ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Παρέμβαση κατοίκων της Κερατέας για να φύγουν τα ΜΑΤ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής είναι επικίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον

Με την παρουσία κατοίκων της Κερατέας οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην αρχαιολογική θέση «Οβριόκαστρο» και απαιτούν να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή τους, πραγματοποιήθηκε χτες ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κερατέα. Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη θέση καθώς, ανάμεσα σε άλλα, στηρίζεται σε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί την ιδιωτικοποίηση, δίνει προβάδισμα στην επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον καύση σε βάρος της ανακύκλωσης, περιορίζει τις απαιτούμενες χωροθετήσεις στα όρια της Αττικής, διαιωνίζει τη συγκέντρωση του 85% των αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς παρότι από 20ετίας έλεγαν ότι ο χώρος στα Ανω Λιόσια τελειώνει, τίποτα δεν έγινε. Σήμερα - τόνισε - η διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αποτελεί πόλο προσέλκυσης του μεγάλου κεφαλαίου για επενδύσεις με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών του και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περίφημη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της πρώην Περιφέρειας Αττικής, η οποία αναδείχθηκε σε «τελευταία αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής επίθεσης». Και κάλεσε το λαό της Αττικής να διεκδικήσει αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Δεν έλειψαν οι αντιλαϊκές απόψεις που συνηγορούν υπέρ των κυβερνητικών σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και προώθηση πανάκριβων και αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων, όπως καύση και βιοξήρανση. Χαρακτηριστικά, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Ηλ. Λιακόπουλος, είπε ότι καμία τεχνολογική πρόταση δεν πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων, όπως και ο Λ. Μίχος, από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αποδοκιμασίες προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ότι δήθεν η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά... αναγκάζεται ελλείψει κρατικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, είπε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή και των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Το λόγο έλαβε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντής, ο οποίος κατήγγειλε ότι η ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου είναι μολυσμένη με αρσενικό και μόλυβδο.

  • Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ καταγγέλλει τόσο την ΤΕΔΚΝΑ «που τόσα χρόνια συναινούσε ουσιαστικά με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων», όσο και την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που «αρκείται σε διαπιστώσεις και ημερίδες για να μην καταγγείλει ουσιαστικά τους αίτιους, την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έκανε και κάνει τα πάντα για την κερδοφορία των ιδιωτικών ομίλων».
ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ προχτές το βράδυ δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και τραυμάτισαν άλλους δύο, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ύστερα από καταγγελία για ληστεία στο Μενίδι. Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν 23 κάλυκες από «καλάσνικοφ», 17 κάλυκες των 9 χιλιοστών και 9 βολίδες. Επίσης, σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο, στην περιοχή του Ρέντη, βρέθηκε και ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια. Σκοτώθηκαν οι αστυνομικοί Ιωάννης Ευαγγελινέλης και Γεώργιος Σκυλογιάννης. Η κηδεία τους γίνεται σήμερα.

Το αυτοκίνητο μάρκας «Βόλβο», το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες, είχε κλαπεί στις 17 Γενάρη, από έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στη Νέα Ερυθραία και βρέθηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία εγκαταλειμμένο σε παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού, περίπου 300 μέτρα από το σημείο της συμπλοκής. Από την έκθεση είχαν κλαπεί τότε συνολικά 8 αυτοκίνητα, ένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της πρόσφατης ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της «Εθνικής Τράπεζας», στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας και το εγκατέλειψαν στο Ακραίφνειο. Αλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οχτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση μεταναστών χωρίς χαρτιά και κατασχέθηκαν σε Ραψάνη, Φερές και Αγρίνιο.

Οσον αφορά τους δύο τραυματίες αστυνομικούς, ο μεν πρώτος φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υπέστη ψυχική διαταραχή, ενώ αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες μέρες. Ο δεύτερος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εχει τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα με σημείο εισόδου το δεξί γλουτό, ενώ έχει τρωθεί η μηριαία φλέβα. Χειρουργήθηκε επιτυχώς και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», για να αντιμετωπιστεί από αγγειοχειρουργό.

Χτες, ανακοινώθηκε πως από τις βαλλιστικές εξετάσεις στα δύο όπλα που κατασχέθηκαν δεν προέκυψε ταύτισή τους με άλλες ενέργειες.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων

Ως «ένα μαύρισμα στο μάρμαρο» της ταράτσας του κοινόχρηστου χώρου, έξω από την πολυκατοικία του Π. Χηνοφώτη, πρώην υφυπουργού της ΝΔ, αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Τάξης, περιγράφηκε η έκρηξη που σημειώθηκε εκεί, το 2009, από ενοίκους των πολυκατοικιών της περιοχής, κατά τη διάρκεια της δίκης στον Κορυδαλλό της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Δεν παραβρέθηκαν και χτες, στη δίκη οι 4 από τους 9 νεαρούς κατηγορουμένους.

Οι μαρτυρίες ενοίκων, κοντινών πολυκατοικιών στην οικία του Π. Χηνοφώτη ανέφεραν είτε ότι δεν άκουσαν την έκρηξη και είδαν όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο «το μαύρισμα στο μάρμαρο», ενώ όποιοι άκουσαν και βγήκαν στο μπαλκόνι, μίλησαν για το ίδιο μαύρισμα και «για μια μυρωδιά που έδειχνε ότι κάτι έγινε».

Το δικαστήριο αποφάσισε να προσέλθει στη διαδικασία ο πρώην υφυπουργός Παν. Χηνοφώτης - μετά από αίτημα των συνηγόρων - και οι δύο εντολείς του μεσίτη Σπ. Καπώνη. Ο τελευταίος κατέθεσε χτες στο δικαστήριο γιατί τον είχαν δει αστυνομικοί να φωτογραφίζει το σπίτι πάνω σε μοτοσικλέτα, αρκετό καιρό πριν την έκρηξη. Η περιγραφή των αστυνομικών όμως, για το άτομο στη μοτοσικλέτα, δεν ταίριαζε με αυτήν του μάρτυρα. Ο Σπ. Καπώνης είπε ότι φωτογράφιζε το διαμέρισμα προς πώληση.

Επίσης, χτες, ξεκίνησε η κατάθεση του τότε προϊσταμένου του Τμήματος Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας Παρασκευά Χηνόπουλου, που συντόνιζε την επιχείρηση. Στην κατάθεσή του μίλησε για πληροφορίες που είχαν έρθει στην υπηρεσία του για οικία ύποπτων ατόμων, στο Χαλάνδρι. Αν και οι υφιστάμενοί του είχαν μιλήσει για σπίτι με παράθυρα ανοιχτά, φώτα και άτομα που δεν έπαιρναν μέτρα προφύλαξης, ο Π. Χηνόπουλος στην αρχή μίλησε για συνηθισμένο σπίτι που τελικά «εξελίχθηκε» σε σπίτι ατόμων που πρόσεχαν τις κινήσεις τους.

Οταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο τι σημαίνει αυτό, δεν το εξήγησε, αλλά είπε «ήταν προσεχτική η λέξη, τα λέει από μόνη της». Επιπρόσθετα, δεν απάντησε επαρκώς στο δικαστήριο, στο ερώτημα «γιατί από τη στιγμή που θεώρησαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, σταμάτησαν την παρακολούθηση». Οταν ρωτήθηκε επίσης τι ήταν «ύποπτο» στις σακούλες που πετάχτηκαν στα σκουπίδια και ζητήθηκε να τις πάρουν, είπε ότι «ήταν τρεις και γι' αυτό θέλαμε να δούμε τι έχουν μέσα».

Μόνιμη παρουσία του ΦΡΟΝΤΕΞ

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά, πλέον, η παρουσία του Frontex στην Ελλάδα. Μέσα στη βδομάδα, οι 200 συνοριοφύλακες του οργανισμού που έχει συσταθεί από την ΕΕ θα φύγουν από τη χώρα, αλλά θα έρθουν 100 στελέχη του που θα πάρουν μέρος στο χερσαίο τμήμα της επιχείρησης «Ποσειδών». Η τελευταία διεξάγεται στο Αιγαίο από το 2006.

Ο Frontex αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που συγκροτήθηκε το 2005, με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ μεταναστών και προσφύγων. Οι «εχθροί» του Frontex είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και αποτελεί μηχανισμό ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στα συμφέροντα των λαών της ΕΕ και των λαών άλλων χωρών, ενώ μπορεί να δρα ως ένας μηχανισμός ταχείας επέμβασης ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΕ.

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαίας επιτρόπου, αρμόδιας για τα θέματα της μετανάστευσης, Σ. Μάλμστρομ, όσον αφορά την παράταση της αποστολής των συνοριοφυλάκων του Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα μέσω της επιχείρησης "Ποσειδών"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ