ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική υποκρισία

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, καθώς και την πρόταση του ΟΗΕ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Λιβύη σαν άκρως υποκριτική και επικίνδυνη.

Υποκριτική, επειδή, για χρόνια ολόκληρα, με εμπορικές και άλλες συναλλαγές όλοι τους συντηρούσαν το «καθεστώς Καντάφι» που, ξαφνικά, «ανακάλυψαν» ότι είναι καταπιεστικό και αντιδημοκρατικό.

Επικίνδυνη, επειδή, με άμεση και έμμεση εμπλοκή τους, προσπαθούν να ποδηγετήσουν την εξέγερση του λαού της Λιβύης και να την οδηγήσουν σε μονοπάτια ανώδυνα, για την επικράτηση της δικής τους επεκτατικής πολιτικής στη Λιβύη σήμερα, σε ολόκληρη την περιοχή αύριο. Ακριβώς όπως έπραξαν στο παρελθόν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε μια σειρά άλλες χώρες.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει, επίσης, τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του περί εμπλοκής της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στη Βόρεια Αφρική και για την αναγωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «δύναμη σταθερότητας» στην περιοχή λίγους μόλις μήνες μετά την υπογραφή των συμφωνιών με τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού για καλές και φιλικές σχέσεις με όλους τους λαούς.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμμετάσχει στα ΝΑΤΟικά σχέδια επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα την «ανθρωπιστική κρίση», την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Καλούμε τον ελληνικό λαό να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο λαό της Λιβύης που τόσο δοκιμάζεται αυτές τις στιγμές.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Ανταγωνισμός και στη Μέση Ανατολή

Στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η ζημιά που μπορεί να έχουν οι ρωσικές εταιρείες όπλων, μετά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Λιβύη. Να σημειωθεί πως την περίοδο 2011 - 2013 η Ρωσία θα αναδεικνυόταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Λιβύης, μετά τις παραγγελίες όπλων που είχε κάνει το καθεστώς Καντάφι. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της 16ης Συνόδου του ΣΑ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Στο κέντρο της προσοχής του Σεργκέι Λαβρόφ και της Χίλαρι Κλίντον θα βρεθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πρώτ' απ' όλα στη Λιβύη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πριν τη συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας», σημείωσε πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι πλέον απαραίτητο να επιδιώξουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Επίσης δήλωσε ότι εκτός των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψήφισμα σχετικά με τη Λιβύη ενέκριναν και οι χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, καθιστά την BRIC ένα «νέο πιθανό κέντρο δύναμης». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η αιτία της αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή είναι η φτώχεια και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας των νέων.

Ο Σ. Λαβρόφ, μιλώντας ακόμη για την ανάπτυξη των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, δήλωσε ότι η επίσκεψη, που αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη βδομάδα στη Ρωσία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα επικεντρωθεί σε οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσχώρησης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, ωστόσο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία αμφισβητείται η ρωσική κυριαρχία στις Νότιες Κουρίλες νήσους, τις οποίες διεκδικεί η Ιαπωνία.


Ι.Π.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Παραίτηση Γκανούσι

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις

ΤΥΝΙΔΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην παραίτηση του πρωθυπουργού της «μεταβατικής» κυβέρνησης, Μουχαμάντ Γκανούσι, οδήγησε τελικά την Κυριακή η συνέχεια μεγάλων διαδηλώσεων στην Τυνησία, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν την Κυριακή εναντίον των διαδηλωτών, με δακρυγόνα και «προειδοποιητικά πυρά», σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και αρκετοί ήταν οι τραυματίες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν τη διάλυση της κυβέρνησης Γκανούσι, υπογραμμίζοντας ότι αποτελείται κυρίως από ανθρώπους του καθεστώτος του Μπεν Αλι συνεχίζοντας την ίδια πολιτική.

Τον Μ. Γκανούσι, πρωθυπουργό της Τυνησίας από το 1999 και στενό συνεργάτη του Μπεν Αλι, διαδέχθηκε ο Μπετζί Καΐντ Εσμπεσί, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπουργκίμπα, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία, με το προφίλ του «φιλελεύθερου πατριώτη». Σε δηλώσεις αναφορικά με την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν εγκαταλείπει τις ευθύνες του, αντίθετα προχώρησε σε μία απόφαση η οποία υπηρετεί την Τυνησία και το μέλλον της, ισχυριζόμενος ότι δεν προτίθεται να γίνει αυτός ο πρωθυπουργός της καταστολής. Την απόφαση της παραίτησης Γκανούσι, στήριξε με δηλώσεις της η Υπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση ευθύνης για την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας, ζητώντας εκ νέου εκλογές πριν τον Ιούλη.

Στον απόηχο των εξελίξεων στην Τυνησία εντάσσεται και η παραίτηση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μισέλ Αλιό - Μαρί, η οποία είχε επισκεφθεί την Τυνησία ενώ είχαν ξεσπάσει οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία, με σχέσεις με το καθεστώς του Μπεν Αλι. Στη θέση της τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Αλέν Ζιπέ, ενώ στη γαλλική κυβέρνηση έγινε «μίνι ανασχηματισμός».

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διαμαρτυριών συνέχεια

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν
Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν
ΜΑΝΑΜΑ.-- Την παραίτηση της σουνιτικής μοναρχίας του βασιλιά Χαμάντ απαίτησαν και την περασμένη Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μάναμα.

Παράλληλα 18 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq παραιτήθηκαν, απαιτώντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι δήθεν αλλαγές μέσω κυβερνητικών ανασχηματισμών. Σε σχετική επιστολή τους διαμαρτύρονται και για τον πρόσφατο θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Εάν οι παραιτήσεις γίνουν δεκτές, τότε θα πρέπει να αναμένονται μερικές εκλογές σε περίπου δύο μήνες, διαφορετικά το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να «λειτουργεί» με τα υπόλοιπα 22 μέλη.

Το ίδιο 24ωρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επιδοκίμασε υποκριτικά σαν «θετική εξέλιξη» τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Μπαχρέιν (περασμένο Σάββατο), προτρέποντας παράλληλα τον μονάρχη Χαμάντ μπιν Ισα αλ Καλίφα να υλοποιήσει τις πρόσφατες δεσμεύσεις του για «μεταρρυθμίσεις και ουσιώδεις αλλαγές». Ο δήθεν «ευαίσθητος» Ομπάμα κάλεσε τον ηγέτη του Μπαχρέιν να προχωρήσει σε «εθνικό διάλογο δίχως αποκλεισμούς ανταποκρινόμενος στη βούληση του λαού»...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Πάγωμα» λογαριασμών

KAΪΡΟ.-- Την απαγόρευση εξόδου του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του από την Αίγυπτο, καθώς και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων στη χώρα αποφάσισε χτες ο γενικός εισαγγελέας στο Κάιρο, προσθέτοντας ότι ερευνώνται σε βάρος τους διάφορες κατηγορίες τις οποίες δεν προσδιόρισε.

Το ίδιο 24ωρο ομάδα ειδικών νομικών, που συγκρότησε το συμβούλιο στρατιωτικών που έχει αναλάβει τη διοίκηση της χώρας, δημοσιοποίησαν ορισμένες από τις πρώτες προτάσεις για συνταγματικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών ανέφεραν την άρση του νόμου που έδινε στην πρώην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποφασίζει ποιος νομιμοποιείται και ποιος όχι να προχωρεί στη συγκρότηση πολιτικού κόμματος. Γνωστοποιήθηκε ακόμη η βούληση των στρατιωτικών να επιτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στις επόμενες βδομάδες σχετικά με τις προτάσεις για «ιστορική» αναθεώρηση του συντάγματος, από την οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δε θα προβλέπεται άρση της απαγόρευσης για συμμετοχή σε θρησκευτικές οργανώσεις, πιθανώς για να περιοριστεί η δράση ισλαμιστών στην Αίγυπτο.

ΟΜΑΝ
Λαϊκές διαδηλώσεις

ΣΟΧΑΡ - ΜΟΥΣΚΑΤ.--

Κινητοποιήσεις με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της ανεργίας, πραγματοποίησαν χθες για τρίτη συνεχόμενη μέρα διαδηλωτές και στο σουλτανάτο του Ομάν, μία από τις μικρότερες αλλά με στρατηγική σημασία χώρες του Κόλπου. Αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, έχοντας επίσης πολύ καλές σχέσεις και με το Ιράν, με το οποίο συνεργάζονται στον έλεγχο των στενών του Ορμούζ, από όπου διακινείται, καθημερινά, το 40% του πετρελαίου που μετακινείται διά θαλάσσης.

Την Κυριακή, οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας επενέβησαν εναντίον των διαδηλωτών στη βιομηχανική πόλη Σοχάρ με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Χθες εκπρόσωποι των διαδηλωτών έκαναν λόγο για συνολικά έξι νεκρούς - σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές - στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις την Κυριακή.

Οι κινητοποιήσεις στο Ομάν συνεχίστηκαν και χθες, παρά την «προσπάθεια» του σουλτάνου Καμπούς να ελέγξει την κατάσταση, ανακοινώνοντας «κοινωνικά μέτρα» και προχωρώντας σε ανασχηματισμό το Σάββατο, οπότε και αντικατέστησε έξι υπουργούς δευτερευόντων υπουργείων, επικαλούμενος «λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Οι διαδηλωτές απαιτούν να δικαστούν όλοι οι υπουργοί για διαφθορά, να υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας, αυξήσεις μισθών και να καταργηθούν όλοι οι φόροι στις υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ έχουν ήδη σχηματίσει επιτροπές τόσο για τον ανεφοδιασμό τους όσο και για την προστασία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ