ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες «διαφωνίας»

Η απόλυτη συμφωνία στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων για το Πανεπιστήμιο ΑΕ επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ναύπλιο, όπου μίλησε η υπουργός Παιδείας, το περασμένο Σάββατο

Σε 12 σημεία «μερικής ή ολικής συμφωνίας» με το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, στη σύνοδο των πρυτάνεων, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Ναύπλιο. Η σύνοδος, με τις θέσεις που έχει δημοσιοποιήσει στη προηγούμενη σύνοδο του Λαυρίου το Δεκέμβρη, συμφωνούσε - έτσι κι αλλιώς - στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων. Μετά τη σύνοδο του Ναυπλίου επιβεβαίωσε ότι «διατηρεί τις θέσεις» που είχε, αφού «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταβολή στις θέσεις του υπουργείου». Οσο και αν ψάχνουν τρόπο να διαφοροποιηθούν τα 12 σημεία της «μερικής ή ολικής συμφωνίας» που ανέφερε η υπουργός Παιδείας, είναι με άλλα λόγια οι θέσεις των πρυτάνεων.

Μεταξύ των 12 σημείων «συμφωνίας», σύμφωνα με την υπουργό, είναι τα παρακάτω: Η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση (αξιολόγηση με όρους «αγοράς»), η «χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για το ποσοστό χρηματοδότησης» (θα χρηματοδοτείται με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας» και σύνδεσης με τις επιχειρήσεις), «πλήρης εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων» (διάλυση της συνοχής του πτυχίου και συλλογή μαθημάτων και πιστοποιητικών μέσα και έξω απ' τα ιδρύματα), «εσωτερικοί κανονισμοί» για να κατασκευαστεί το ανάλογο επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Βασική - και διατυπωμένη - συμφωνία είναι η «πλήρης οικονομική διαχείριση απ' τα ίδια τα ιδρύματα», «αξιοποίηση» των περιουσιών των ιδρυμάτων (κληροδοτήματα). Πρόκειται για τη λεγόμενη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που θα δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΑΕ.

Ανάμεσα στα σημεία «μερικής ή ολικής συμφωνίας» είναι τα Πανεπιστήμια να έχουν την «πλήρη ευθύνη για τις σπουδές (δομή, τίτλοι, οργάνωση, περιεχόμενο κλπ.) με βασική μονάδα τη Σχολή», σύμφωνα με την υπουργό. Με την εισαγωγή των φοιτητών σε σχολή (και στο δεύτερο έτος σε τμήμα) μπαίνει ένας ακόμα ταξικός φραγμός, αφού - έτσι ή αλλιώς - θα υπάρχει ένα «ξεκαθάρισμα» (νέος κύκλος φροντιστηρίων κ.ά.). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΠΘ, η μετατροπή της Σχολής σε βασική ακαδημαϊκή μονάδα ήταν «το μόνο θέμα απ' τις προτάσεις του υπουργείου» που συζητήθηκε και «υπήρξε αντίδραση από μέλη της συνόδου». Η «διαφωνία» αυτή, όμως, αναιρείται απ' τη συμφωνία με το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, που είναι αφετηρία του κατακερματισμού των πτυχίων και οδηγεί στη διάλυση της επιστημονικής συνοχής του κάθε αντικειμένου. Η εισαγωγή στη Σχολή και μετά σε τμήμα εντάσσεται, άλλωστε, και στη λογική του υπουργείου για «ατομική εκπαιδευτική διαδρομή», δηλαδή για πτυχίο χωρίς αντίκρισμα, χωρίς συνοχή κλπ.

Το ζήτημα που μπαίνει έντονα απ' τους πρυτάνεις είναι το θέμα της διοίκησης, αλλά ακόμα και σε αυτό στην ουσία δεν έχουν πρόβλημα! Υποστηρίζουν ότι η διοίκηση πρέπει να γίνεται από πανεπιστημιακά όργανα, αλλά δε δηλώνουν καμία αντίθεση στην παρουσία των μάνατζερ στα Πανεπιστήμια. Δε θα μπορούσαν, άλλωστε, να βάλουν τέτοιο θέμα, αφού σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο - πλαίσιο ο μάνατζερ είναι ...θεσμός στο Πανεπιστήμιο.

Δυναμική απάντηση στο Πανεπιστήμιο - Επιχείρηση

Κινητοποίηση στο Ναύπλιο από Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, μαθητές

Από την κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Από την κινητοποίηση στην Καλαμάτα
«Παιδεία στην υπηρεσία του λαού, όχι των μονοπωλίων». Στο σύνθημα αυτό στο πανό που αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο στον ιστορικό βράχο της Ακροναυπλίας εκφράζεται η ουσία της αντιπαράθεσης με τα μέτρα που οδηγούν στο «πανεπιστήμιο ΑΕ». Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Πάτρας, των Επιτροπών Αγώνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των ΤΕΙ της Πελοποννήσου, μαζί με μαθητές, εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΥ, έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Ναύπλιο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Νωρίτερα, συνδικαλιστές του ΜΑΣ έκαναν παρέμβαση - παράσταση διαμαρτυρίας στη διαδικασία της Συνόδου, σημειώνοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών και την ανάγκη για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Με αφορμή την κινητοποίηση και τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο, η Γραμματεία Πάτρας του ΜΑΣ σημειώνει ότι οι «διαβεβαιώσεις» της υπουργού ότι το νομοσχέδιο θα περάσει το Μάρτη αλλά θα εφαρμοστεί το 2013-14, είναι μόνο για να θολώσει τα νερά, να δημιουργήσει κλίμα επανάπαυσης και συναίνεσης στους φοιτητές και τις λαϊκές οικογένειες. Από κοντά και το συνονθύλευμα ΕΑΑΚ - ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΟΕ που σιγοντάρουν την παραπάνω κατεύθυνση, περιμένοντας να αναρτηθεί «πρόγραμμα δράσης των φοιτητικών συλλόγων» από την «Ελευθεροτυπία» και το Συγκρότημα Λαμπράκη για να το υλοποιήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας είτε καταψήφισαν την κινητοποίηση στη Σύνοδο, είτε απείχαν. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΜΑΣ. Τώρα χρειάζεται ακόμα πιο αποφασιστικά η οργάνωση της πάλης, η ακούραστη δράση για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη».

Πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου έγινε το Σάββατο
Πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου έγινε το Σάββατο
Την ίδια μέρα, στην Καλαμάτα, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία 23ης Μαρτίου προς την Εστία του ΤΕΙ, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Παιδείας, η οποία εγκαινίασε την Εστία. Ανάρτησαν πανό και την ώρα των εγκαινίων πραγματοποίησαν παρέμβαση, προβάλλοντας την πραγματική κατάσταση στις Εστίες και τα αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες όσων σπουδάζουν.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 13 ειδικότητες

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές ανακοινώσεις, 13 ειδικότητες αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με πρακτικό αποτέλεσμα οι εν λόγω απόφοιτοι να εργάζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης, ζητώντας όχι μόνο τη χορήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και την κατάργηση κάθε πιστοποίησης μετά τη λήψη του πτυχίου, το οποίο πρέπει να έχει από μόνο του αντίκρισμα.

Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου παραδέχθηκε ότι 13 ειδικότητες έχουν μείνει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες ήθελαν ειδική επεξεργασία σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Ανακοίνωσε δε ότι ήδη από τις 16 Φλεβάρη ο Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων έχει αντιστοιχήσει οκτώ από τις 13 ειδικότητες και μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα γίνει η ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες πέντε.

Κρατάμε μικρό καλάθι σχετικά με τις κυβερνητικές υποσχέσεις είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Πρωτούλης, υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωνε ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είχε κλείσει και δεν έλεγε ότι 13 ειδικότητες έμεναν εκτός. Η κατάσταση, συνέχισε, είναι απαράδεκτη αφού αφορά παιδιά λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται να εργάζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες αφού δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο τους. Εκτός των άλλων, είπε, η κυβέρνηση με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας θίγει και αυτήν την κατηγορία μαθητών οι οποίοι και με το πτυχίο ακόμα θα προσλαμβάνονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως ανειδίκευτοι.


Εχουν κοινή πολιτική

Ενα «αντίγραφο» των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, παρουσίασε με δική της κόπια χτες, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ως πρόταση για την Παιδεία του ...2020. Η ιδιωτική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, η εξωτερική αξιολόγηση, η (τυπική) ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων (έχουν θεσμοθετηθεί μέσω της ενσωμάτωση της Οδηγίας 36/05 στο ελληνικό δίκαιο), η ουσιαστική κατάργηση του ασύλου, είναι μόνο ορισμένα απ' τα μέτρα που προτείνει η φοιτητική παράταξη της ΝΔ. Γι' αυτές τις θέσεις πήρε τα συγχαρητήρια του παριστάμενου στην εκδήλωση προέδρου της ΝΔ, Α. Σαμαρά. Χέρι χέρι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ενόχλησαν οι αφίσες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αντιμέτωποι με το κλίμα τρομοκράτησης που προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει ενάντια σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι στην αντιλαϊκή πολιτική βρέθηκαν την Κυριακή το βράδυ δυο μέλη της ΚΝΕ στα Γιάννενα, οι οποίοι συνελήφθησαν για αφισοκόλληση και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Ενστολος αστυνομικός δήλωσε αρχικά στα μέλη της ΚΝΕ ότι η πράξη τους είναι παράνομη. Στη συνέχεια άνδρας της ομάδας «Ζ» ξήλωσε τις αφίσες της ΚΝΕ, ενώ οι νεολαίοι της ΚΝΕ οδηγήθηκαν με ένα "ασφαλίτικο" αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και φοιτητικού πάσο φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για την «αθωότητά» τους και έπεσαν και τα σχετικά τηλεφωνήματα ταυτοποίησης των στοιχείων από τις πόλεις που μένουν οι φοιτητές - μέλη της ΚΝΕ. Τελικά, με την άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ, τα δύο μέλη της ΚΝΕ αφέθηκαν ελεύθερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ