Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Αναδεικνύει την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Τα θύματα έφτασαν τους 99 ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Η κορύφωση της νέας γρίπης Η1Ν1 αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τα μόνιμα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Φέτος, εμβολιάστηκε ελάχιστος πληθυσμός ενώ δύο Κέντρα Αναφοράς στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Ιωαννίνων δεν λειτούργησαν λόγω περικοπών.

Μέχρι και χτες 99 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνάντηση εργασίας που πήραν μέρος το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Συνολικά απ' την εμφάνιση της νέας γρίπης 276 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, όταν πέρυσι νοσηλεύτηκαν 296 σε ΜΕΘ - εκ των οποίων κατέληξαν συνολικά 149 - σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας. Την περίοδο της περυσινής έξαρσης της νέας γρίπης οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ ήταν 70 άτομα, ενώ τώρα νοσηλεύονται 127 άτομα - σχεδόν διπλάσιος αριθμός - τη στιγμή που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί και να αυξηθούν τα θύματα μέχρι και 50%. Αποκαλυπτική για την αδράνεια της κυβέρνησης ήταν η ομολογία του Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλου που είχε την εποπτεία των εργασιών της συνάντησης. «Μας έπιασε στον ύπνο. Ηρθε συμπυκνωμένα και μας δάγκωσε». Ακόμα, βέβαια κι αυτό το «μας έπιασε στον ύπνο» έχει άμεση σχέση με την απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αφού κομμάτι της είναι και η επαγρύπνηση, η ετοιμότητα για έκτακτες περιπτώσεις, όπου χρειάζονται άμεσες ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού.

Οπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, φέτος, η νέα γρίπη είναι πιο βαριά, εισβάλλει σαν πυρετός αγνώστου αιτιολογίας και έτσι καθυστερεί η αντι-ιική θεραπεία. Μάλιστα, είπαν ότι και όταν γίνεται αυτή η θεραπεία και οι γιατροί αποφασίσουν να τη χορηγήσουν ενδοφλεβίως για να είναι πιο αποτελεσματική, τότε εμφανίζονται και εμπόδια διοικητικής δυσλειτουργίας. Επειδή παρουσιάστηκαν ελλείψεις στα αντι-ιικά φάρμακα η κυβέρνηση αποφάσισε να μπορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία να προμηθεύονται απ' τα δημόσια νοσοκομεία τα φάρμακα αυτά και τα διαθέτουν δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Απ' τα 99 θύματα, οι 22 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα «γιατί δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ;» ήταν ότι αυτό έγινε όχι γιατί δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια, αλλά γιατί καθυστέρησε η διάγνωση και ότι είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ