Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Παραίτηση Γκανούσι

Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις

ΤΥΝΙΔΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην παραίτηση του πρωθυπουργού της «μεταβατικής» κυβέρνησης, Μουχαμάντ Γκανούσι, οδήγησε τελικά την Κυριακή η συνέχεια μεγάλων διαδηλώσεων στην Τυνησία, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν την Κυριακή εναντίον των διαδηλωτών, με δακρυγόνα και «προειδοποιητικά πυρά», σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Εκατοντάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και αρκετοί ήταν οι τραυματίες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν τη διάλυση της κυβέρνησης Γκανούσι, υπογραμμίζοντας ότι αποτελείται κυρίως από ανθρώπους του καθεστώτος του Μπεν Αλι συνεχίζοντας την ίδια πολιτική.

Τον Μ. Γκανούσι, πρωθυπουργό της Τυνησίας από το 1999 και στενό συνεργάτη του Μπεν Αλι, διαδέχθηκε ο Μπετζί Καΐντ Εσμπεσί, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπουργκίμπα, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία, με το προφίλ του «φιλελεύθερου πατριώτη». Σε δηλώσεις αναφορικά με την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν εγκαταλείπει τις ευθύνες του, αντίθετα προχώρησε σε μία απόφαση η οποία υπηρετεί την Τυνησία και το μέλλον της, ισχυριζόμενος ότι δεν προτίθεται να γίνει αυτός ο πρωθυπουργός της καταστολής. Την απόφαση της παραίτησης Γκανούσι, στήριξε με δηλώσεις της η Υπατη Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση ευθύνης για την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας, ζητώντας εκ νέου εκλογές πριν τον Ιούλη.

Στον απόηχο των εξελίξεων στην Τυνησία εντάσσεται και η παραίτηση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μισέλ Αλιό - Μαρί, η οποία είχε επισκεφθεί την Τυνησία ενώ είχαν ξεσπάσει οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία, με σχέσεις με το καθεστώς του Μπεν Αλι. Στη θέση της τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας, Αλέν Ζιπέ, ενώ στη γαλλική κυβέρνηση έγινε «μίνι ανασχηματισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ