ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
«Μαχαίρι» στα επιδόματα για 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων του ΠΑΜΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων του ΠΑΜΕ
Μαχαίρι και στα επιδόματα για ανέργους και άλλες αδύνατες κοινωνικές ομάδες βάζει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση, επιχειρώντας την άμεση περικοπή περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως είπε χτες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στο περιθώριο της συνάντησης με τους περιφερειάρχες: «Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος η εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα... Δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές απέναντι στην τρόικα, αλλά για αξιολόγηση των επιδομάτων».

Επί της ουσίας, η «αξιολόγηση» και η σύνδεσή τους με «εισοδηματικά κριτήρια» οδηγεί κατευθείαν σε περικοπές και μάλιστα για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, δηλαδή γι' αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, ακόμα και αυτά τα γλίσχρα επιδόματα που δίνονται σήμερα. Ακόμα χειρότερα τα επιδόματα αυτά (ΟΑΕΔ, Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας) προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων, είναι χρήματα των εργαζομένων, ενώ το κράτος έχει «συμβολική συμμετοχή». Οι νέες μάλιστα περικοπές γίνονται τη στιγμή που η Εργατική Κατοικία έχει «παγώσει» επί της ουσίας τα προγράμματα.

Ταυτόχρονα, με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο οι πόροι που κατευθύνονταν στους παραπάνω Οργανισμούς μειώνονται κατά 30% μέχρι το 2012, ενώ εξαιτίας της ανεργίας, αλλά και της συνεχιζόμενης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων τα οικονομικά τους «χτυπάνε κόκκινο».

Στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνουν κυρίως επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι νέες περικοπές που σχεδιάζονται θα γίνουν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά τα επιδόματα ανεργίας αφορούν πάνω από 670.000 εργαζόμενους ετησίως, ενώ άλλες 130.000 αφορούν τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας μαζί με τις οικογενειακές παροχές για τα παιδιά αφορούν περίπου 400.000 οικογένειες, η επιδότηση ενοικίου της Εργατικής Κατοικίας περίπου 140.000 οικογένειες. Συνολικά δηλαδή οι περικοπές στα επιδόματα των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας θα θίξουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους και τις οικογένειές τους.

Ενίσχυση ιδιωτών και αποψίλωση κοινωνικών υπηρεσιών

Και ενώ για την εργατική οικογένεια «δεν υπάρχει σάλιο», η κυβέρνηση επιστρατεύει και τους περιφερειάρχες για να προωθήσει και σε τοπικό επίπεδο τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», που με πρόσχημα την ανεργία στήνεται άλλη μια φάμπρικα σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και καταργούνται βασικές κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες οι οποίες παραδίδονται στους ιδιώτες.

Στα πλαίσια αυτά χτες όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας «πράσινοι» και «γαλάζιοι» έδωσαν το «παρών» στην πρόσκληση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και έσπευσαν να στηρίξουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, αφού ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν κονδύλια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα δοθούν για την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης και Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ). Τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν για την «υποστήριξη δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας» και για την «προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ...με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για προγράμματα τα οποία θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για όσους επιχειρηματίες υπό την ομπρέλα της «κοινωνικής οικονομίας» στήσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα παρέχουν κυρίως προνοιακές υπηρεσίες οι οποίες μέχρι σήμερα παρέχονται από δημόσιες ή δημοτικές δομές (άτομα με ειδικές ανάγκες, «Βοήθεια στο σπίτι», φύλαξη παιδιών κλπ.).

ΠΑΜΕ
Κλιμακώνουμε την πάλη μας

Με νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων συνεχίζουν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ και κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση. Η Εκτελεστική Γραμματεία, με ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Το ΠΑΜΕ μετά την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη, κλιμακώνει την πάλη κατά της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ και των υποστηρικτών τους.

Οι δυνάμεις του, ομοσπονδίες, σωματεία, εργατικά κέντρα συνεχίζουν με νέο κύκλο αγωνιστικών παρεμβάσεων. Προετοιμάζουν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις κατά κλάδο. Μια μάχη δύσκολη, που χρειάζεται οργάνωση, σχέδιο, νέες δυνάμεις, συζητήσεις με τους εργαζόμενους μέσα από συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις. Πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς που αφορούν την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων - συγκεντρώσεων στις 10 Μάρτη, μπροστά στην 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της εργαζόμενης, της αυτοαπασχολούμενης, της φτωχής αγρότισσας, της νέας γυναίκας, των νέων ζευγαριών. Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των ανέργων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τις επιτροπές αγώνα, τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν. Η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο νέας επίθεσης στη ζωή της εργατικής τάξης.

Κανένας εφησυχασμός. Συνεχίζουμε ακούραστα, με αισιοδοξία, χωρίς αναμονή, με οργάνωση, σχέδιο και συσπείρωση δυνάμεων.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΤΗΝ ΠΑΣΕΒΕ, ΤΗΝ ΠΑΣΥ, ΤΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΟΓΕ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ».

Πως (δεν) είδε ο αστικός Τύπος την απεργία

Για την πλειοψηφία του αστικού Τύπου, οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ- ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες και χιλιάδες λαού ήταν μια ...οφθαλμαπάτη

Μερικό έως καθολικό ήταν το θάψιμο από την πλειοψηφία του αστικού Τύπου της μεγαλειώδους απεργιακής κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων. Από μικρές αναφορές ολίγων λέξεων έως καμία αναφορά, λες και δεν έγινε καν συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες 70 πόλεις της χώρας, ο αστικός Τύπος δεν ξέφυγε από την πεπατημένη της εξαφάνισης των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Την ίδια στιγμή, αφιέρωσαν μεγάλο χώρο στην προβολή των επεισοδίων και του γνωστού κλεφτοπόλεμου ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους.

Ετσι, η «Ελευθεροτυπία» στις τέσσερις σελίδες ρεπορτάζ κάνει μια απλή αναφορά για το ΠΑΜΕ ότι είχε «μεγαλειώδη συγκέντρωση», ενώ για τα «Νέα» οι χιλιάδες και χιλιάδες λαού που διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, ήταν μάλλον... οφθαλμαπάτη, αφού δεν υπάρχει καμία, μα καμία αναφορά. Στο «Εθνος» υπήρχε ξεχωριστό κομμάτι για τη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ μιλώντας απλά για μεγάλη συμμετοχή. Η «Αυγή» στις τρεις σελίδες ρεπορτάζ το μόνο που ανέφερε ήταν ότι το ΠΑΜΕ «έφτασε πρώτο στο Σύνταγμα και απομακρύνθηκε εγκαίρως»! Ο «Ελεύθερος Τύπος» αρκέστηκε στο ότι το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ξεχωριστή πορεία, ενώ η «Βραδυνή» σημειώνει απλά ότι το ΠΑΜΕ δήλωσε ικανοποιημένο από τη συμμετοχή του κόσμου στη δική του συγκέντρωση! Τέλος, για την «Καθημερινή» προφανώς δεν πρέπει να έγινε καν απεργία, αφού το ρεπορτάζ που είχε στη σελίδα 4 αφορούσε μόνο για τα επεισόδια και τις συλλήψεις που έγιναν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Καταγγέλλει τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις στην «Ιντρακόμ»

Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, στον Ομιλο «Ιντρακόμ», η οποία ασκεί πιέσεις σε εργαζόμενους, για να αποδεχτούν να υπογράψουν τη μείωση των μισθών τους, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύοντας έτσι και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Το ΣΕΤΗΠ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εργοδοσία προχώρησε πρόσφατα σε απολύσεις περίπου 100 ατόμων και σε μειώσεις μισθών με τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας τους. Στα σχέδια αυτά, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με δύο 48ωρες απεργίες, ωστόσο «η εργοδοσία υλοποιώντας τη γενικότερη στρατηγική της αστικής τάξης για μειώσεις μισθών, απέσπασε με την απειλή της απόλυσης την υπογραφή σχεδόν όλων των εργαζομένων», καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ. Ομως υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που δεν έχουν δεχτεί και δε συναινούν να μειωθεί ο μισθός τους, με αποτέλεσμα να δέχονται αφόρητες πιέσεις από την εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ