέτημα, αυτό για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Στα επιχειρήματά της ισχυριζόταν ότι τα επαγγέλματα αυτά «απελευθερώνονται» άρα δημιουργούνται και θέσεις εργασίας, ενώ μέσω του ανταγωνισμού θα πέσουν και οι τιμές των υπηρεσιών που προσφέρονται. Πόσο αληθινοί είναι αυτοί οι ισχυρισμοί;

Κατ' αρχήν είναι μέγας μύθος ότι τα επαγγέλματα αυτά είναι «κλειστά». Στην συντριπτική τους πλειοψηφία η άσκηση αυτών των επαγγελμάτων δεν ήταν απαγορευμένα σε κάποιους, αλλά γίνονταν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που ρυθμίζονταν νομοθετικά από το κράτος αφού πολλά απ' αυτά τα επαγγέλματα αφορούσαν υπηρεσίες που σχετίζονταν άμεσα με την υγεία των πολιτών (φαρμακοποιοί), την ασφάλειά τους (μηχανικοί κατοικιών, δημοσίων έργων και υποδομών) και απαιτούνταν ορισμένα επαγγελματικά προσόντα αλλά και στάνταρντς στην παρεχόμενη υπηρεσία. Αλλωστε οι ίδιοι που προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν «πληθώρα» τέτοιων επαγγελματιών, οι οποίοι είναι και άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, όχι γιατί το επάγγελμά τους είναι «κλειστό», αλλά γιατί μέσα στην άναρχη καπιταλιστική αγορά, πληρώνουν και αυτοί το τίμημα, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργάτες.

Δεύτερον, τα επαγγέλματα αυτά με το νομοσχέδιο «ανοίγουν» αλλά όχι για τους άλλους εργαζόμενους και για τους άνεργους. Ανοίγουν για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες με τη δύναμη που διαθέτουν θα εκτοπίσουν βίαια από την αγορά τους ελευθεροεπαγγελματίες τους οποίους θα ρίξουν στη μισθωτή εργασία με μεροκάματο πείνας ή στην ανεργία. Η ύπαρξη αυτών των επαγγελματιών κρίνεται αναχρονιστική για τους καπιταλιστές οι οποίοι διαβλέπουν ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις τους. Πράγματι, οι μεγάλες επιχειρήσεις απαιτούν σήμερα την άρση κάθε εμποδίου στην εξάπλωση της δράσης τους σε κάθε τομέα της οικονομίας. Γι' αυτό δεν υπήρξε επαγγελματίας και επάγγελμα που υπάγονται σε αυτά τα οποία περιέχονταν στο νομοσχέδιο που να μην λοιδορηθεί από την αστική προπαγάνδα.

Τρίτον, η ισχυροποίηση και εξάπλωση των μεγάλων επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς καθόλου δεν σημαίνει και φθηνότερες τιμές για τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών. Το αντίθετο αργά ή γρήγορα η λεγόμενη «απελευθέρωση» θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συγκεντροποίηση των κλάδων αυτών και κατά συνέπεια σε μονοπώλησή τους. Οπως άλλωστε έχει γίνει με όλες τις αγορές που «άνοιξαν». Ούτε μείωση τιμών είχαμε, ούτε καλύτερες υπηρεσίες. Αραγε οδηγηθήκαμε σε πιο φθηνές τιμές στην τηλεπικοινωνία, στην ενέργεια, στα πολυκαταστήματα στο εμπόριο; Ισα - ίσα οδηγηθήκαμε και οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στην μονοπώληση κλάδων από 3-4 μονοπώλια και από εκεί στις μονοπωλιακές τιμές που καθορίζουν μεταξύ τους, σε βάρος πάντα των καταναλωτών και χρηστών.

Βέβαια, η απάντηση στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, δεν μπορεί να αναζητηθεί στο παρελθόν, στον «παλιό καλό καιρό», στον ίδιο ποταμό δεν μπορείς να μπεις δύο φορές... Ούτε στις αυταπάτες και στις δοσοληψίες με τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος που καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Η απάντηση από τη σκοπιά και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων τους, βρίσκεται στην δημιουργία ισχυρού δημόσιου κοινωνικού τομέα σε πολλούς απ' αυτούς τους κλάδους, οι οποίοι θα παρέχουν δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και μέσα εκεί οι επαγγελματίες αυτοί θα γίνουν εργαζόμενοι και υπάλληλοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, καλούς μισθούς, ανθρώπινο ωράριο που δεν θα εξοντώνει, θα έχουν ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Υγεία και Παιδεία όπως και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δηλαδή πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των οικογενειών τους. Σ' αυτή τη ρότα εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νεολαία, γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων αξίζει να αγωνιστούν με όρους ανυπακοής, ρήξης, ανατροπής.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Προσπαθούν να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις

Τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Με διάφορες μεθοδεύσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι διοικήσεις συγκοινωνιακών φορέων προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να σταματήσουν τους αγώνες τους.

Χθες η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων παράνομες. Ταυτόχρονα ειδοποίησε ότι «αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα ρεπό» για τη χθεσινή και την επόμενη στάση εργασίας. Ανάλογη ειδοποίηση έβγαλε και η διοίκηση της ΕΘΕΛ η οποία ανέστειλε άδειες, ρεπό αλλά και τα όσα ρεπό θα δουλεύονταν. Παρά τις μεθοδεύσεις εκφοβισμού οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες στάσεις εργασίας και συνεχίζουν και την επόμενη βδομάδα.

Στα λεωφορεία οι οδηγοί θα κάνουν στάση εργασίας (11 π.μ. - 4.30 μ.μ.) τη Δευτέρα, 24ωρη απεργία την Τετάρτη, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες για τις επόμενες μέρες. Στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) Δευτέρα και Τρίτη (τη μέρα αυτή θα γίνει και γενική συνέλευση). Επίσης, στον ηλεκτρικό θα κάνουν την Τρίτη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 4 μ.μ.) και ΓΣ. Επίσης, με απόφαση του ΔΣ θα κάνουν την Τετάρτη δύο στάσεις εργασίας (έναρξη της βάρδιας έως 9 π.μ. και 5 μ.μ. έως λήξη της βάρδιας) αντί για απεργία.

Χθες έγινε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο.

Παρέμβαση ΠΑΜΕ

Την τρομοκρατική και εκδικητική τακτική της κυβέρνησης και των διοικήσεων της ΕΘΕΛ και των ΗΛΠΑΠ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σημειώνοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει την ταξική ενότητα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί την αστική συγκοινωνία και χαρατσώνει τους εργαζόμενους, επιβάτες, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Προσπαθεί μέσω των διοικήσεων των εταιρειών ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αναστέλλοντας κανονικές άδειες και προγραμματισμένες αναπαύσεις. Παράλληλα εκδικούνται τους επιβάτες με την αναστολή των εργασθέντων ρεπό με αποτέλεσμα την τεράστια βύθιση προγράμματος, που σημαίνει μείωση των δρομολογίων.

Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων για μετακινήσεις, αλλά τους τιμωρεί γιατί δεν αποδέχονται την αύξηση τιμής των εισιτηρίων.

Η προσπάθειά τους θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργάτες δεν τρομοκρατούνται. Τώρα όλοι μαζί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και επιβάτες, να μην περάσει ο φόβος και η τρομοκρατία.

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου. Να πάρουν τρανταχτή απάντηση στις 23 Φλεβάρη στην 24ωρη απεργία. Στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ. Να βουλιάξει η Αθήνα».

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχουν οριστεί στις 10.30 το πρωί ως εξής:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Εμπορίου, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Α΄ Αθήνας.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βόρειων και Βορειοδυτικών Συνοικιών.
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Ανατολικών, Βορειοανατολικών Συνοικιών, Νότιων, Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
  • Πλ. Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι.
Δίνουν εξετάσεις στους καπιταλιστές

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Διαμαντίδη, σημειώνει: «Ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Διαμαντίδης Γιάννης κάθε μέρα δίνει εξετάσεις στους εφοπλιστές, που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα και θαλασσοπνίγουν το λαό για την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τους.

Οι ναυτεργάτες να μη δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την πολιτική της, να οργανώσουν την πάλη τους για την επιτυχία της Απεργίας στις 23 Φλεβάρη και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ