Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ετοιμο το νέο αντιδραστικό πλαίσιο

Εμπόδια στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από το λαό θέλει να βάλει ο νόμος

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων από τα λαϊκά στρώματα το ενισχύουν οικονομικά
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων από τα λαϊκά στρώματα το ενισχύουν οικονομικά
Με όχημα στην προπαγάνδα της την περικοπή κατά 20% τουλάχιστον της επιχορήγησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προωθεί το σύνολο του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τα οικονομικά των κομμάτων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει διατάξεις που αντιμετωπίζουν τα κόμματα σαν επιχειρήσεις και ταυτόχρονα επιχειρούν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, μέσα από την ονομαστικοποίηση των κουπονιών της οικονομικής ενίσχυσης, ακόμα και των συνδρομών των μελών του.

Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, επανέλαβε τα ιδεολογήματα περί «διαφάνειας» και είπε για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών: «Ηδη το έχουμε καθιερώσει, ξέρετε, και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι θα περάσουμε στην πλήρη ονομαστικοποίηση των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε μέσο για να εμποδίσει την οικονομική ενίσχυση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, το οποίο αιμοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις συνδρομές των μελών του και τις εισφορές από το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα των μελών του και όσων άλλων το ενισχύουν οικονομικά.

Μετά απ' όλα τα παραπάνω, μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακούγεται η προτροπή του Γ. Ραγκούση προς τα κόμματα «να κινηθούν στο μονόδρομο πια για αυτά, που δεν είναι άλλος από την ενεργοποίηση των μελών και των φίλων της κοινωνικής τους βάσης στην αναζήτηση πόρων απαραίτητων για την ανάπτυξη των πολιτικών τους, αλλά και για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι με τα μέτρα που προωθεί, ευνοείται η στροφή των κομμάτων προς το λαό για τη χρηματοδότησή τους, όταν είναι γνωστό ότι τα αστικά κόμματα ούτε έπαψαν ποτέ, ούτε βέβαια θα πάψουν να συναλλάσσονται και οικονομικά με το κεφάλαιο, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν. Η βασική διαφορά είναι ότι, τώρα, αυτές οι δοσοληψίες θα γίνονται με τη βούλα του νόμου.

Αλλοθι για τα αντιλαϊκά μέτρα

Για την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων τουλάχιστον κατά 20%, ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι θα εφαρμοστεί αμέσως, δηλαδή κατά το 2011 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος και το συνολικό ύψος της θα εξελιχθεί από χρονιά σε χρονιά, δεδομένου ότι τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό.

Φανερή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και αυτή την περικοπή σαν προπαγανδιστικό αντίβαρο στο πετσόκομμα που έχει προηγηθεί και συνεχίζεται σε μισθούς και συντάξεις. Οπως είπε ο Γ. Ραγκούσης, η μείωση στην επιδότηση των κομμάτων «δεν θα μπορεί, δεδομένων και των περικοπών που έχουμε κάνει ευρύτερα στο δημόσιο, σε μισθούς, σε συντάξεις, να είναι μικρότερη της τάξης του 20%».

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων, το οποίο αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά στην προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα υπάρξει πρόβλεψη και γι' αυτό το θέμα ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι φραγμοί αναφορικά με το πού μπορεί να φτάνει ο κομματικός δανεισμός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ζήτημα όπου κόμμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δανεισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ