ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Απέλυσαν εργάτη με πρόσχημα ότι ήταν αξύριστος...

Δυναμική παρέμβαση χτες το απόγευμα στο κατάστημα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βριλησσίων για να ανακληθεί η απόλυση

Την άμεση ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Αντώνη Μήλλα, στο σούπερ - μάρκετ Βασιλόπουλος στα Βριλήσσια (Λ. Πεντέλης 39), απαίτησαν χτες το απόγευμα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βριλησσίων, κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους στο κατάστημα και ταυτόχρονα απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία του σούπερ - μάρκετ Βασιλόπουλος, επικαλέστηκε τους εξής τρεις λόγους, για να δικαιολογήσει την απόλυση. Πρώτον ότι ήταν ...αξύριστος, δεύτερον, ότι άλλαξε βάρδια με συνάδελφό του χωρίς να ενημερώσει τη διεύθυνση και ότι ήταν πλημμελής στην εργασία καθαριότητας των μηχανών κοπής των τυριών. Ο πραγματικός λόγος είναι πως ο Α. Μήλλας είχε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όταν και έγινε γνωστό πως το εργοδοτικό σωματείο του «Βασιλόπουλου» (ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση - ΔΑΚΕ) είχε έρθει σε συνεννόηση με τη διεύθυνση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αιχμή τη δραστική μείωση των μισθών σε όλα τα καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μέσα στο κατάστημα, αναρτήθηκε πανό που έγραφε: «Οχι στις απολύσεις, όχι στην τρομοκρατία» και την ίδια στιγμή μοίραζαν ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και ενημέρωναν τους εργαζόμενους του καταστήματος καθώς και τους πελάτες τόσο για τους λόγους απόλυσης του Α. Μήλλα όσο και για την αναγκαιότητα συμμετοχής στην αυριανή απεργία. Ταυτόχρονα, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κατήγγειλε την απόλυση, ζήτησε την άμεση επαναπρόσληψή του, και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, να οργανώσουν την πάλη τους για να αντισταθούν και να ανατρέψουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Το «παρών» έδωσαν και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βριλησσίων, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Βήττο, ο οποίος ενημέρωσε πως το θέμα θα μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων.

Είναι φανερό ότι η απόλυση του Αντώνη Μήλλα εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης συνολικά των εργαζομένων στο «Βασιλόπουλο» και στόχο έχει να βάλει φρένο στη συσπείρωση, οργάνωση και δράση ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Αποκαλύπτεται ότι η εργοδοσία έχει θορυβηθεί, καθώς λίγες μέρες πριν, με ανακοίνωσή της εξαπέλυσε επίθεση ενάντια στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι δήθεν τη συκοφαντεί επειδή σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει προσπάθεια υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των μισθών. Αυτό που πραγματικά φοβάται η εργοδοσία είναι η δράση του συλλόγου και η απήχηση που βρίσκει στους εργαζόμενους το κάλεσμα για οργάνωση και αντίσταση.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Αναδεικνύει την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Τα θύματα έφτασαν τους 99 ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Η κορύφωση της νέας γρίπης Η1Ν1 αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τα μόνιμα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Φέτος, εμβολιάστηκε ελάχιστος πληθυσμός ενώ δύο Κέντρα Αναφοράς στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Ιωαννίνων δεν λειτούργησαν λόγω περικοπών.

Μέχρι και χτες 99 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνάντηση εργασίας που πήραν μέρος το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Συνολικά απ' την εμφάνιση της νέας γρίπης 276 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, όταν πέρυσι νοσηλεύτηκαν 296 σε ΜΕΘ - εκ των οποίων κατέληξαν συνολικά 149 - σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Την περίοδο της περυσινής έξαρσης της νέας γρίπης οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ ήταν 70 άτομα, ενώ τώρα νοσηλεύονται 127 άτομα - σχεδόν διπλάσιος αριθμός - τη στιγμή που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί και να αυξηθούν τα θύματα μέχρι και 50%. Αποκαλυπτική για την αδράνεια της κυβέρνησης ήταν η ομολογία του Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλου που είχε την εποπτεία των εργασιών της συνάντησης. «Μας έπιασε στον ύπνο. Ηρθε συμπυκνωμένα και μας δάγκωσε». Ακόμα, βέβαια κι αυτό το «μας έπιασε στον ύπνο» έχει άμεση σχέση με την απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αφού κομμάτι της είναι και η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα για έκτακτες περιπτώσεις, όπου χρειάζονται άμεσες ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού.

Οπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, φέτος, η νέα γρίπη είναι πιο βαριά, εισβάλλει σαν πυρετός αγνώστου αιτιολογίας και έτσι καθυστερεί η αντι-ιική θεραπεία. Μάλιστα, είπαν ότι και όταν γίνεται αυτή η θεραπεία και οι γιατροί αποφασίσουν να τη χορηγήσουν ενδοφλεβίως για να είναι πιο αποτελεσματική, τότε εμφανίζονται και εμπόδια διοικητικής δυσλειτουργίας. Επειδή παρουσιάστηκαν ελλείψεις στα αντι-ιικά φάρμακα η κυβέρνηση αποφάσισε να μπορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία να προμηθεύονται απ' τα δημόσια νοσοκομεία τα φάρμακα αυτά και τα διαθέτουν δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Απ' τα 99 θύματα, οι 22 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα «γιατί δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ;» ήταν ότι αυτό έγινε όχι γιατί δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια, αλλά γιατί καθυστέρησε η διάγνωση και ότι είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνονται σήμερα τρία στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, στη Ζάκυνθο, γιατί «τόλμησαν» το 2005 να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού. Πρόκειται για τους: Διονύση Συγούρο, πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Διονύση Κόμη, πρώην γγ του ΕΚ Ζακύνθου και Διονύση Στεριώτη, μέλος του ΔΣ του σωματείου των ΕΛΤΑ. Απάντηση στις νέες διώξεις δίνουν σήμερα με συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα δικαστήρια, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σωματεία και φορείς του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ διώκονται μετά από μήνυση της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου «Μεντιτερανέ», επειδή κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς το Μάη του 2005 όταν και ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση, οι διαδηλωτές έπειτα από απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου του νησιού πήγαν στην περιοχή Πόρτο Μπανάνα του Βασιλικού για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ασυδοσία της πολυεθνικής του «Μεντιτερανέ» που κατασκεύαζε αυθαίρετη και παράνομη περίφραξη δασικής έκτασης και έκλεινε το δρόμο της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.

«Αντί στο εδώλιο του κατηγορουμένου - καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο - να κάθονται αυτοί που πραγματικά παρανόμησαν, δηλαδή η πολυεθνική "Club Mediterane" και τα τσιράκια της αφού εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στην παραλία, κατηγορούνται σαν κλέφτες οι συνδικαλιστές». Υπογραμμίζει πως «είναι καθαρό ότι η αστική Δικαιοσύνη, πλήρως εναρμονισμένη με την τάξη την οποία υπηρετεί, σπεύδει να υπερασπιστεί αυτούς που κατέχουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που παζαρεύουν με το μεγάλο κεφάλαιο ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, σπεύδουν να δικάσουν αυτούς που αμφισβητούν αυτήν ακριβώς την ιδιοκτησία».

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση στα δικαστήρια - καταγγέλλοντας την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη δίωξη των τριών στελεχών του ΠΑΜΕ - απευθύνουν: Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ζακύνθου και ο Σύλλογος Ταχυδρομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις απολύσεις

Το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν 40 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Διονύσου, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 28/2. Με παρέμβασή τους στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο - με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των συμβασιούχων και του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Διονύσου - απαίτησαν τη δέσμευση της δημοτικής αρχής, ότι την 1/3 δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Η διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε να δεσμευτεί, λέγοντας ότι προκηρύσσει 8μηνα και όποιος θέλει κάνει αίτηση! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστήριξε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και εναντιώθηκε στις απολύσεις, ενώ οι εκλεγμένοι με τη ΝΔ πρότειναν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στην κοροϊδία των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι αποφάσισαν αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με: 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη, συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και 24ωρη απεργία στις 24 Φλεβάρη με συγκέντρωση και αποκλεισμό του δημαρχείου στις 7.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ