ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ
Δυναμώνει η εργοδοτική επίθεση

Ασπίδα των εργαζομένων η συσπείρωση και δράση με τα ταξικά συνδικάτα

Η ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη
Η ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη
Το δρόμο για το πλήρες ξεσάλωμα με κάθε είδους αυθαιρεσία και ασυδοσία έχει ανοίξει διάπλατα στην εργοδοσία της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου η πολιτική της κυβέρνησης. Μη καταβολή δεδουλευμένων, περικοπές μισθών, απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία, απειλές και εκβιασμοί έχουν γιγαντωθεί όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και την ίδια στιγμή η Επιθεώρηση εργασίας της περιοχής έχει μετατραπεί σε βασικό υποστηρικτή της ασυδοσίας των εργοδοτών.

Πρόσφατα κρούσματα αποτελούν η επιχείρηση μετάλλου «ΓΙΑΝΟΥ» (κατασκευή παιδικών χαρών) η οποία έχει απλήρωτους τους περίπου 50 εργαζόμενους από τον περασμένο Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», εξέλεξαν 3μελή σωματειακή επιτροπή. Η εργοδοσία όμως προχώρησε στην απόλυσή τους και την ίδια στιγμή αρνείται να τους δώσει ακόμα και τις αποζημιώσεις. Μάλιστα η εργοδοσία βλέποντας τη συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο προσπαθεί να τους διασπάσει απαγορεύοντας την είσοδο σε αρκετούς από αυτούς υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει δουλειά». Οι εργαζόμενοι έχουν διαμηνύσει στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν παραπέρα την ασυδοσία και θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στην επιχείρηση παραγωγής έτοιμου μπετόν «ΑΓΓΕΛΟΥ» η εργοδοσία απέλυσε 6 εργαζόμενους και ανακοίνωσε την απόλυση σε ένα μήνα ακόμα 7 (για να καταβάλει μισές αποζημιώσεις) όλοι τους ιδρυτικά μέλη του Σωματείου που βρίσκεται σε διαδικασία σύστασης και έχει προσωρινή διοίκηση. Μάλιστα η εταιρεία προχωράει και σε πώληση οχημάτων (μπετονιέρες) και χρησιμοποιεί Δημοσίας Χρήσης, υποστηρίζοντας στη συνέχεια, ότι δεν υπάρχει δουλειά. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει στις πρώτες κινητοποιήσεις και το Σάββατο έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν κλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή ενδεικτική είναι και η τακτική της εργοδοσίας των Ναυπηγείων της Ελευσίνας καθώς έχει αρχίσει καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων επικαλούμενη έλλειψη ρευστού. Χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ζητάει να της δοθούν ένα χρόνο νωρίτερα τα χρήματα από την κατασκευή πολεμικών πλοίων που βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζει να απειλεί με κλείσιμο αν δεν της δοθεί η κατασκευή φρεγατών.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«Ξεσαλώνουν» οι εργολάβοι

Τις προηγούμενες μέρες, η εργοδοσία του εργολαβικού συνεργείου «Αριάδνη Ηλία ΕΠΕ», που έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», απαίτησε από εργαζόμενο να υπογράψει ότι πληρώνεται με περισσότερα χρήματα απ' όσα παίρνει στην πραγματικότητα. Και όταν ο εργαζόμενος αρνήθηκε, η εργοδοσία του είπε ότι απολύεται. Χρειάστηκε η άμεση επέμβαση του Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων και του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) για να επιστρέψει ο εργαζόμενος στη δουλειά του.

Επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο εργολαβικό συνεργείο του «Ευαγγελισμού». Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (αν και δουλεύουν σε χειρουργεία και άλλους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χώρους), πληρώνονται σταθερά κάτω απ' τη σύμβαση, ενώ «βασιλεύει» η εργοδοτική τρομοκρατία σε όποιον εργαζόμενο αντιδράσει.

Δεν πρόκειται βέβαια για μεμονωμένο περιστατικό, αφού η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία είναι ίδια στα περισσότερα εργολαβικά συνεργεία που έχουν αναλάβει υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες θα έπρεπε να παρέχονται από μόνιμους υπαλλήλους, με πλήρη δικαιώματα. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των κατά καιρούς διορισμένων διοικήσεων των νοσοκομείων που γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά ...επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Νέα απόλυση στην ΕΒΓΑ

Εντείνεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας στην εταιρεία ΕΒΓΑ, με την τελευταία απόλυση του εργαζόμενου Ι. Τσούνη. Οπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων, πρόκειται για στοχευμένη απόλυση «και έχει να κάνει με την τρομοκράτηση των εργαζομένων μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη». Μόνο στην ΕΒΓΑ, από τις αρχές Οκτώβρη έχουν απολυθεί τουλάχιστον 31 εργαζόμενοι. Επιπλέον, στη ΦΑΓΕ (και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου) έχει πραγματοποιήσει συνολικά μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 125 απολύσεις! Οι συνεχείς απολύσεις είναι ενταγμένες στη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στο στρατηγικής σημασίας, για τα λαϊκά συμφέροντα, κλάδο των Τροφίμων. Κεντρικός στόχος των μονοπωλιακών ομίλων παραμένει το χτύπημα στη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΤΛΑΝΤΙΚ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ της επιχείρησης ΑΤΛΑΝΤΙΚ στη Νίκαια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των 6 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία, ενώ ταυτόχρονα απέτρεψαν το απόγευμα, με την αλληλεγγύη δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την προσπάθεια της επιχείρησης να μεταφέρει τα εμπορεύματα από το κατάστημα και να βάλει λουκέτο.

ΕΛΒΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια των Μαλγάρων πραγματοποίησαν χτες από τις 12 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι 500 περίπου εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Οι εργαζόμενοι παρέταξαν στρατιωτικά οχήματα «Hummer», χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων και σήκωσαν τις μπάρες, αφήνοντας τους οδηγούς να διέρχονται ελεύθερα από τα διόδια. Διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και ανάρτησαν πανό, όπου έγραφαν: «Η ΕΛΒΟ είναι του λαού, όχι το τσιφλίκι του κάθε υπουργού» και «Η μεγάλη αμυντική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπει SOS».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ: Σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Τυρνάβου προχώρησαν χτες εργαζόμενοι του δήμου που πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας από τις 9.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ., απαιτώντας να μην απολυθούν 25 συνάδελφοί τους που δουλεύουν με συμβάσεις έργου. Συμβολική κατάληψη έγινε χτες το πρωί από τους υπαλλήλους του δήμου και στο Δημαρχείο Καρδίτσας. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Αναβλήθηκε χτες η δίκη των τριών στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του ΠΑΜΕ (Διονύσης Συγούρος, Διονύσης Κόμης, Διονύσης Στεριώτης) στη Ζάκυνθο, γιατί «τόλμησαν» να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού. Παρά τη χτεσινή αναβολή της δίκης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από την είσοδο των δικαστηρίων για να συμπαρασταθούν στα τρία στελέχη του κινήματος. Παράλληλα, μοίρασαν ανακοίνωση όπου καταγγέλλουν τις νέες διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών στο νησί και ταυτόχρονα καλούσαν για συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

ΟΠΑΔ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό (στην Κεντρική Υπηρεσία, Μακεδονίας 8, στην Αθήνα) μεθαύριο Παρασκευή, στις 8 π.μ.

Η απάντηση που τους αξίζει

Μια απλή ματιά στην ανακοίνωση που έβγαλε χτες, παραμονή της πανεργατικής απεργίας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι στην πραγματικότητα οι εργατοπατέρες δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν και πολύ περισσότερο να ανατρέψουν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι «σέρνονται» στην απεργία. Το είχε άλλωστε ομολογήσει σε «ανύποπτο χρόνο» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όταν έλεγε ότι «δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις» στην πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό ακριβώς το πνεύμα διαπερνά τη χτεσινή ανακοίνωση των εργατοπατέρων. Αναμασάνε το παραμύθι ότι τάχα «τα νεοφιλελεύθερα μέτρα τα επιβάλλει η τρόικα» και απλά η κυβέρνηση ως άβουλο εκτελεστικό όργανο «τα υλοποιεί», ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους γενικά και αόριστα στα «δεσμά» του μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών, αλλά και στο σχεδιαζόμενο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» γιατί «διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση προς όφελος των βιομηχάνων και των τραπεζιτών». Το πλέον προκλητικό όμως είναι ότι αναγορεύουν ως στόχο πάλης ...«την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει την απασχόληση, τα εισοδήματα, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή». Τέτοια κοροϊδία. Ομως για ακόμα μια φορά θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Σήμερα θα είναι, ως συνήθως, μόνοι τους στο Πεδίον του Αρεως. Οι εργαζόμενοι θα είναι αλλού: Με το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ