ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η εγκύκλιος - έκτρωμα να επιστραφεί όπως ήρθε!

Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που «χτυπά» τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων

Το συμβολικό δρώμενο στα Προπύλαια
Το συμβολικό δρώμενο στα Προπύλαια
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), με κινητοποιήσεις στις πρυτανείες του Πανεπιστημίου Αθήνας, του ΕΜ Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ και στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, συνέχισε, χτες, την αντίδρασή του στην απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που περιορίζει στο ελάχιστο τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων (1 βιβλίο ανά μάθημα) και στην ουσία ζητά απ' τους φοιτητές να πληρώνουν απ' την τσέπη τους εκατοντάδες ευρώ το εξάμηνο για τα υπόλοιπα βιβλία! Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές πλέον δικαιούνται 1 βιβλίο ανά μάθημα, αφού περιγράφεται ότι ως «σύγγραμμα» θεωρείται 1 διδακτικό εγχειρίδιο. Η εγκύκλιος βασίζεται στον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα σύγγραμμα θεωρούνταν το σύνολο των βιβλίων που κάλυπταν την ύλη ενός μαθήματος.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της εγκυκλίου, ζητά απ' τους φοιτητές που πήραν, ήδη, παραπάνω συγγράμματα να τα επιστρέψουν, διαφορετικά δε θα μπορούν λαμβάνουν βιβλία δωρεάν, αφού θα διαγράφονται απ' το ηλεκτρονικό σύστημα για τη διανομή συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ». Οι φοιτητές επί πτυχίω, αν δεν επιτρέψουν τα συγγράμματα, μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορία για πειθαρχικό παράπτωμα και θα έχουν πειθαρχικές ποινές!

Ηδη πολλοί φοιτητές λαμβάνουν μηνύματα (στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο) για να επιστρέψουν τα «επιπλέον» συγγράμματα που έχουν λάβει! Με λίγα λόγια, τους ζητείται να επιστρέψουν βιβλία που, πιθανόν, ήδη έχουν χρησιμοποιήσει, σημειώσει κλπ! Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ενημέρωσε τους φοιτητές για την εγκύκλιο και οργάνωσε άμεσα παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι πρυτανικές αρχές

Οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής Σχολής (ΝΟΠΕ), της Φυσικομαθηματικής, των Παιδαγωγικών και της Ιατρικής απέκλεισαν για περίπου 2 ώρες την είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος - έκτρωμα, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ είχαν στήσει συμβολικά κι έναν πάγκο που εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό να πουλάει βιβλία στους φοιτητές.

Στο Πολυτεχνείο
Στο Πολυτεχνείο
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, αλλά πήρε εντελώς ασαφείς απαντήσεις. Οπως κατήγγειλαν μάλιστα φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων, όταν έλαβαν μηνύματα για επιστροφή βιβλίων κι έσπευσαν στις Γραμματείες για διευκρινίσεις, οι Γραμματείες απαντούσαν ότι πρόκειται για «λάθος» του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ»! Προφανώς, είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της εγκυκλίου πριν καν ενημερωθούν τα Πανεπιστήμια!

Ασαφείς απαντήσεις πήραν και οι Επιτροπές Αγώνα της Φιλοσοφικής στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στην Κοσμητεία, η οποία συνοδεύτηκε από θεατρικά δρώμενα.

Στην ΑΣΟΕΕ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας και πλατιά ενημέρωση των φοιτητών για το θέμα από την Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ.

Κινητοποίηση έγινε και στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου, όπου οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν πως μπορεί να υπάρξει δυνατότητα να διατεθούν τα «επιπλέον» συγγράμματα απ' το ίδρυμα. Η οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων και οι περικοπές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες εφαρμογής μιας τέτοιας κίνησης στα περισσότερα ιδρύματα. Οπως και να έχει, όμως, η εφαρμογή μιας τέτοιας «λύσης» (με άγνωστη τη διάρκεια εφαρμογής της) σημαίνει παθητική αποδοχή της εγκυκλίου του υπουργείου, που αφαιρεί ένα ακόμα δικαίωμα των φοιτητών και τους «καλεί» να πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τη «δωρεάν» Παιδεία.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Να δυναμώσει η πολιτική πάλη για την εξουσία

Εκδήλωση στα πλαίσια της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργατικής νεολαίας

H ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που δε θα περιορίζεται μόνο στο καλύτερο επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης, αλλά θα στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό βρέθηκε στο επίκεντρο της προχτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης. Εκδήλωση στα πλαίσια της πεντάμηνης καμπάνιας των Οργανώσεων της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργατικής νεολαίας όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 -1948 - Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γιώργου Μαυρίκου. Μέσα από καταγεγραμμένα ιστορικά παραδείγματα από τα πρώτα ακόμα συγκροτημένα βήματα οργάνωσης της εργατικής τάξης που αναφέρθηκαν στη βιβλιοπαρουσίαση αναδείχθηκε η διαρκής ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που διεξάγεται στις γραμμές του εργατικού κινήματος για τον προσανατολισμό του.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ομιλητής: «Ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται χρόνια τώρα δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ο καπιταλιστικός μονόδρομος δεν μπορεί να δώσει τίποτα πλέον. Σήμερα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν αρκούν μερικές απεργίες, παρότι είναι πολύτιμο σχολείο της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τα κόμματά του, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Χρειάζεται να οργανωθεί ο λαός, να δυναμώσει την πολιτική του πάλη, να φτιάξει τη δικιά του λαϊκή συμμαχία και να έρθει σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, για την ανατροπή της. Να διεκδικήσει την εξουσία».

Ο νόμος - πλαίσιο δε θα περάσει

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί σε συνέχιση και ένταση της πάλης ενάντια συνολικά στο νόμο - πλαίσιο που κλιμακώνεται με τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Τετάρτη 9 του Μάρτη, κινητοποιήσεις στις πρυτανείες.
  • Πέμπτη 10 του Μάρτη, το συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
  • Παρασκευή 11 του Μάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών.
  • Πέμπτη 17 του Μάρτη, συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλούν σε αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα, στις 10 το πρωί, στην Πτολεμαΐδα, όπου θα γίνει η σύνοδος πρυτάνεων και θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

ΚΝΕ
Αποκριάτικες γιορτές για παιδιά

Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν, στη Λάρισα, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ - ΤΕΙ, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 11.00 Εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας, στις 11.45 χαιρετισμό από στέλεχος του ΚΚΕ, στις 12.00 παιχνίδι στα «μονοπάτια» του παραμυθιού «Το άρωμα των λουλουδιών» και στις 12.45 «Μουσικές καρέκλες» και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Αύριο επίσης, αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει η ΚΝΕ και στα Γιάννενα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι μάσκας - χαρταετού, γνωριμία των παιδιών με τον Μπρεχτ με την παράσταση «Κύκλος με την κιμωλία», γαϊτανάκι και άλλες εκπλήξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ