Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΠΑΔ
Μετέωρο προσωπικό και νέα χαράτσια

Καμιά απάντηση δεν πήραν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για την τύχη τους μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με την ψηφισθείσα διάταξη καταργούνται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ, ενώ διατηρείται η κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού και οι περιφερειακές υπηρεσίες του Τομέα Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων μόνο για τις παροχές σε χρήμα, αφήνοντας σε Υπουργική Απόφαση την τύχη του συνόλου των Εργαζομένων στον Οργανισμό. Επίσης με τον ίδιο νόμο προβλέπεται η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο μέχρι την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ (έξι μήνες δηλαδή μετά τη δημοσίευση του Νόμου).

Χτες οι εργαζόμενοι είχαν κινητοποιήσεις και έκαναν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, όπου είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΟΠΑΔ Κυριάκο Σουλιώτη, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν - χωρίς να πάρουν απάντηση - να επιλέξουν αν θα δουλέψουν στον ΟΠΑΔ ή στον ΕΟΠΥΥ και να γίνει άμεση νομοθετική ρύθμιση για μεταβατική περίοδο μέχρι να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες.

Δραματική μείωση του προσωπικού

Το προσωπικό του ΟΠΑΔ μειώθηκε δραματικά όταν από 1.250 άτομα το 2009 έπεσαν στα 700 το 2010. Επίσης παρά την αύξηση των ασφαλισμένων από 950.000 το 2003 σε 1.550.000 το 2010 οι επιχορηγήσεις απ' το κράτος προς τον ΟΠΑΔ ήταν δυσανάλογες: Από 1,017 το 2006 έφτασαν σε 1,29 το 2009, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σωρευτικό έλλειμμα 1,767 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνονται ούτε οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, ούτε οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων απ' την 1.3.2011.

Τέλος, εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός παροχών που διατηρεί τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας - φτάνουν κλιμακωτά μέχρι και 40%- καταργεί την επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΟΠΑΔ και επιβάλλει νέο χαράτσι 25% σε όσους ασφαλισμένους νοσηλεύονται σε ιδιωτική κλινική δημόσιου νοσοκομείου στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις περικοπές το 2010 οι δαπάνες του ΟΠΑΔ μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ