ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Επίσκεψη αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας

Ο Νίκος Σοφιανός και ο Στέλιος Λάμπρου, εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, συνομιλούν με μετανάστες
Ο Νίκος Σοφιανός και ο Στέλιος Λάμπρου, εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, συνομιλούν με μετανάστες
Την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες που για 26 μέρες σήμερα συνεχίζουν την απεργία πείνας στο μέγαρο «Υπατία», εξέφρασαν χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων, Νίκος Σοφιανός και Στέλιος Λάμπρου που βρέθηκαν στο χώρο. Παράλληλα, ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες που έχει η πάρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο της Αθήνας σε σχέση με τον αγώνα τους και κατήγγειλαν τη στάση του δημάρχου Γ. Καμίνη στο θέμα των απεργών πείνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Φλεβάρη ο Γ. Καμίνης είχε προχωρήσει στην απόρριψη του αιτήματος των εκλεγμένων με το ΚΚΕ συμβούλων, να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Μάλιστα, η πλειοψηφία του Σώματος αρνήθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης, να θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, υιοθετώντας προφανώς το σκεπτικό που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Π. Μπέη ότι «ο δήμαρχος εκφράζει το δήμο».

Ο Γ. Καμίνης είχε κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να υιοθετήσει ο δήμος ένα αίτημα που είναι απραγματοποίητο, από τη μία, και που δε συναντά τη συναίνεση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, από την άλλη. Ο Ν. Σοφιανός είχε υπογραμμίσει πως γύρω από τον αγώνα των μεταναστών υπήρξαν πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, συμπληρώνοντας, τότε, ότι σε λίγες μέρες οι μετανάστες δε θα έχουν πού να πάνε - καθώς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κτίριο της Πατησίων - και το θέμα θα απασχολήσει, όχι προς το συμφέρον τους, αλλά στο πλαίσιο συνολικότερων σχεδιασμών.

Θυμίζουμε ότι το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ως εξής: «Για 13η ημέρα, 237 μετανάστες πραγματοποιούν απεργία πείνας στο κέντρο της πόλης, διεκδικώντας νομιμοποιητικά έγγραφα από την κυβέρνηση. Οι μετανάστες απεργοί πείνας είναι άνθρωποι που δούλευαν χρόνια στη χώρα μας, είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής και εργασίας. Λόγω της κρίσης δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τους όρους ανανέωσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας και ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους».

Κρίσιμη κατάσταση

«Οπως ξέρετε πολύ καλά , σήμερα είμαστε στην 25η μέρα απεργίας πείνας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Κανένας δεν έχει μιλήσει. Τι περιμένει η κυβέρνηση; Περιμένει να πεθάνουμε;». Αυτά τα λόγια πρόλαβε να πει χτες ένας μετανάστης, απεργός πείνας, λίγο πριν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις απεργοί νοσηλεύονται με προβλήματα υγείας. Ενας με καρδιολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Αλλος ένας είχε μεταφερθεί πριν λίγες μέρες με οξύ κοιλιακό επεισόδιο στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» απ' όπου μετά μεταφέρθηκε στο ΓΚΝ Νίκαιας. Παράλληλα, άλλοι δύο μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο, όπου τους παρέχεται παρεντερική θεραπεία. Οπως μας είπε γιατρός που βρίσκεται στο χώρο, «από εδώ και μετά θα έχουμε μαζικά προβλήματα. Το θέμα γίνεται πια κρίσιμο. Οι περισσότεροι απεργοί έχουν αφυδάτωση».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην ΕΕ

Την αντιμεταναστευτική πολιτική και τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ για τον άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας που αντιμετωπίζουν οι 237 μετανάστες απεργοί πείνας, και συνολικά για την έκρηξη του προβλήματος των μεταναστών και των προσφύγων στη χώρα μας, καταγγέλλει, με Ερώτησή του στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Εδώ και 5 εβδομάδες, 237 μετανάστες πραγματοποιούν απεργία πείνας στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας νομιμοποιητικά έγγραφα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι μετανάστες απεργοί πείνας που δουλεύουν χρόνια στη χώρα μας, ενώ είχαν νόμιμα έγγραφα, σήμερα δεν μπορούν να τα ανανεώσουν, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Απεργοί πείνας έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ οι υπόλοιποι που συνεχίζουν αντιμετωπίζουν άμεσο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που από ανάγκη επιβίωσής τους, εξαιτίας στρατιωτικών επεμβάσεων, εμφυλίων πολέμων και τυραννικών καθεστώτων, βρέθηκαν στην Ελλάδα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας - αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ - εξαιτίας του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ", χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες, σε καθεστώς ομηρίας, και της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει μεγάλες ευθύνες. Αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει λύσεις, επιλέγει την καταστολή, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, τις μαζικές απελάσεις.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο απέναντι στα δίκαια, ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα για:

α) Κατάργηση του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ";

β) Αμεση παροχή ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων;

γ) Αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας;

δ) Αμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και με ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν φυσικά να παραμείνουν;».

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σέρνεται πάλι τη Δευτέρα στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια σέρνεται πάλι, μεθαύριο Δευτέρα, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, καθώς εκδικάζεται στο πενταμελές Εφετείο Πειραιά η έφεση που έχει ασκήσει κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης σε 30 μήνες φυλακή και 50.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» σε παράνομη εκμετάλλευση δασικής έκτασης, στο πρώην λατομείο Καραμπίνη. Ο χώρος Καραμπίνη, ανενεργό λατομείο για πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται δεκαετίες τώρα αποκλειστικά για αθλητικές δραστηριότητες (στο χώρο υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου και κλειστό γήπεδο μπάσκετ).

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Οι υποψήφιοι για τις εκλογές σε όλη τη χώρα

Στις 27 και 28 Φλεβάρη οι δικηγόροι της χώρας ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων για την επόμενη τριετία. Την ψήφο των δικηγόρων διεκδικεί και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», η οποία κατεβαίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει σε όλη την Ελλάδα έχουν ως εξής:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πρόεδρος: Βρεττός Αγγελος. Σύμβουλοι: Αδάμ Εύα, Αντανασιώτης Αντώνιος, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Βογιατζής Δημήτρης, Γεράκη Αικατερίνη, Γούσιας Ευθύμιος, Δημοπούλου Χριστίνα, Ζαφειρίου Ελένη, Κατσιάβας Ευάγγελος, Καψόπουλος Ανδρέας, Κοντέας Ανδρέας, Κοντογιάννης Ιωάννης, Κουλουρούδης Ιωάννης, Μαλαγάρης Εμμανουήλ (Μάνος), Μαρκατσέλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μαρούλη Χαρίκλεια (Χαρά), Μίχας Αλέξανδρος, Μπίρδας Λάμπρος, Ρούση Σοφία, Τσάκωνα Ζωή, Τσίπα Παναγιώτα, Χαντζή Ιωάννα (Αννα), Χαρανάς Κωνσταντίνος, Χατζηπαναγιώτου Ηλέκτρα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόεδρος: Μελανεφίδου Σοφία. Σύμβουλοι: Αβράνα Σοφία, Αγγελοπούλου Μίνα, Βασιλείου Χρυσούλα, Γεωργοπούλου Μαρία, Δούλη Γεωργία, Καραγιάννης Γιάννης, Καραπίτσα - Ντεκουμέ Στάνα, Κέππας Δημήτριος, Κορομπόκη Γιώτα, Κωνσταντινίδης Μιχάλης, Μακρυγιώργου - Κακουλίδου Κατερίνα, Ματσιώρης Βασίλης, Μόσχου - Νικολαΐδου Μαρία, Νικόπουλος Νικόλαος, Οκλαλιώτου Χαρίκλεια, Παναγιώτου Αντιγόνη, Παντελίδου Χριστίνα, Ρεπανάς Γιώργος, Τομπουλίδης Βασίλης, Τρίπλης Νικόλαος, Τσιώνος Θανάσης, Χαραλαμπίδης Αργύρης, Χατζηιωαννίδου Νέλλη, Χατζηκυριάκου Λίνα.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πρόεδρος : Λιαπάκης Νίκος. Σύμβουλοι: Αβδούλου - Σταφυλλίδη Κυριακή (Κέλλυ), Αργυρόπουλος Θεόδωρος, Βαλλιάνος Γεράσιμος, Ζόγκαρη Αγγελική - Ελλη, Καπελλάκου Ευαγγελία, Καρυδάς Κυριάκος, Κατερέλου Ιωάννα (Λιάνα), Κροκίδη Λίνα, Μπουρδάκου Αικατερίνη (Μιράντα), Μυλωνάς Στέφανος, Ξυλαρδιστός Ιωάννης, Πανάγος Θεόδωρος, Σαπουντζάκης Γεώργιος, Σκλαβούνου Παναγιώτα, Τσιούνης Πέτρος, Φιλοξενίδης Κωνσταντίνος, Χασανάκος Δικαίος.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Πρόεδρος: Ξυδία Αγγελική. Σύμβουλοι: Ασπρούλιας Παναγιώτης, Βουτσινά Αγγελική, Μπουρδανιώτης Σπύρος, Καλογεράτου Χρύσα, Τζαμαλούκα Τέτη.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Πρόεδρος: Μπαλασούλης Ιωάννης. Σύμβουλοι: Αλέξης Κωνσταντίνος, Γαβαλά Μαρία, Γαζέπη Εύα, Κουμαντζέλης Νικόλαος, Σύλλα Ειρήνη.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Πρόεδρος: Φακιρίδου Γωγώ. Σύμβουλοι: Ευστρατίου Βικτώρια, Μπιζαϊντές Θανάσης, Τεπερίδης Πέτρος.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Σύμβουλοι: Εξαρχος Αναστάσιος, Μητσιμάρη Θεοδώρα (Λόλα), Μπλέτσας Νικόλαος, Τσουμάνη Ολγα (Ολυ).

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πρόεδρος: Σφακιανάκης Μιχάλης.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Πρόεδρος: Λαζάρου Ιωάννα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ Σημειώνεται ότι σε συλλόγους με λιγότερα από 200 μέλη, ο Κώδικας Δικηγόρων επιβάλλει ενιαίο ψηφοδέλτιο. ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Βενεστάνου Δέσποινα. ΘΗΒΑ: Τουλουμάκος Αντώνης. ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Τσίπρας Εμμανουήλ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Κουρούκλης Γιάννης. ΛΑΜΙΑ: Τσέλιου Κατερίνα. ΦΛΩΡΙΝΑ: Καραντζίδης Βασίλης, Τορλαχίδης Θόδωρος.

ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Παρέμβαση υπέρ των μεγαλοεργολάβων

Παρέμβαση στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων που κατασκευάζουν τους πέντε εθνικούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης, με συνέπεια να πληρώνει πανάκριβα χαράτσια ο λαός, πραγματοποίησαν χτες στο γραφείο του οι πρέσβεις της Ισπανίας Miguel Fuentes, της Γαλλίας Christophe Farnaud και της Γερμανίας Roland Michael Wegener.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι πρέσβεις εκδήλωσαν «το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τα έργα έως την ολοκλήρωσή τους». Κι αυτό βέβαια προφανώς γίνεται, καθώς, όπως είναι γνωστό, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες των χωρών αυτών συμμετέχουν στους ομίλους, όπως και αντίστοιχες μεγάλες τράπεζες έχουν δανειοδοτήσει τα έργα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός «επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι πέντε συμβάσεις παραχώρησης και τους ενημέρωσε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τους αντισυμβαλλόμενους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν εκκρεμή ζητήματα. Ακόμη, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Δημόσιο, ώστε να είναι συνεπές ως προς τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τις συμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ