ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Φρενίτιδα αντιλαϊκών μέτρων και το 2012

Μπούσουλας για την κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» κυβέρνησης - τρόικας

Η φρενίτιδα των μέτρων του μνημονίου συνεχίζεται και επαυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν συνέλθει από την καταιγίδα των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το «μνημόνιο συνεννόησης», που συνυπέγραψαν πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα, προβλέπει τα ακόλουθα 13 μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στα πλαίσια υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, η επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ νέων εμπορευμάτων και υπηρεσιών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κ.λπ.

Τα μέτρα

-- Μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ.

-- Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποσά, για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ.

-- Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.

-- Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.

-- Πάγωμα στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.

-- Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.

-- Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς δημόσιες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.

-- Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια (με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ).

-- Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

-- Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.

-- Πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

-- Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

-- Μείωση της εγχώριας χρηματοδότησης για επενδύσεις κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα πραγματικά επίπεδα του 2011, ταυτόχρονα με την αύξηση των εσόδων με την παραχώρηση προτεραιότητας σε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Στο πλαίσιο της «διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», προβλέπεται ότι έως το τέλος του Οκτώβρη του 2011, θα πρέπει να έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τα Κρατικά Λαχεία, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν η ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τουλάχιστον κατά 49%, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της διοίκησης μαζί με τους νέους μετόχους), καθώς και η παράδοση της αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες (εκμετάλλευση διοδίων, δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών κ.λπ.).

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ
Αύξηση τζίρου και κερδών το 2009

Παρά τη μείωση της δουλειάς των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής

Ακόμη και όταν μειώνονται κέρδη και τζίροι για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, όπως προκύπτει για το 2009, εξαιτίας της μείωσης της τουριστικής κίνησης, οι τουριστικοί λιμένες (μαρίνες, ξενοδοχειακοί λιμένες, αγκυροβόλια και καταφύγια τουριστικών σκαφών) εμφανίζουν κέρδη, προφανώς επειδή τα σκάφη αναγκαστικά πρέπει κάπου να ελλιμενιστούν, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο. Υπό αυτήν την έννοια, πρόκειται για μια σχετικά σίγουρη επένδυση, όπως προκύπτει και από το έντονο ενδιαφέρον στον πρόσφατο διαγωνισμό για την παραχώρηση σε ιδιώτες και της μαρίνας Βουλιαγμένης, από την ΕΤΑ ΑΕ.

Μελέτη της ICAP για τον κλάδο, διαπιστώνει - εξετάζοντας 10 από τις εταιρείες εκμετάλλευσης τουριστικών λιμένων - ότι το 2009 οι συνολικές πωλήσεις τους (τέλη ελλιμενισμού) αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2008, ενώ οι εταιρείες του δείγματος εμφανίζουν κέρδη το 2009 αυξημένα κατά 41,3% συγκριτικά με το 2008. Κι αυτό, ενώ επισημαίνεται ότι «σημαντικές ήταν οι απώλειες που υπέστη η εγχώρια αγορά του επαγγελματικού «yachting» την ίδια περίοδο, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης». Το σύνολο του ενεργητικού δε μεταβλήθηκε σημαντικά (οριακή μείωση 0,6%) το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ ανάλογη εξέλιξη εμφάνισαν και τα ίδια κεφάλαια (οριακή μείωση 0,7%) την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την ICAP, το μέγεθος της αγοράς (σε αξία) των ελληνικών τουριστικών λιμένων παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,6% κατά την περίοδο 2005 - 2009.

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων, εμφανίζουν το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών όλων των κατηγοριών που έχουν χωροθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο να ανέρχεται σε 19.269 θέσεις και οι οποίες αντιστοιχούν σε 128 λιμένες (δεν περιλαμβάνονται θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε εμπορικά λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και λιμενίσκους ναυταθλητικών ομίλων). Ωστόσο, λειτουργούν μόνο οι 55 (τουριστικοί λιμένες, αγκυροβόλια και καταφύγια) με συνολικά 10.015 θέσεις.

Τέλος, το 2009 καταχωρήθηκαν στα βιβλία μικρών σκαφών των διαφόρων λιμενικών υπηρεσιών της χώρας 7.223 νέα σκάφη με μήκος έως 12 μέτρα (μείωση 22,1% σε σχέση με το 2008), ενώ εκτιμάται ότι σήμερα στις ελληνικές θάλασσες πλέουν περίπου 3.500 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.

Κέρδη 40 εκατ. για τον ΟΤΕ

Στα 40 εκατ. ευρώ «έκλεισαν» το 12μηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη για τον όμιλο του ΟΤΕ με τον τζίρο της περιόδου να διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται συμπιεσμένο από το κονδύλι ύψους 130 εκατ. ευρώ που δόθηκε στα προγράμματα «εθελούσιας αποχώρησης» (2005-2006). Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες βρήκαν αυτό τον τρόπο προκειμένου να ικανοποιήσουν την «Ντόιτσε Τέλεκομ». Σήμερα το γερμανικό μονοπώλιο δεν αναγνωρίζει την υποχρέωση δηλώνοντας ότι θα προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ
Προετοιμάζουν το ξεπούλημα

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Σ. Σακοράφα.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση προωθεί το διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε δύο κομμάτια, εξέλιξη που αποτελεί το πρώτο βήμα για το μπάσιμο σε αυτό ιδιωτών που ενδιαφέρονται για το κερδοφόρο κομμάτι του, αφού προφανώς το κομμάτι που θα παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης αφήνει αδιάφορους τους «επενδυτές». Η βουλευτής είπε ότι στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση προχωράει στην ίδρυση θυγατρικού τραπεζικού φορέα όπου θα ενσωματωθούν οι δραστηριότητες που αφορούν τις τραπεζικές εργασίες και με αυτόν τον τρόπο ξεχωρίζει το κερδοφόρο κομμάτι του Ταμείου και το υπόλοιπο το υποβαθμίζει και το υποτιμά.

Η ιδιωτικοποίηση του Ταμείου, τόνισε, που εκτός των άλλων χορηγεί και δάνεια στους δημόσιους υπάλληλους για την απόκτηση στέγης, σε συνδυασμό με την πλήρη χρεοκοπία στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας θα καταστήσουν την απόκτηση στέγης από τους εργαζόμενους «όνειρο απατηλό».

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Επτά «μνηστήρες» για τη μαρίνα

Επτά εταιρείες και ενώσεις εταιρειών κατέθεσαν φακέλους μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μαρίνας Βουλιαγμένης.

Πρόκειται για την J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, την ΕΝΩΣΗ «ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ - ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ», την LAMDA DEVELOPMENT SA, την ΟΛΥΜΠΙΚ ΜΑΡΙΝ ΑΕ, την ΕΝΩΣΗ «FOLLI FOLLIE GROUP - SETUR SERVIS TURISTIK AS», την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ και την ΕΝΩΣΗ «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΑΕ».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ) κατέθεσαν φακέλους τα 7 από τα 9 νομικά πρόσωπα που είχαν παραλάβει τεύχη του διαγωνισμού. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή του διαγωνισμού θα κάνει την προεπιλογή, ενώ η τελική έγκριση των εταιρειών που θα μπουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, θα γίνει από το ΔΣ της ΕΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ