ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Χιλιάδες διαδηλώνουν για τρίτη βδομάδα στο Γουισκόνσιν
Χιλιάδες διαδηλώνουν για τρίτη βδομάδα στο Γουισκόνσιν
ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές στο δημόσιο τομέα και κυρίως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον του Γουισκόνσιν, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο του κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ, που στο όνομα του ελλείμματος 3,6 δισ. δολαρίων προωθεί περικοπές στις δαπάνες της πολιτείας, συνθλίβει κάθε εργασιακό δικαίωμα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, νομιμοποιεί τις διώξεις και τις απολύσεις, ενώ απαγορεύει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση όταν περιλαμβάνει αίτημα για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αποψιλώνει το δικαίωμα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται όσον αφορά τα προγράμματα περίθαλψης και σύνταξης. Προβλέπει επίσης την κατάργηση των δικαιωμάτων περίθαλψης και σύνταξης για τους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου και διπλασιάζει τις συνεισφορές των εργαζομένων για τα αντίστοιχα προγράμματα, γεγονός που κατά αναλυτές σημαίνει ουσιαστικά περικοπές στις αποδοχές τους μέχρι και 20%.

Στο μεταξύ, παρά το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι αρχές στους διαδηλωτές να εκκενώσουν μέχρι το απόγευμα της Κυριακής το τοπικό Καπιτώλιο - το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη - οι συγκεντρωμένοι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις και εξέφρασαν την πρόθεση να παραμείνουν ακόμα και αν αντιμετώπιζαν μια ενδεχόμενη σύλληψη.

Πάντως, χτες ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Γουόκερ προειδοποίησε τους 14 Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να επιστρέψουν - καθώς εδώ και ημέρες κρύβονται - και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, αλλιώς θα ακολουθήσουν σύντομα ακόμα πιο οδυνηρές περικοπές. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή της πολιτείας καθώς οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν και επέτρεψαν τη διεξαγωγή της συζήτησης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία. Σε ξεχωριστή συνέντευξή του την Κυριακή, ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να καθυστερήσει τις εξαγγελλόμενες απολύσεις των κρατικών υπαλλήλων - που υπολογίζονται στις 12.000 - αν εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο μέχρι την 1η Απρίλη. Πρόσθεσε επίσης πως σήμερα αναμένεται να προτείνει νέες περικοπές 1 δισ. δολαρίων για τα σχολεία και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Οχάιο αλλά και σε άλλες 50 πολιτείες που εξέφρασαν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Γουισκόνσιν, ενώ παράλληλα δήλωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν και τα δικά τους δικαιώματα καθώς παρόμοια νομοσχέδια προωθούνται επίσης στο Οχάιο, το Τενεσί, το Αϊντάχο, την Ιντιάνα, την Αϊόβα και το Κάνσας. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, αλλά και στο Σικάγο, το Ντένβερ και το Μαϊάμι.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αλλαγή διαχειριστή στην εξουσία

Τα προγνωστικά επαληθεύτηκαν στην Ιρλανδία, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που έγιναν στις 25 Φλεβάρη και παρόλο που ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα, το σίγουρο είναι ότι γίνονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στο πρώτο κόμμα «Φίνε Γκάελ» με 36,1% (75 έδρες) και το δεύτερο «Εργατικό Κόμμα» 19,4% (35 έδρες) για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τρίτο κόμμα ήταν το μέχρι τώρα κυβερνών «Φιάνα Φέιλ» (14,4%) που έπεσε κατακόρυφα και ακολουθούν το «Σιν Φέιν» με 9,9% (13 έδρες), οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» 15,2% και οι Πράσινοι 1,8%. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν αρκετά αυξημένη και έφτασε το 70,1% των 3 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με τους Ιρλανδούς εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν τη σκληρή επίθεση του κεφαλαίου, με περικοπές μισθών και χτύπημα κατακτήσεων και με το πρόσχημα της μείωσης του ελλείμματος, όπως άλλωστε και στη χώρα μας, υπογράφτηκε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ μνημόνιο για δανεισμό 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως δήθεν βοήθεια, στην πραγματικότητα όμως για ενίσχυση της κερδοφορίας των καπιταλιστών, που πληρώνει και θα πληρώσει με παρατεταμένη λιτότητα ο λαός. Το κεντρικό ζήτημα που πρόβαλε ο νικητής αργηγός του «Φινέ Γκάελ» Εντα Κένι ήταν ακριβώς η λεγόμενη αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου όσον αφορά «το επιτόκιο και το χρόνο αποπληρωμής του δανείου», ωστόσο και το συγκεκριμένο κόμμα και το πρώην κυβερνητικό και το «Εργατικό» έχουν ταυτόσημες θέσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου. Παρόλο που τιμωρήθηκε η πρώην κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, οι προοπτικές για τις λαϊκές δυνάμεις αν δεν συγκρουστούν με την πολιτική του κεφαλαίου και τους ποικιλώνυμους πολιτικούς εκφραστές του δεν μπορεί να είναι παρά μόνο αρνητικές.

ΣΟΥΔΑΝ
Επιθέσεις ένοπλων νομάδων στο Αμπγέι

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νέα αιματοχυσία στην πετρελαιοφόρα κεντρική περιοχή του Σουδάν Αμπγέι προκάλεσε η προχτεσινή επίθεση ένοπλων μελών της νομαδικής φυλής Μισερίγια σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Τόνταχ και σε ομάδα αμάχων της φυλής των Ντίνκα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων.

Ο Ντενγκ Αροπ Κούολ, κυβερνητικός αξιωματούχος στο Αμπγέι, κατηγόρησε τους ένοπλους της νομαδικής φυλής πως πραγματοποίησαν την επίθεση έχοντας την πλήρη υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ και του βορειοσουδανικού στρατού. Ο Ακούιλ Ακόλ Μίγεν, επικεφαλής Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης, επέρριψε και αυτός την ευθύνη σε ένοπλους της φυλής Μισερίγια, εξηγώντας ότι η αφορμή για την επίθεση ήταν η υπαναχώρηση των νομάδων από αρχική συμφωνία με την ντόπια κοινότητα των Ντίνκα που υποχρέωνε τους πρώτους να παραχωρήσουν μέρος των κοπαδιών τους με αντάλλαγμα την πρόσβαση των ζώων τους στο νερό και στη χλωρίδα της περιοχής. Ο Μίγεν εξέφρασε φόβο για επανάληψη των επιθέσεων, υποστηρίζοντας ότι εντοπίστηκαν ομάδες ενόπλων σε τουλάχιστον τρεις περιοχές του Αμπγέι.

Η (πλούσια σε πετρέλαιο) περιοχή Αμπγέι βρίσκεται μεταξύ βορρά - νότου και ως τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα καταλογίζεται ως τμήμα του βόρειου ή του νότιου Σουδάν όταν το τελευταίο ανεξαρτητοποιηθεί και επίσημα στις αρχές Ιούλη.Οι διαφωνίες ανάμεσα σε βόρειους και νότιους Σουδανούς αξιωματούχους οδήγησαν στις αρχές Γενάρη στην αναβολή σχετικού δημοψηφίσματος στην περιοχή, ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους της νομαδικής φυλής των Μισερίγια και αυτόχθονων φυλών που ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πέθανε ο Νετζμετίν Ερμπακάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Απεβίωσε την Κυριακή το μεσημέρι, σε ηλικία 85 ετών, ο Τούρκος ηγέτης του πολιτικού Ισλάμ, Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Ν. Ερμπακάν πολιτικός της αστικής τάξης, το 1970 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Τάξης, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου μετά το πραξικόπημα του 1971. Το 1972 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, που μπήκε στη Βουλή το 1973 με 48 βουλευτές. Ανέλαβε Αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε το 1974 από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, υπό την προεδρία του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας πραγματοποιήθηκε και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Ν. Ερμπακάν διετέλεσε αντιπρόεδρος και στις κυβερνήσεις «εθνικιστικού μετώπου», από το 1975 έως το 1978. Το 1996, ανέλαβε Πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Το 1998, το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου του Κόμμα Ευημερίας και επέβαλε πενταετή απαγόρευση ανάμειξης στην πολιτική, στον Ερμπακάν. Το 2003 ο Ερμπακάν εξελέγη ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2004 λόγω τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης δικαστηρίου.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Γουισκόνσιν

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Πολιτείας Γουισκόνσιν και στις άλλες πόλεις των ΗΠΑ, έστειλε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Αναλυτικά, το μήνυμα έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ, εκ μέρους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζόμενων της Πολιτείας Γουισκόνσιν και στις άλλες πόλεις των ΗΠΑ ενάντια στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων και στις αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο αγώνας σας, παρά την προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικάτων της χώρας σας να τον υπονομεύσουν, συγκινεί όλους τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δεχόμαστε την αντεργατική επίθεση για να μπορούν οι καπιταλιστές να διατηρούν τα κέρδη τους.

Ο αγώνας σας είναι κοινός.

Είμαστε στο πλευρό σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ