ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ο αντικομμουνισμός επιμένει

ΠΡΑΓΑ.--

Εντείνονται οι προσπάθειες των κυρίαρχων δυνάμεων να απαγορεύσουν τη λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας στο πλαίσιο της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης στην Τσεχία, με την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, την ανακήρυξη εγκληματιών σε ήρωες.

Σύμφωνα με την «Prague Daily Monitor» της Κυριακής, η ηγεσία του κόμματος «TOP 09» - που συμμετέχει στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό - αποφάσισε να προωθήσει την άμεση συζήτηση για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας και παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την οικονομική αποζημίωση των «θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκεκριμένου κόμματος, Πετρ Γκάζντικ, υποστήριξε πως υπάρχουν οι νόμοι για το παράνομο χαρακτήρα του κομμουνιστικού καθεστώτος. Εξισώνοντας ουσιαστικά τους κομμουνιστές με τους φασίστες υποστήριξε πως «αν κάποιος ήθελε να κατοχυρώσει ένα φασιστικό κόμμα δε θα μπορούσε. Τώρα, έχουμε ένα κόμμα με μια άλλη εγκληματική ιδεολογία (...) και ένα τέτοιο κόμμα δεν πρέπει να υπάρχει».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Στανισλάβ Γκρόσπιτς υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες απαγόρευσης της λειτουργίας του κομμουνιστικού κόμματος και η εξίσωσή του με τα φασιστικά κόμματα αποτελεί άμεση επίθεση κατά των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Φλεβάρη, σε συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε τεθεί σε συζήτηση το νομοσχέδιο για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή του λεγόμενου «αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Με βάση αυτό, ανάμεσα στα άλλα, οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές», τις περισσότερες φορές κοινοί εγκληματίες, που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας με σαμποτάζ και δολιοφθορές την περίοδο 1948 - 1989, θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου»... Επιπλέον, οι δήθεν αυτοί «αγωνιστές» θα λαμβάνουν συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές που σήμερα απολαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές.

ΗΠΑ
Απάνθρωπα πειράματα

ΑΤΛΑΝΤΑ._

Το απάνθρωπο πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τις αποκαλύψεις ότι ερευνητές που εργάζονταν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν δίσταζαν να πειραματίζονται σε κρατούμενους και τρόφιμους ιδρυμάτων, συνήθως εν αγνοία τους, όπως μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Σύμφωνα με αυτό, περισσότερες από 40 έρευνες πραγματοποιήθηκαν πριν από 40 έως 80 χρόνια δήθεν για την ...εξέλιξη της επιστήμης.

Τέτοια πειράματα συμπεριλαμβάνουν την χορήγηση πειραματικού εμβολίου κατά της γρίπης σε τρόφιμους ψυχιατρικού ασύλου, τη μόλυνση με ηπατίτιδα τροφίμων ψυχιατρικών κλινικών στο Κονέκτικατ (τη δεκαετία του 1940), τη μετάδοση μιας θανατηφόρου γαστρεντερίτιδας σε κρατούμενους σωφρονιστικού ιδρύματος στο Δυτικό Κόκσακι, τη μόλυνση 11 δημοσίων υπαλλήλων στη Μινεσότα με ελονοσία, τη μόλυνση 24 κρατουμένων στην Ατλάντα με γονόρροια (δεκαετία του 1950), τη μεταμόσχευση σε ηλικιωμένους άνδρες όρχεις από ζώα και από νεκρούς θανατοποινίτες στη φυλακή του Σαν Κουέντιν (1919) κ.ά. Τέτοια πειράματα της δεκαετίας του 1960 έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα, όπου «ερευνητές» έχουν κάνει ενέσεις με καρκινικά κύτταρα σε 19 ηλικιωμένους και ανήμπορους ασθενείς στο Εβραϊκό Νοσοκομείο Χρόνιων Νοσημάτων στη Νέα Υόρκη, πειράματα σε παιδιά με νοητικά προβλήματα σε σχολείο της Νέας Υόρκης που μολύνθηκαν εσκεμμένα με ηπατίτιδα για να μελετηθεί η δράση ενός υποψήφιου φαρμάκου, ενώ γιατροί στην Αλαμπάμα παρακολούθησαν 600 Αφροαμερικανούς, οι οποίοι έπασχαν από σύφιλη, αλλά δεν τους προσφέρθηκε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Παρόμοιες ενέργειες έγιναν και στο εξωτερικό, με τη μη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου για το «Εϊτζ» σε εγκύους στην Ουγκάντα που θα προστάτευε τα νεογέννητά τους, με την χορήγηση του αντιβιοτικού «Trovan» σε παιδιά με μηνιγγίτιδα στη Νιγηρία παρόλο που υπήρχαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, ενώ εκφράζονται φόβοι πως εξαιτίας των συγκεκριμένων πειραμάτων πέθαναν 11 παιδιά και πολλά άλλα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές κ.ά.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση αυτής της βδομάδας μιας επιτροπής Βιοηθικής που διόρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη αποκάλυψη για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από 65 χρόνια, όπου «γιατροί» των ΗΠΑ μόλυναν εσκεμμένα με σύφιλη κρατούμενους στη Γουατεμάλα, πριν από 65 χρόνια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τσακίζει η ακρίβεια

ΣΟΦΙΑ.--

Οι δυσβάστακτες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, που σημειώθηκαν το Φλεβάρη, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των Βούλγαρων πολιτών, που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 20%, μείωση κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών έως το 2013, απολύσεις και σωρεία ιδιωτικοποιήσεων.

Η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 22% το Φλεβάρη έναντι του Γενάρη του 2011, ενώ σημαντικές αυξήσεις κατά 7%, σημειώθηκαν στις τιμές του λαδιού και του αλευριού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή της χώρας. Οι τιμές των γαλακτομικών προϊόντων και των κρεάτων σημείωσαν αύξηση, που κυμάνθηκε από 1 έως 2%, ενώ οι τιμές της πατάτας αυξήθηκαν κατά 20%. Πάντως, σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 2010 - Φλεβάρης 2011), οι τιμές του λαδιού μαγειρικής αυξήθηκαν κατά 52% και του αλευριού κατά 41% και κατά 20% και 30% οι τιμές της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, η τσεχικής ιδιοκτησίας εταιρεία ηλεκτρισμού «CEZ» που παρέχει ρεύμα στη Δυτική Βουλγαρία (όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού) επιδιώκει να αυξήσει κατά 13% την τιμή του ηλεκτρισμού από την 1η Ιούλη και αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα στην Κρατική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων «DKEVR».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατηγόρησε χτες τη Λευκορωσία πως παραβίασε το διεθνές εμπάργκο όπλων που ισχύει για την Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας απέρριψε τις αιτιάσεις ως ανυπόστατες.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης ομάδας ενόπλων άγνωστης ταυτότητας στην κατοικία του προέδρου της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Κινσάσα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Κένυας και Αιθιοπίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτεθούν κατά των ισλαμιστών ανταρτών αλ Σαμπάαμπ στη Σομαλία μετά από την πρόσφατη απειλή τους να επιτεθούν στην Κένυα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κουβέιτ απαίτησε χτες την απομάκρυνση του πρωθυπουργού ενόψει της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που σχεδιάζεται για τις 8 του μήνα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Μεγάλης έκτασης επεισόδια με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν το Σάββατο σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποίησαν χιλιάδες Κροάτες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μέτρα λιτότητας και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Χειρότερα επεισόδια, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή, σημειώθηκαν προχτές στο Σπλιτ σε διαδήλωση βετεράνων του πολέμου σε ένδειξη στήριξης του Τίχομιρ Πούρντα, βετεράνου πολέμου που συνελήφθη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κι αναμένεται να εκδοθεί στη Σερβία κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

ΡΩΜΗ.-- Ξεκίνησε εκ νέου χτες η δίκη του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην οποία κατηγορείται ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του ότι υπερτιμολόγησαν σκόπιμα τα ποσά που καταβλήθηκαν για την εξασφάλιση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου «Mediaset». Ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως ενώ ο ίδιος το επιθυμεί, του το απαγορεύουν οι δικηγόροι του...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Περισσότεροι από οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια αγώνων κυνομαχίας. Η επίθεση αποδίδεται σε «μαχητές των Ταλιμπάν», χωρίς να ξεκαθαρίζεται ο στόχος. Οι κυνομαχίες θεωρούνται παράνομες τόσο στο καθεστώς των Ταλιμπάν, όσο και από την αφγανική νομοθεσία. Σε δεύτερη επίθεση στην επαρχία Χοστ το Σάββατο σκοτώθηκαν ακόμα εννιά άμαχοι, σε βομβιστική επίθεση, ενώ χτες έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις στρατιώτες των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, με δράστες και σε αυτήν την περίπτωση να αναφέρονται οι Ταλιμπάν.

Παράλληλα, οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις εμφανίζονται να επανέρχονται στους ισχυρισμούς περί βοήθειας - κυρίως πολεμοφοδίων - του Ιράν προς τους Ταλιμπάν, έστω και περιορισμένη, υποστηρίζοντας ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Στο Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας, ένοπλοι πυρπόλησαν ακόμα δύο ΝΑΤΟικά φορτηγά με προορισμό το Αφγανιστάν και τον ανεφοδιασμό των κατοχικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ