ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ετοιμο το νέο αντιδραστικό πλαίσιο

Εμπόδια στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από το λαό θέλει να βάλει ο νόμος

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων από τα λαϊκά στρώματα το ενισχύουν οικονομικά
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων από τα λαϊκά στρώματα το ενισχύουν οικονομικά
Με όχημα στην προπαγάνδα της την περικοπή κατά 20% τουλάχιστον της επιχορήγησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προωθεί το σύνολο του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν τα κόμματα σαν επιχειρήσεις και ταυτόχρονα επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, μέσα από την ονομαστικοποίηση των κουπονιών της οικονομικής ενίσχυσης, ακόμα και των συνδρομών των μελών του.

Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, επανέλαβε τα ιδεολογήματα περί «διαφάνειας» και είπε για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών: «Ηδη το έχουμε καθιερώσει, ξέρετε, και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να εμποδίσει την οικονομική ενίσχυση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, το οποίο αιμοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις συνδρομές των μελών του και τις εισφορές από το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων άλλων το ενισχύουν οικονομικά.

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακούγεται η προτροπή του Γ. Ραγκούση προς τα κόμματα «να κινηθούν στο μονόδρομο πια για αυτά, που δεν είναι άλλος από την ενεργοποίηση των μελών και των φίλων της κοινωνικής τους βάσης στην αναζήτηση πόρων απαραίτητων για την ανάπτυξη των πολιτικών τους, αλλά και για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι με τα μέτρα που προωθεί, ευνοείται η στροφή των κομμάτων προς το λαό για τη χρηματοδότησή τους, όταν είναι γνωστό ότι τα αστικά κόμματα ούτε έπαψαν ποτέ, ούτε βέβαια θα πάψουν να συναλλάσσονται και οικονομικά με το κεφάλαιο, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν. Η βασική διαφορά είναι ότι, τώρα, αυτές οι δοσοληψίες θα γίνονται με τη βούλα του νόμου.

Αλλοθι για τα αντιλαϊκά μέτρα

Για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων τουλάχιστον κατά 20%, ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι θα εφαρμοστεί αμέσως, δηλαδή κατά το 2011 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος και το συνολικό ύψος της θα εξελιχθεί από χρονιά σε χρονιά, δεδομένου ότι τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό.

Φανερή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και αυτή την περικοπή σαν προπαγανδιστικό αντίβαρο στο πετσόκομμα που έχει προηγηθεί και συνεχίζεται σε μισθούς και συντάξεις. Οπως είπε ο Γ. Ραγκούσης, η μείωση στην επιδότηση των κομμάτων «δεν θα μπορεί, δεδομένων και των περικοπών που έχουμε κάνει ευρύτερα στο δημόσιο, σε μισθούς, σε συντάξεις, να είναι μικρότερη της τάξης του 20%».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, το οποίο αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά στην προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα υπάρξει πρόβλεψη και γι' αυτό το θέμα ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι φραγμοί αναφορικά με το πού μπορεί να φτάνει ο κομματικός δανεισμός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ζήτημα όπου κόμμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δανεισμό του.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Προσαρμογή των νόμων στο δικαστήριο των ιμπεριαλιστών

Καταψήφισε το ΚΚΕ το κυβερνητικό νομοθέτημα που εισάγει στο εσωτερικό δίκαιο διατάξεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι ιμπεριαλιστές - ένοχοι για εγκλήματα όπως αυτό στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έφτιαξαν το Διεθνές Δικαστήριο για να δικάσουν τα θύματα και να «βγάλουν λάδι» τη δική τους φονική στρατηγική

Associated Press

Οι ιμπεριαλιστές - ένοχοι για εγκλήματα όπως αυτό στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έφτιαξαν το Διεθνές Δικαστήριο για να δικάσουν τα θύματα και να «βγάλουν λάδι» τη δική τους φονική στρατηγική
Καταψήφισε χθες το ΚΚΕ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την «προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Λέμε «όχι», είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας ότι η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι θλιβερή. Τόνισε ότι δεν μπορείς να πεις «ναι» σε διεθνές ποινικό δικαστήριο, όπου οι όροι είναι τόσο ασαφείς, ώστε να μπορεί κάθε φορά ο επιτιθέμενος να δίνει την δική του ερμηνεία και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει τεράστια δικονομικά και συνταγματικά προβλήματα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε την 1η Ιούλη 2002 και είναι μόνιμο όργανο, αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας, πολέμου και της επίθεσης, όπως τα ορίζουν οι ιμπεριαλιστές. Η έδρα του δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όμως οι συνεδριάσεις του μπορούν να γίνουν οπουδήποτε.

Το δικαστήριο προβλέπεται να ασκεί τη δικαιοδοσία του μόνο σε περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος είναι υπήκοος κράτους μέλους, το κρινόμενο έγκλημα έλαβε χώρα σε έδαφος κράτους μέλους ή σε περίπτωση που η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη, «το δικαστήριο συμπληρώνει τα υπάρχοντα εθνικά δικαστικά συστήματα, ασκώντας τη δικαιοδοσία του μόνον όταν τα εθνικά δικαστήρια είναι απρόθυμα ή ανίκανα να ερευνήσουν ή να διώξουν τα προαναφερόμενα εγκλήματα». Η κύρια ευθύνη για την έρευνα και την τιμωρία των εγκλημάτων παραμένει στο κάθε μεμονωμένο κράτος, γι' αυτό και τώρα προωθείται η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις του ιμπεριαλιστικού δικαστικού οργάνου.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι δεν υπάρχει η διευκρίνιση του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου, όπως δεν αναφέρεται και ποιος συλλέγει στοιχεία και ποιος διενεργεί το ανακριτικό και το προανακριτικό έργο, ώστε να υποχρεώνεται ο Ελληνας δικαστής να εκτελεί «πάραυτα» τις εντολές μόνο με πληροφορίες.

Στο στόχαστρο η πάλη των λαών

Στο νομοσχέδιο, εξισώνεται η προστασία της ιδιοκτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο με το ποινικό αδίκημα της γενοκτονίας, γι' αυτό και η Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε: «Αν αύριο το πρωί οι Κύπριοι αποφασίσουν να διώξουν την βάση της Δεκέλειας, που είναι εγγλέζικη και εξαιρείται από την ΕΕ, θα είναι έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας;».

Προωθούνται, συνέχισε η Λ. Κανέλλη, προβλέψεις που επιδιώκουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν έχουν ψηφίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, μαζί με την Ρωσία και την Κίνα, και ταυτόχρονα έχουν υπογράψει και διμερείς συμφωνίες με όλους, ότι στελέχη των ΗΠΑ δεν θα εκδίδονται παρά μόνο στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στην τοποθέτησή του είπε ότι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας γίνεται με βάση τις προβλέψεις του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ανέφερε ότι «η ανθρωπότητα έχει ανάγκη να τηρεί κώδικες και αξίες και να προστατεύει την ίδια τη ζωή».

Ολα αυτά, ισχυρίστηκε, ανεξάρτητα από το πώς συμπεριφέρεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «το οποίο μπορούμε σήμερα να κρίνουμε αρνητικά αλλά αύριο μπορεί να το κρίνουμε θετικά αφού είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα βασικά έννομα αγαθά ολόκληρων πληθυσμών, είτε αμάχων πολιτών, είτε φυλών, είτε εθνοτικών ομάδων». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, κατά ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ