ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επικαιροποιούν την αντιλαϊκή λαίλαπα

Για την πλήρη εφαρμογή των αντιδραστικών ρυθμίσεων διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Οσο η πλουτοκρατία και τα κόμματά της αισθάνονται ότι πατούν στα πόδια τους, τόσο θα φορτώνουν το λαό με μνημόνια. Μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα είναι η αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Οσο η πλουτοκρατία και τα κόμματά της αισθάνονται ότι πατούν στα πόδια τους, τόσο θα φορτώνουν το λαό με μνημόνια. Μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα είναι η αντεπίθεση για την ανατροπή τους
Μήνυμα προς τις καπιταλιστικές αγορές, μία ημέρα μετά τη μεγάλη πανελλαδική απεργία και παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο μνημόνιο, έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μέσω του υπουργού Οικονομικών - προκειμένου να τις διαβεβαιώσει ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει «αταλάντευτα» την πολιτική κατεδάφισης των λαϊκών κατακτήσεων, μέσω της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας, που δημοσιοποιήθηκε χτες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας». Σε σχετική μάλιστα ερώτηση για το εύρος των λαϊκών αντιδράσεων που συναντά η κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει την πολιτική που έχει επιλέξει, για να σώσει τη χώρα και θα τη συνεχίσει μέχρι το τέλος της θητείας της και εκεί θα κριθεί από τον ελληνικό λαό»!

Ομολογώντας σαφώς τα αδιέξοδα των διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεων και ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζαν ότι τα μέτρα και το μνημόνιο θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός χτες ανέφερε ότι «η πορεία από εδώ και πέρα εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από τις ευρύτερες αποφάσεις που παίρνονται και θα παρθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνοντας ότι «οι αντιδράσεις των αγορών εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα παρθούν συλλογικά, ως Ευρωζώνη, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Κατά τα άλλα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στα συμφέροντα της ελληνικής και ξένης ολιγαρχίας, επανέλαβε έναν προς έναν όλους τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συνυπέγραψε με την τρόικα στις 11 Φλεβάρη.

Επαναβεβαίωσε ότι στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος από 22 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 στα 6 δισ. ευρώ το 2014 και στα 3 δισ. ευρώ το 2015, ήτοι μία άγρια προσαρμογή 19 δισ. ευρώ στο διάστημα των 5 χρόνων. Παράλληλα για το 2011, έχουν επεξεργαστεί επιπλέον «εφεδρικά» μέτρα, ίσα με το 0,75% του ΑΕΠ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν σημειωθούν «αστοχίες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στο θέμα της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Αφ' ενός επανέλαβε ότι η πατρότητα του εγκλήματος, της σύλληψης δηλαδή της ιδέας, ανήκει στην κυβέρνηση και όχι στην τρόικα, αφ' ετέρου διατύπωσε ένα νέο σχεδιασμό - τον τρίτο σε διάστημα τεσσάρων μηνών - σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχει ο στόχος των 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2013», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει «...τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και παραπέρα».

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Νέα βάρβαρα, σαρωτικά μέτρα προβλέπονται από το λεγόμενο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» για την περίοδο 2012-2014, στα πλαίσια εφαρμογής της «μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής». Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, κυβέρνηση και τρόικα συναποφάσισαν τη λήψη μέτρων ίσων με το 8% του ΑΕΠ (περίπου 19,5 δισ. ευρώ).

Μεταξύ άλλων προβλέπονται: Αυξήσεις τιμολογίων, ιδιωτικοποίηση, καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, ενώ παράλληλα τινάζουν στον αέρα τη μισθολογική κλίμακα, άγριες περικοπές στις δαπάνες Υγείας, ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα:

  • Για τις δημόσιες επιχειρήσεις προβλέπεται η σύνταξη σχεδίου το οποίο θα έχει ως στόχο «να ευθυγραμμίσει την αποτελεσματικότητά τους με εκείνη των επιτυχημένων ιδιωτικών εταιρειών και των αντίστοιχων με αυτές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε αυξήσεις τιμολογίων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση. Θα υπάρχουν επίσης κριτήρια που θα προσδιορίζουν ποιες από αυτές θα παραμείνουν στο κράτος.
  • Για τους Ειδικούς Λογαριασμούς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα υπάρχει σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων «θα προσδιορίζει φορείς με αλληλοκαλυπτόμενους σκοπούς, οι οποίοι θα μπορούν να συγχωνευτούν, λογαριασμούς που θα μπορούν να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό και άλλους φορείς οι οποίοι θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν (επειδή ξεπέρασαν την αποστολή τους)»!
  • Για το μισθολόγιο στο Δημόσιο επικαλούνται προκαταρκτική έκθεση επί των αποδοχών και της απασχόλησης στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία, «τα συνολικά επίπεδα αποδοχών κινούνται πάνω από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα». Μιλούν ευθέως για «μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στο δημόσιο τομέα» και λήψη μέτρων για τον περιορισμό της, μέσω των μετατάξεων, την άσκηση αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας. Γίνεται επίσης λόγος για αναζήτηση τρόπων «απλοποίησης της μισθολογικής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων». Αναφέρει επίσης: «Ενώ θα μειώνει το μισθολογικό κόστος, το σχέδιο θα αποσκοπεί σε κάποια αποσυμπίεση των μισθών με βάση το βαθμό και εξειδικευμένη σταδιοδρομία»!
  • Με τη λεγόμενη «Μεταρρύθμιση των κοινωνικών δαπανών» προωθούν νέες περικοπές, μέσω σχεδίου που θα προσδιορίζει τρόπους «για την εξυγίανση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό την κατάργηση των αλληλοκαλυπτόμενων δραστηριοτήτων και την εξυγίανση των στόχων τους»!
  • Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κατατεθεί σχέδιο για την περίοδο 2011-2013 «το οποίο καλύπτει μεταξύ άλλων τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρείες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρείες τυχερών παιγνιδιών». Θα υπάρξει επίσης μια καταγραφή σε δύο δόσεις των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τέλος Ιούνη η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο σημαντικών ακινήτων...
  • Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των κρατικών τραπεζών, θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, οι οποίες «θα θέσουν όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους υπό το ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον τύπο ιδιοκτησίας της τράπεζας». Η κυβέρνηση επίσης έχει δεσμευτεί να εξετάσει την πώληση των συμμετοχών της σε κρατικές τράπεζες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς...

Τέλος, ειδικός νόμος, που θα θεσπιστεί ως το τέλος Φλεβάρη, θα ρυθμίζει το «κλειστό» επάγγελμα των φαρμακοποιών και θα επιτρέπει τη σύσταση εταιρειών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ομοβροντία μέτρων για ακόμα φθηνότερους εργάτες

Παζάρια και ανταγωνισμοί στο φόντο του δρομολογημένου «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών

Σε παζάρι με τους εταίρους της στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, στις πλάτες του λαού, για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιδίδεται η κυβέρνηση. Οι συναντήσεις που είχε ο Γ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, την Τρίτη και την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να οξύνει τον πόλεμο που διευθύνει ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της λήψης νέων σκληρών μέτρων, στη βάση του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα, προσυπέγραψε τη «συνολική λύση» που προωθεί η ΕΕ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών με μεγάλα ελλείμματα και δημόσιο χρέος. «Εκτιμώ τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλλεις για τη δημιουργία μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στην Α. Μέρκελ σε σχέση με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Επί της ουσίας, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, η ομοβροντία μέτρων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και των ελληνικών τραπεζών, να «παζαρέψει» το αίτημα να εξεταστεί ξεχωριστά το ελληνικό χρέος από τη «συνολική λύση», επιδιώκοντας να προστατεύσει την ντόπια πλουτοκρατία από την καταστροφή κεφαλαίων που θα προέλθει από ένα πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, αυτό που διαφάνηκε από τις συναντήσεις σε Γερμανία και Φινλανδία είναι ότι κάθε απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα είναι μέρος του συνολικού πακέτου. Εξάλλου, από τις δηλώσεις και τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι ακόμα και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και της μείωσης του επιτοκίου, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Μάρτη στο πλαίσιο μιας «συνολικής λύσης».

Αυτή η «λύση» προβλέπει κούρεμα του χρέους, επομένως και ζημιές γι' αυτούς που κατέχουν τα κρατικά ομόλογα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

Το «παιχνίδι» που παίζεται γύρω από τα ελληνικά ομόλογα γίνεται στο φόντο των σχεδίων για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών - μελών της ΕΕ με μεγάλο δημόσιο χρέος και αντανακλά τις έντονες αντιθέσεις και μέσα στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, αλλά και την αναπόφευκτη στον καπιταλισμό ανισομετρία της ανάπτυξης. Με τις γαλλικές τράπεζες αυτή τη στιγμή να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να ακολουθούν, γίνεται κατανοητό ότι από την καταστροφή κεφαλαίου θα πληγεί μια μερίδα κεφαλαιοκρατών.

Οξύτατες αντιθέσεις

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ακόμα και μέσα στην ίδια τη Γερμανία μερίδες του κεφαλαίου εναντιώνονται στο συνολικό σχέδιο που προωθείται στην ΕΕ, επιδιώκοντας προφανώς μια μικρότερη και ευέλικτη Ευρωζώνη. Δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για «επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα», ενώ ακόμα και με ερωτήσεις προς τον Γ. Παπανδρέου Γερμανοί δημοσιογράφοι τον καλούσαν να «διαβεβαιώσει» αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να «πληρώσει τα χρέη» της.

Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ο Γ. Παπανδρέου, αφού προέταξε το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί», στη συνέχεια προανήγγειλε νέο μπαράζ μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη τομείς που πρέπει να αλλάξουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι με «την Γερμανίδα καγκελάριο συζητήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, για να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», τόνισε ότι «υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες». Ο ίδιος μάλιστα με προκλητικό ύφος θεώρησε σαν μέγιστη επιτυχία ότι «όλες οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 65», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα»!

Στην ίδια συνέντευξη, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους τοκογλύφους και τις καπιταλιστικές αγορές ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα ληστρικά δάνεια. «Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ». Δε θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος απέρριψε την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Οπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει πολλά οφέλη από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παραπέμποντας στη γεωστρατηγική θέση της χώρας στη Μεσόγειο, τονίζοντας επί της ουσίας το ρόλο που μπορεί να παίξει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, θύμισε ότι η Ελλάδα είναι καλός πελάτης των γερμανικών μονοπωλίων, σημειώνοντας: «Αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας».

Επανάληψη του ίδιου θεατρικού

Στο μεταξύ, να σπείρουν συγχύσεις και αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα επιχείρησαν την Τετάρτη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας το θεατρικό του «καλού» και του «κακού» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε στους βουλευτές ότι θα «χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να ορθοποδίσουμε», ότι το «πρόγραμμα του μνημονίου βρίσκεται σε κομβικό σημείο» και «χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια», δηλαδή νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά εμφανίστηκαν να αμφισβητούν δήθεν την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων. Η Β. Παπανδρέου, στην παρέμβασή της, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει και ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει άλλον δρόμο». Η ίδια πρόσθεσε ότι το «ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αντιτάχτηκε στις κεντρικές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Ολο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω».

Διαρκές τσεκούρωμα σε μισθούς και δικαιώματα

Η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων περνάει μέσα από την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλώνουν απροκάλυπτα οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι

Κεντρικός στόχος της ΕΕ είναι να καταργηθούν οριστικά οι Συλλογικές Συμβάσεις και να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμφωνίες εργοδότη - εργαζόμενου
Κεντρικός στόχος της ΕΕ είναι να καταργηθούν οριστικά οι Συλλογικές Συμβάσεις και να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμφωνίες εργοδότη - εργαζόμενου
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου περνάει μέσα από το αδυσώπητο χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, το παραπέρα φτήνεμα, δηλαδή, της εργατικής δύναμης. Αυτό αποκαλύπτεται όλο και πιο καθαρά από τις δηλώσεις των ίδιων των εκπροσώπων του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος.

Σε νέες μειώσεις στους μισθούς, καλεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη και ξεκαθαρίζοντας με τις δηλώσεις του ότι οι μειώσεις μισθών και παροχών στο δημόσιο τομέα αποτελούν τον «μπούσουλα» για γενικευμένο τσεκούρωμα των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Οι αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι θεωρείται γενικά (...) Ο δημόσιος τομέας πρέπει να καθορίζει τα επίπεδα των αμοιβών του, έχοντας κατά νου τις συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας - πρέπει να έχει συνείδηση του ρόλου του ως υπόδειγμα».

Στο ίδιο πνεύμα, συμπληρώνει ότι «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος - αφού, δηλαδή, υπολογισθούν οι αυξήσεις της παραγωγικότητας - πρέπει να είναι συνεπές με το στόχο για τον πληθωρισμό (...) προσωρινές αποκλίσεις του πληθωρισμού δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ένα σπιράλ αυξήσεων τιμών και μισθών».

Παράλληλα, τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο αυστηρή με τα κράτη που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα, σημειώνοντας: «Οι οικονομικές κυρώσεις στο μακροοικονομικό πλαίσιο εποπτείας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε προγενέστερο επίπεδο και σταδιακά» και θα πρέπει να επιβάλλονται «με την πρώτη εμφάνιση μη-συμμόρφωσης», ενώ τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να υπόκεινται «σε πιο αυστηρά όρια όσον αφορά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας».

Τη στρατηγική μείωσης των μισθών έρχεται να ενισχύσει και η αναφορά του «European Economic Advisory Group» (EEAG), ενός ομίλου Ευρωπαίων οικονομολόγων. Σύμφωνα με την αναφορά του EEAG, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί μετά το 2013 να προχωρήσει σε ένα «κούρεμα» κατά 30% του χρέους και προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση είτε να επιστρέψει στη δραχμή και να προχωρήσει σε εξωτερική υποτίμηση, είτε να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ανάμεσά τους και περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του EEAG, Γιαν - Εγκμπερτ Στουρμ, σε συνέντευξή του στο «Capital TV», διευκρινίζει: «Υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν δύο επιλογές στο τέλος της ημέρας. Η μία είναι ότι η Ελλάδα φεύγει εκτός Ευρωζώνης και προχωρά σε εξωτερική υποτίμηση στο νόμισμά της, τη δραχμή, ή μένει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών της τάξης του 30%-40% σε σχέση με τώρα, για να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρόκειται για ένα σκληρό και καθόλου εύκολο σενάριο».

Αντιθέσεις και ανταγωνισμοί

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», βουλευτές που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία δρομολογούν ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο θα απαγορεύεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ο οποίος από το 2013 θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε κράτη, προκειμένου να επαναγοράσουν κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί στις 17 Μάρτη, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το «συνολικό πακέτο» μέτρων για τη διαχείριση της κρίσης.

Τους ανταγωνισμούς και την ανισομετρία εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης σκιαγραφεί και ο Ρούντολφ Χίκελ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσο έντονες ανισορροπίες στην Ευρωζώνη», σημειώνει:

«Ο βασικός λόγος είναι ότι η Γερμανία έχει τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, άλλωστε το 42% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας, το οποίο μάλιστα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αν δείτε τους μισθούς σε σχέση με την παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες, στις οποίες εξάγουμε, εκτοπίζουμε την τοπική παραγωγή. Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι αν θέλουμε να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, τότε θα πρέπει να μειώσουμε τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας».

«Πράγματι - καταλήγει - παράγουμε ποιοτικά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι, όμως, ότι η ανταγωνιστικότητα οφείλεται κυρίως σε μισθολογική εγκράτεια».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος η οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την έκθεση της Κομισιόν και τη συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί: Στην παραπέρα δραστική μείωση των μισθών, την "απελευθέρωση της αγοράς εργασίας", δηλαδή γενίκευση της προσωρινής - ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών στην Υγεία και στις εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες, για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και νέες ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις.

Καμιά σημασία σε όσα λέει η κυβέρνηση, μέσω του κ. Παπακωνσταντίνου. Η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση είναι μονόδρομος για την απόκρουση και ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ