ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κύρωσαν τον προϋπολογισμό του 2009

Τα δύο κόμματα υιοθέτησαν από κοινού τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής του 2009

To ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΝΔ κύρωσαν χτες στη Βουλή τον ισολογισμό του 2009 δείγμα και αυτό ότι τα δύο κόμματα παρά τις ανέξοδες κοκορομαχίες τους στην πραγματικότητα συμφωνούν στην ουσία της πολιτικής που ακολουθείται. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2009 έγινε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ τον καταψήφισε καταγγέλλοντας ότι είναι αναξιόπιστος και πλαστός και τώρα ως κυβέρνηση εισηγείται την κύρωσή του. Για να κρύψουν την ταυτόσημη πολιτική τους, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων επιδόθηκαν σε μια ανούσια αντιπαράθεση για το εάν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ εκτροχίασε τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, κινούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους και γι' αυτό, ενώ καταψηφίζουν τους προϋπολογισμούς όταν είναι στην αντιπολίτευση, όταν έρχονται στα έδρανα της κυβέρνησης ψηφίζουν παρέα τους ισολογισμούς αυτών των προϋπολογισμών, με την επίκληση ότι αυτό επιτάσσει η κοινοβουλευτική τάξη. Δηλαδή, είπε, καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό όταν είναι στην αντιπολίτευση και όταν ανεβαίνουν στα έδρανα της κυβέρνησης, αυτά που έλεγαν τα ξεχνούν και δίνουν θετική ψήφο στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο χαρίζονται στο Μέγαρο Μουσικής 95 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που καλούνται οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας την ανέξοδη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι σήμερα να καταλογίσουμε ευθύνες για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη ευθύνη για τη διαχείριση του χρέους. Και οι δύο έχετε ευθύνες, αφού και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άσκησαν την κυβερνητική εξουσία και οδήγησαν στη διόγκωση του χρέους και γι' αυτό το λόγο πρέπει να σας τιμωρήσει ο λαός, αφού δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματά του, αντίθετα αποτελείτε παράγοντα επιδείνωσης της θέσης του».

Το βασικό, συνέχισε, είναι να κατανοήσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα ότι από αυτό το χρέος και τα ελλείμματα ωφελήθηκαν οι κεφαλαιοκράτες και άρα για να έχει αποτέλεσμα η πολιτική τιμωρία του λαού πρέπει να συνοδευθεί και με την τιμωρία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο της αστικής τάξης.

Για τη χαριστική ρύθμιση στο Μέγαρο Μουσικής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει την εξόφληση δανείου του Μεγάρου ύψους 95 εκατομμυρίων, αφού επί κυβερνήσεων της ΝΔ είχε εγγυηθεί την αποπληρωμή του. Ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά προβλήματα του Μεγάρου οφείλονται στο ότι μειώθηκε στο μισό η κρατική επιχορήγηση και είπε ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώσει το δάνειο για να μην κλείσει το Μέγαρο Μουσικής.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ» ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Αρχίζει η εισβολή των εταιρειών στις αστικές συγκοινωνίες

Σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου και πλήρης καταγραφή των μετακινήσεων των πολιτών

Από το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» και το πρόγραμμα «τηλεματικής», ξεκινά η εισβολή των ιδιωτικών εταιρειών στις δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Χτες το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά η δημόσια διαβούλευση επί της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για το «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για το σύστημα «τηλεματικής».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρήση των «ηλεκτρονικών» καρτών και εισιτηρίων, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα σημερινά χάρτινα, θα χρεώνει τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και ο ιδιώτης που θα το αναλάβει θα το εκμεταλλεύεται κατ' αρχήν για 12 έτη και βλέπουμε. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο ιδιώτης θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται στοιχεία των μετακινήσεων των επιβατών, με σκοπό τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, με ...σεβασμό πάντα στα «προσωπικά δεδομένα», όπως ...διαβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Βάσει του ηλεκτρονικού εισιτηρίου επίσης θα καταγράφεται ο όγκος του μεταφορικού έργου που θα παρέχει ο κάθε συγκοινωνιακός φορέας και μέσω αυτού θα καθορίζεται και το ύψος της αντίστοιχης χρηματοδότησής του.

Παρόλο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επιμένει να ισχυρίζεται ότι «διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών», γεγονός είναι ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, οι δημόσιες συγκοινωνίες της πρωτεύουσας έχουν μπει σε «τροχιά» ιδιωτικοποίησης - με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις μετακινήσεις των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας - και το «ηλεκτρονικό» εισιτήριο αποτελεί μόνο την αρχή.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι κυβερνήσεις φταίνε για τα χρέη

Αυξητική πορεία έχουν τα χρέη του ΟΣΕ, είπε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο διευθύνων σύμβουλός του, Π. Θεοφανόπουλος, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Οσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ επισήμανε ότι τιμάται περίπου στα 9 δισ. ευρώ και με βάση τον τελευταίο νόμο μεταβιβάζεται στο δημόσιο, προκειμένου, όπως είπε, να ...αξιοποιηθεί. Οσον αφορά τους εργαζόμενους ανέφερε πως «βαίνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία των μετατάξεων», ενώ για τις αμοιβές «οι ΣΣΕ θα ρυθμίσουν θέματα κανονισμών και συμβάσεων που έχουν καταγγελθεί (...) Εάν δεν καταλήξουν ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να νομοθετήσει».

Αποτιμώντας την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τον ΟΣΕ η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου επισήμανε πως «τα χρέη όχι απλά δε μειώθηκαν αλλά χειροτέρεψε η κατάσταση παρότι ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε όπως και οι αποδοχές, ενώ πολλοί βγήκαν στη σύνταξη», σημειώνοντας πως «για τα χρέη δε φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε οι αποδοχές τους», αλλά «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη απόδοση της επιδότησης από το κράτος». Εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το θέμα της περιουσίας του ΟΣΕ τονίζοντας: «Φαίνεται ότι ιδιωτικοποιείται ο ΟΣΕ μετά τον τελευταίο νόμο. Ο κάθε ιδιώτης που θα εμπλακεί θα εκμεταλλευτεί πλήρως τις γραμμές». Οσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «μέχρι σήμερα όχι μόνο υπάρχουν αυξήσεις που δυσκολεύουν τη χρήση από τους απλούς εργαζόμενους αλλά έχετε καταργήσει τις εκπτώσεις που είχαν κάποια τμήματα του πληθυσμού». Ο διορισμός του Π. Θεοφανόπουλου εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η Β. Νικολαΐδου, κατά πάγια πρακτική, ψήφισε «λευκό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Την πολιτική της κυβέρνησης για τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο σενάριο για τους εργαζόμενους στην Αγροτική Τράπεζα και τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Ερώτηση, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, τονίζεται:

«Η πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του Μνημονίου, αλλά και η στρατηγική της ΕΕ προβλέπουν γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προώθηση συγχωνεύσεων κλπ.

Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη πρόγραμμα δραματικών μειώσεων μισθών σε ιδιωτικό, δημόσιο τομέα, σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Στη δίνη αυτών των αρνητικών για τους εργαζόμενους εξελίξεων βρίσκεται και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Ηδη οι μισθοί των εργαζομένων στην ΑΤΕ έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ υπάρχει επίσης σχέδιο για την πώληση των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΑΤΕ, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ κ.ά.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις γνωρίζουν ότι μόνο χαμένοι θα βγουν οι ίδιοι, αλλά και γενικότερα ο λαός.

Πολλά έχουν ακουστεί και πολλά έχουν γραφτεί για το μέλλον της ΑΤΕ. Το ζήτημα προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το σύνολο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και οι μικροί κτηνοτρόφοι έχουν υποθηκευμένο το βιος τους στην ΑΤΕ, γεγονός που συνδέεται άρρηκτα και με το μέλλον της εγχώριας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί:

  • Τι συγκεκριμένα προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το μέλλον της ΑΤΕ.
  • Αν προβλέπεται να επεκταθούν οι μειώσεις μισθών, η απορρύθμιση ωραρίων, οι απολύσεις κλπ.
  • Ποιες εγγυήσεις παρέχει η κυβέρνηση για την προστασία της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και των μικρών κτηνοτρόφων».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ οδηγούν το λαό στην πτώχευση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει:

«Η φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ δεν πρέπει να κρύψει από τους εργαζόμενους την ουσιαστική συμφωνία και των δύο με το περιεχόμενο του μνημονίου που εφαρμόζεται και με το μνημόνιο διαρκείας της ΕΕ που έρχεται. Ακόμα, ότι η στρατηγική τους οδηγεί το λαό στην πτώχευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ