Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Παζάρια και διαγκωνισμοί

Με μοχλό την πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας στην Alpha Bank δρομολογείται η νέα φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατεύθυνση αυτή έχει υποδειχθεί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που με στόχο την ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού κεφαλαίων ετοιμάζονται να νομοθετήσουν και τη μείωση των μισθών για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Η «απόρριψη» της πρότασης από τους μεγαλομετόχους της Alpha φέρνει ξανά στο προσκήνιο σχεδιασμούς και σενάρια για συμμαχίες και συγχωνεύσεις με άλλες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι επιχειρηματικές κόντρες. Εξάλλου, θετικός εμφανίστηκε για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας.

Ο μεγαλομέτοχος της Alpha Γ. Κωστόπουλος, για λογαριασμό και της διοίκησης και των άλλων μετόχων τους εμμένει στην αρνητική απάντηση. Με επιστολή στους εργαζόμενους κάνει λόγο για την «αβεβαιότητα» που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία, για το περιεχόμενο και τους όρους της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική και που κρίνονται «ασύμφοροι».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις για μειώσεις μισθών, η ηγεσία της ΟΤΟΕ επιχειρεί να...διαχωρίσει τις συγχωνεύσεις σε ...καλές και κακές. Συγκαλύπτοντας την κατάσταση, εγκαλούν τη κυβέρνηση που τις χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενες χωρίς να θέτει τα οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια εντός των οποίων πρέπει να κινούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ