ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μπαράζ φοροελαφρύνσεων στην πλουτοκρατία
  • Γενικευμένες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη της πλουτοκρατίας, νομιμοποίηση φυγαδευμένων κεφαλαίων οφσόρ, εφοπλιστών κ.ά.
  • Σκληρά επιλεκτικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή των μικροεπαγγελματιών

Νέες εξοργιστικές φοροελαφρύνσεις συνολικά για την πλουτοκρατία μαζί με νέα προνόμια προκλητικής φορολογικής αμνηστίας σε μερίδες τρωκτικών (μεγαλοκαταθέτες που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια στο εξωτερικό, εφοπλιστές κ.ά.) έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» έρχονται να σφίξουν τη θηλιά σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, να διαμορφώσουν επιλεκτικά σε βάρος τους καθεστώς φορολογικής τρομοκρατίας κάτω από το απόλυτα σαθρό πρόσχημα της «φοροδιαφυγής».

Μεγαλύτερες ακόμη και από αυτές που η ίδια η κυβέρνηση τους υποσχέθηκε είναι οι φετινές φοροελαφρύνσεις για τα διανεμόμενα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, εκχωρούν καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας στα αρπακτικά που έχουν φυγαδεύσει κεφάλαια σε ελβετικές και άλλες τράπεζες. Με τις νέες διατάξεις έρχονται μέχρι και να απαλλάξουν τους εφοπλιστές από το φόρο για την ακίνητη περιουσία «τους» που την εμφανίζουν στις διαβόητες οφσόρ εταιρείες, δηλαδή στους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Στο ίδιο νομοσχέδιο τσουβαλιάζουν και την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», καθώς και τη συγχώνευση της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης» με τα «Ολυμπιακά Ακίνητα», βάζοντας μπροστά το σχέδιο για το μαζικό ξεπούλημα δημόσιας γης.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

Επιχειρηματικά κέρδη: Από την 1η Γενάρη 2011 ο επίσημος συντελεστής πέφτει στο 20% (από 24% για το 2010 και 35% που ίσχυε στα μέσα της περασμένης 10ετίας).

Μερίσματα: Στα «διανεμόμενα κέρδη» καρατομούν τον επίσημο συντελεστή στο 25% (και πολύ παρακάτω) από 40%. Ξεπερνώντας ακόμη και τις υποσχέσεις που έδωσαν στους επιχειρηματίες και «ειδικά» για φέτος προχωρούν - με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση - στη μείωση του συντελεστή για τα μερίσματα, ακόμη περισσότερο, συγκεκριμένα στο 21%, ποσοστό που όχι μόνο θα μονιμοποιηθεί αλλά και θα μειωθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Φορολογική αμνηστία: Βάζουν ξανά σε εφαρμογή την κατάπτυστη ρύθμιση για το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων» με ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2011, αντί εξευτελιστικού φόρου 8%. Οι πλουτοκράτες μπορούν να νομιμοποιήσουν τα κλεμμένα και κάθε προέλευσης κεφάλαια με το δικαίωμα να τα διατηρήσουν σε ξένες τράπεζες.

Οφσόρ εταιρείες: Από την «υποχρέωση» καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων εξαιρούνται τα ακίνητα, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκμισθώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες. Ετσι, «φωτογραφίζουν» την εξαίρεση των εφοπλιστών που μέσω οφσόρ εταιρειών νοικιάζουν ακίνητα στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή στους εαυτούς τους... Απαλλαγή από τον «ειδικό φόρο ακινήτων» (οφσόρ) προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες τρωκτικών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Σε προηγούμενο νομοσχέδιο επιχείρησαν να διαγράψουν 24 δισ. ευρώ, ποσά από τα φέσια μια μικρής δράκας πλουτοκρατών. Τώρα επανέρχονται με διάταξη που αφορά στις διαδικασίες για το πότε χαρακτηρίζονται «εισπράξιμα» ή «ανεπίδεκτα είσπραξης». Είναι φανερό ότι οι εν λόγω πλουτοκράτες έχουν όλο το χρόνο να μεταβιβάσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο, για να χαρακτηριστούν στη συνέχεια - με τη βούλα του νέου νόμου - ως ανήμποροι να πληρώσουν...

Η ιταμότητα της πλουτοκρατίας έχει και συνέχεια με την ποινικοποίηση και τα κατασταλτικά μέτρα, για την εξόντωση αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» το σχέδιο νόμου προβλέπει κλιμακούμενες ποινές φυλάκισης που για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ φτάνουν μέχρι και 1 χρόνο, αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής ως «διαρκούς αδικήματος» κ.ά. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα παραπάνω καθιερώνεται «εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος», για τη στήριξη του οποίου ιδρύεται ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών. Δυσκολεύουν μέχρι και την προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να καταβληθεί το 50% της καταλογιζόμενης οφειλής και των προστίμων. Για τους μικρούς δεν προβλέπεται ούτε καν το μέτρο της «διοικητικής επίλυσης» των διαφορών, το οποίο ισχύει για διαφορές πάνω από 50.000 ευρώ.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Πάνω από 30% οι πραγματικές αυξήσεις

Ολοκληρώθηκε με το χτεσινό δελτίο τιμών φαρμάκων η ανατιμολόγηση που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στη λογική του περιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την εξαίρεση από τη συνταγογράφηση μιας σειράς ευρέως διαδεδομένων σκευασμάτων, οδήγησε σε μεγάλες ανατιμήσεις, ακόμα και περισσότερο από 30%, σε χιλιάδες φάρμακα και σκευάσματα επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Στο νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνονται τιμές σε 1.322 πρωτότυπα και σε 2.115 αντίγραφα φάρμακα, συνολικά δηλαδή σε 3.437 φάρμακα, σε συνέχεια του δελτίου του Σεπτέμβρη που περιλαμβάνονταν τιμές σε 6.840 φάρμακα συνολικά. Στην πραγματικότητα, αντίθετα με τις αλχημείες της κυβέρνησης από τις οποίες ...προκύπτουν ανατιμήσεις μέχρι 11%, όπως υποστηρίζει στο επίσημο Δελτίο Τύπου οι ανατιμήσεις, εάν συνυπολογίσει κανείς τις πρώτες προσωρινές οριζόντιες μειώσεις που είχαν γίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η ανατιμολόγηση ανά φάρμακο ξεχωριστά και τη μείωση του ΦΠΑ που έγινε το Γενάρη, ξεπερνούν και το 30% και μάλιστα σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας. Μερικές ενδεικτικές αυξήσεις τιμών, λοιπόν, συγκρίνοντας την πραγματική τιμή στην οποία αγόραζε κανείς μέχρι χτες συγκεκριμένα φάρμακα και τη νέα τιμή με βάση το χτεσινό δελτίο τιμών είναι: Osteovile: 31,2%. Νicorette: 31,3%. Hexalen: 13,3%. Erythrocyn: 13,3%. Aσπιρίνη: 10,8%. Ζovitax: 23,7%. Tavor: 14,3%. Sinecod: 13,7%. Panadol: 10,8%. Maalox: 13,1%. Lonarid N: 13,1%. Stedon: 13,4%. Lexotanil: 13,8%. Gemnil: 13,3%.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Παζάρια και διαγκωνισμοί

Με μοχλό την πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας στην Alpha Bank δρομολογείται η νέα φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατεύθυνση αυτή έχει υποδειχθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που με στόχο την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κεφαλαίων ετοιμάζονται να νομοθετήσουν και τη μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Η «απόρριψη» της πρότασης από τους μεγαλομετόχους της Alpha φέρνει ξανά στο προσκήνιο σχεδιασμούς και σενάρια για συμμαχίες και συγχωνεύσεις με άλλες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι επιχειρηματικές κόντρες. Εξάλλου, θετικός εμφανίστηκε για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας.

Ο μεγαλομέτοχος της Alpha Γ. Κωστόπουλος, για λογαριασμό και της διοίκησης και των άλλων μετόχων τους εμμένει στην αρνητική απάντηση. Με επιστολή στους εργαζόμενους κάνει λόγο για την «αβεβαιότητα» που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία, για το περιεχόμενο και τους όρους της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική και που κρίνονται «ασύμφοροι».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις για μειώσεις μισθών, η ηγεσία της ΟΤΟΕ επιχειρεί να...διαχωρίσει τις συγχωνεύσεις σε ...καλές και κακές. Συγκαλύπτοντας την κατάσταση, εγκαλούν τη κυβέρνηση που τις χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει να κινούνται».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Αγγιξε το 150% του ΑΕΠ το 2010

Αγγιξε το 150% του ΑΕΠ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) στο τέλος του 2010, ανερχόμενο στο 148,4%. Σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε στα 340,3 δισ. ευρώ, έναντι 336,8 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του ίδιου έτους.

Παρά τα αιματηρά προγράμματα λιτότητας, κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τρόικας ενάντια στον ελληνικό λαό, τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών και την πρωτοφανή φορολογική επίθεση, το κρατικό χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Κύριες αιτίες η οικονομική κρίση (η μείωση του ΑΕΠ οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού του χρέους) και τα τοκογλυφικά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο. Ακόμα και στις περιορισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τις οποίες έκανε το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο 2010, το επιτόκιο 3,80 και 4,10% πυροδότησε τη δυναμική του χρέους.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τις διάφορες πλευρές του κρατικού χρέους, προκύπτει ότι τα έτη 2011-2014 είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, καθώς το 2011 λήγουν κρατικοί τίτλοι (οι οποίοι θα πρέπει να ανανεωθούν) ύψους 40 δισ. ευρώ, 33 δισ. ευρώ το 2012, 35 δισ. ευρώ το 2013 και 48 δισ. ευρώ το 2014. Τα επόμενα, μετά το 2014, χρόνια αναμένεται να επιβαρυνθούν με τα δάνεια που θα συναφθούν τα προηγούμενα έτη, με συνέχιση του φαύλου κύκλου του κρατικού χρέους. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η βάρβαρη λιτότητα δεν πρόκειται να σταματήσει το 2013 που, τύποις, ολοκληρώνεται το μνημόνιο, αλλά θα συνεχιστεί στο διηνεκές. Ακόμα και η τεραστίων διαστάσεων εκποίηση περιουσιακών στοιχείων - ύψους 50 δισ. ευρώ - αν πραγματοποιηθεί, η συνέχεια κάθε άλλο από αισιόδοξη διαγράφεται.

Β. ΕΥΒΟΙΑ
Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων

Συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων της Βόρεια Εύβοιας θα γίνει αύριο Τετάρτη, 23 Φλεβάρη, στις 10 πμ, στη θέση Παλιούρια. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής θα κατέβουν στην κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα πορευτούν μέχρι την κεντρική πλατεία του Μαντουδίου διεκδικώντας τα αιτήματα τους και αγωνιζόμενοι μαζί τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της αυριανής πανελλαδικής απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ