ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
'Η υπογράφεις ή απολύεσαι

Ωμοί εκβιασμοί από την εργοδοσία σε βάρος εργατών που δεν υποκύπτουν στη μείωση μισθών

Το εξώδικο που απέστειλε η εταιρεία στον εργαζόμενο
Το εξώδικο που απέστειλε η εταιρεία στον εργαζόμενο
«Σε περίπτωση που δεν αποδεχθείτε την ανωτέρω τροποποίηση των όρων εργασίας σας, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη μεταξύ μας σύμβαση».

Αυτόν τον ωμό εκβιασμό απευθύνει η εργοδοσία της «Ιντρακόμ» με εξώδικο σε εργαζόμενο, ο οποίος αρνείται να υποταχθεί και να αποδεχθεί μείωση των αποδοχών του. Υπενθυμίζεται ότι η «Ιντρακόμ» πριν από λίγες βδομάδες ανακοίνωσε ότι προχωρά σε μείωση του προσωπικού και μείωση των μισθών για όσους παραμείνουν στην εργασία. Οι ταξικές δυνάμεις, αντιδρώντας άμεσα σε αυτήν τη βάρβαρη και αντεργατική ενέργεια προχωρούν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία της «Ιντρακόμ».

Η εργοδοσία προτείνει (σ.σ. στην πραγματικότητα προστάζει) στον εργαζόμενο «τη μείωση των αποδοχών σας εκ ποσοστού 6,2%». Η μείωση αυτή θα διαρκέσει ένα χρόνο και γίνεται με «γνώμονα την εξασφάλιση της λειτουργίας της (σ.σ. εννοεί της εταιρείας)» και δήθεν για «τη διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας». Ομως, τίποτα δεν εξασφαλίζει τη δουλειά του εργαζόμενου ακόμα και αν αποδεχθεί μείωση του μισθού, αφού στο ίδιο το εξώδικο αναφέρει την πιθανότητα να απολυθεί σημειώνοντας: «η Εταιρεία μας δεσμεύεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία υποχρεωθεί εξ υπαιτιότητάς της να καταγγείλει την εργασιακή μας σχέση κατά το ως άνω χρονικό διάστημα (σ.σ. ισχύς του μειωμένου μισθού)» θα τον αποζημιώσει με βάση τις αποδοχές που έπαιρνε πριν μειωθούν.

Η «ελευθερία» στην αγορά εργασίας

Ο εκβιασμός της εργοδοσίας δείχνει με ποιο τρόπο το κεφάλαιο, πιο αδίστακτο και βάρβαρο από κάθε άλλη φορά, επιβάλλει σε συνθήκες κυριαρχίας του τη σιδερένια του θέληση. Διαψεύδει περίτρανα και τις δηλώσεις του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ότι οι εργάτες είναι τάχα ελεύθεροι να επιλέξουν όταν όπως έλεγε προχτές ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι «είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ο κάθε υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δεν θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει»! Αλλά και επιβεβαιώνει ότι αυτός και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στις οποίες ανήκει ότι είναι όργανα και υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών.

Διαψεύδει, ακόμα, την ίδια την εργοδοσία της «Ιντρακόμ», η οποία ισχυρίζεται στο εξώδικο ότι «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μας σχεδόν καθολικά αποδέχθηκαν οικειοθελώς και συμφώνησαν στη μείωση των αποδοχών τους». Αναδεικνύει πόσο ψευδεπίγραφα είναι τα αποκαλούμενα προγράμματα «εθελούσιας αποχώρησης» που προωθούν διάφορες μεγάλες εταιρείες και ότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση οικειοθελής ο εξαναγκασμός του εργάτη να αποδεχθεί μείωση του μισθού του, συρρίκνωση και κατάργηση των δικαιωμάτων του γιατί αλλιώς ξέρει ότι θα τον πετάξουν στο δρόμο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης

Ευρεία σύσκεψη στις 15 Μάρτη

Με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη για συσπείρωση, οργάνωση δυνάμεων και ανάπτυξη δυναμικών μαζικών αγώνων, με στόχο όχι μόνο το φρένο στην αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υποτάσσεται στις λαϊκές ανάγκες, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης ευρύτερων δυνάμεων του λαού του Πειραιά, εργαζομένων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων ξεκινώντας από την πόλη του Περάματος. Αυτή είναι η απόφαση της σύσκεψης που διοργάνωσαν χτες το απόγευμα τα ταξικά σωματεία της Ζώνης, στο δημαρχείο του Περάματος.

Σταθμός αυτής της πορείας θα είναι η ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στις 15 Μάρτη στις 6 το απόγευμα ξανά στο δημαρχείο Περάματος, όπου θα κληθούν να συμμετέχουν μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, γυναικείοι σύλλογοι κ.ά., όπου θα καθορίσουν και τα παραπέρα κοινά αγωνιστικά τους βήματα.

Οπως επισημάνθηκε τόσο εισηγητικά από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννη, αλλά και στη διάρκεια του πλούσιου διαλόγου και προβληματισμού που αναπτύχθηκε, δεν είναι μόνον οι εργάτες της Ζώνης θύματα αυτής της πολιτικής. Ολοι οι κλάδοι εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, την ισοπέδωση του συνόλου των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση.

Οσον αφορά τη Ζώνη, τα στοιχεία είναι τραγικά. Η ανεργία που βιώνουν οι εργάτες της Ζώνης ξεπερνάει το 80%. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι του 2008 στη Ζώνη δούλευαν 8 με 10 χιλιάδες εργάτες σημαίνει ότι οι άνεργοι αυτήν την περίοδο ξεπερνούν τις 7.000!

Είναι δεκάδες οι εργατικές οικογένειες της Ζώνης, που κατά τα σωματεία ζουν χωρίς ρεύμα.

Εργαζόμενος που μίλησε στη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι «είμαι 47 ετών και μετά από τόσα χρόνια δουλειάς με κατάντησαν να υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να αγοράσω ούτε ψωμί για την οικογένειά μου».

«Δεν μπορούμε - συνέχισε ο Σ. Πουλικόγιαννης - να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αυτήν τη λαίλαπα. Δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση η πάλη για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν αφορά μόνο εμάς η συρρίκνωση που προωθείται της Ζώνης, η διάλυση συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Είναι υπόθεση όλων όταν σε άνεργο κόβουν το ρεύμα, ή του βγάζουν το σπίτι στο σφυρί. Κάθε κινητοποίηση ή κλιμάκωση της πάλης μας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει στόχο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια, θα έχει μπούσουλα τις λαϊκές ανάγκες, θα φέρνει πιο κοντά τη δική μας, τη λαϊκή εξουσία, την οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, εργαλεία για την ευημερία του λαού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΝIKKO MARKET»
Απεργούν σήμερα για δεδουλευμένα και απολύσεις

Με απόφαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων κλιμακώνουν με νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μάρτη

Με αιτήματα να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους (2 μηνών), να μη γίνει καμία απόλυση και να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας με βάση την κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων, οι εργαζόμενοι στα «ΝIKKO MARKET» προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, σε 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης στα χέρια τους, συσπειρώνονται αποφασιστικά στην Επιτροπή Αγώνα και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κλιμακώνουν και με νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μάρτη, όπως αποφάσισε το κλαδικό τους συνδικάτο.

Προχτές το μεσημέρι, μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, της Επιτροπής Αγώνα και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μια μαζική παρέμβαση στο κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης στο Παγκράτι, απαιτώντας συνάντηση με τον εργοδότη. Ο εργοδότης αναγκάστηκε να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους ωστόσο εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός, καθώς έκανε λόγο για ανάγκη «όλοι μαζί να συμβάλλουμε» για τη λειτουργία της επιχείρησης, ότι οι οφειλές ενός μήνα «είναι ψίχουλα» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να δημιουργείται ζήτημα, κ.λπ. Παραδέχτηκε τις καταγγελίες ότι απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους στην επιχείρησή του, καθώς και ότι για τις απολύσεις (τέσσερις από κατάστημα που έκλεισε) δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Κάτω από την πίεση ωστόσο συνδικαλιστών και εργαζόμενων δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα, ότι θα ασφαλίσει τους ανασφάλιστους και ότι θα εναρμονίσει τις συμβάσεις των εργαζομένων με την κλαδική σύμβαση του εμπορίου.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Περιοδεία και συζήτηση με εργαζόμενους

«Να μην υπογράψετε καμία υπεύθυνη δήλωση. Αν υπογράψετε, στην ουσία χάνετε τα δικαιώματά σας για τη δουλειά σας και την αμοιβή σας». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπαδούδης και η Μαρία Τραπελά από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Γεωργία Γκαβογιάννη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσαν τους εργαζόμενους στο Δήμο Σαλαμίνας, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν χτες στο δήμο, να μην υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο χωρίς καμία ανταμοιβή.

Συγκεκριμένα, στη Σαλαμίνα κυκλοφορούν υπεύθυνες δηλώσεις σε συμβασιούχους του δήμου - και κυρίως σε αυτούς των οποίων λήγουν οι συμβάσεις - αλλά και άνεργους της περιοχής, σύμφωνα με τις οποίες θα δουλεύουν ως «εθελοντές», δηλαδή τσάμπα και με την ελπίδα προφανώς ότι έτσι ίσως ξαναπιάσουν μεροκάματο. Μιλώντας στον «Ρ», η Γ. Γκαβογιάννη τόνισε ότι «στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/2 ο δήμαρχος αποδέχτηκε ότι υπάρχουν εθελοντές και ότι με αυτόν το τρόπο οι συμβασιούχοι μπορούν να αποδείξουν, μετά τη λήξη της σύμβασης, τη συνέχεια της εργασίας τους στο δήμο». Κατά τη χτεσινή περιοδεία, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γρ. Καπετανάκης δήλωσε άγνοια για το θέμα και για την ύπαρξη των συγκεκριμένων υπεύθυνων δηλώσεων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Επίσχεση εργασίας στην ΠΕΤΡΟΛΑ

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες Τετάρτη οι εργαζόμενοι οικοδόμοι στον υπεργολάβο Ι. Ψαρρό, στο έργο της επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα ημερομίσθια τριών και πλέον μηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ