Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
«Μαχαίρι» στα επιδόματα για 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων του ΠΑΜΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Επιτροπής Ανέργων του ΠΑΜΕ
Μαχαίρι και στα επιδόματα για ανέργους και άλλες αδύνατες κοινωνικές ομάδες βάζει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση, επιχειρώντας την άμεση περικοπή περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως είπε χτες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στο περιθώριο της συνάντησης με τους περιφερειάρχες: «Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των κοινωνικών επιδομάτων και η αξιολόγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος η εξυγίανση μέσω του ελέγχου των κονδυλίων που δαπανώνται για επιδόματα... Δεν υπάρχει δέσμευση για περικοπές απέναντι στην τρόικα, αλλά για αξιολόγηση των επιδομάτων».

Επί της ουσίας, η «αξιολόγηση» και η σύνδεσή τους με «εισοδηματικά κριτήρια» οδηγεί κατευθείαν σε περικοπές και μάλιστα για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, δηλαδή γι' αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, ακόμα και αυτά τα γλίσχρα επιδόματα που δίνονται σήμερα. Ακόμα χειρότερα τα επιδόματα αυτά (ΟΑΕΔ, Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας) προέρχονται κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων, είναι χρήματα των εργαζομένων, ενώ το κράτος έχει «συμβολική συμμετοχή». Οι νέες μάλιστα περικοπές γίνονται τη στιγμή που η Εργατική Κατοικία έχει «παγώσει» επί της ουσίας τα προγράμματα.

Ταυτόχρονα, με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο οι πόροι που κατευθύνονταν στους παραπάνω Οργανισμούς μειώνονται κατά 30% μέχρι το 2012, ενώ εξαιτίας της ανεργίας, αλλά και της συνεχιζόμενης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων τα οικονομικά τους «χτυπάνε κόκκινο».

Στο στόχαστρο των περικοπών μπαίνουν κυρίως επιδόματα όπως της ανεργίας, τα οικογενειακά, το έκτακτο εποχικό, ειδικό επίδομα για νέες εργαζόμενες μετά τον τοκετό, αλλά και τα επιδόματα ενοικίου, κοινωνικού τουρισμού, επίδομα για αγορά βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρου, επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι νέες περικοπές που σχεδιάζονται θα γίνουν σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ειδικά τα επιδόματα ανεργίας αφορούν πάνω από 670.000 εργαζόμενους ετησίως, ενώ άλλες 130.000 αφορούν τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας μαζί με τις οικογενειακές παροχές για τα παιδιά αφορούν περίπου 400.000 οικογένειες, η επιδότηση ενοικίου της Εργατικής Κατοικίας περίπου 140.000 οικογένειες. Συνολικά δηλαδή οι περικοπές στα επιδόματα των μεγάλων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας θα θίξουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους και τις οικογένειές τους.

Ενίσχυση ιδιωτών και αποψίλωση κοινωνικών υπηρεσιών

Και ενώ για την εργατική οικογένεια «δεν υπάρχει σάλιο», η κυβέρνηση επιστρατεύει και τους περιφερειάρχες για να προωθήσει και σε τοπικό επίπεδο τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», που με πρόσχημα την ανεργία στήνεται άλλη μια φάμπρικα σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και καταργούνται βασικές κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες οι οποίες παραδίδονται στους ιδιώτες.

Στα πλαίσια αυτά χτες όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας «πράσινοι» και «γαλάζιοι» έδωσαν το «παρών» στην πρόσκληση της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη και έσπευσαν να στηρίξουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, αφού ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν κονδύλια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα δοθούν για την υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης και Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ). Τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν για την «υποστήριξη δράσεων κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας» και για την «προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ...με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για προγράμματα τα οποία θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για όσους επιχειρηματίες υπό την ομπρέλα της «κοινωνικής οικονομίας» στήσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα παρέχουν κυρίως προνοιακές υπηρεσίες οι οποίες μέχρι σήμερα παρέχονται από δημόσιες ή δημοτικές δομές (άτομα με ειδικές ανάγκες, «Βοήθεια στο σπίτι», φύλαξη παιδιών κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ