ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
Σελ. /32
Είναι πάλη για την εξουσία

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Οχι αναγκαστικά. Οχι, αν αντί να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων οι καπιταλιστές, περάσουν στο προσκήνιο σαν πρωταγωνιστές οι εργάτες, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Κι αυτό, η αντεπίθεση, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απόλυτος όρος ζωής.

Δεδομένα: Ετοιμο ένα νέο πακέτο αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων. Ετοιμη και η επόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με την αποφασιστική συνδρομή και της χώρας μας.

Από κοντά και κάτι παράξενα πανηγύρια για άμεσα κέρδη: Πήραμε τους Κινέζους από τη Λιβύη που όλο και κάποιο δολάριο άφησαν, πήραμε και τους Φιλιππινέζους που επίσης θα αφήσουν το κατιτί τους. Και τώρα παίρνουμε και τους Αμερικανούς που ήρθαν από τον Ινδικό Ωκεανό στη Σούδα για να επέμβουν.

Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί όσους πανηγυρίζουν, είναι να αφαιρέσουν το δικαίωμα του λαού της Λιβύης να δώσει αυτός τη λύση που θέλει στο πρόβλημά του. Οπως και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να καθορίσει αυτός την τύχη του, αδιαφορώντας εντελώς για το αν θα μπορέσουν οι καπιταλιστές να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες να ξεπεραστεί η κρίση υπέρ του κεφαλαίου, έτσι εμφανίζεται και πανέτοιμη να μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο για την επόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, αυτή τη φορά στη Λιβύη. Ξανά χτες ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι θα έχει «ενεργή παρουσία» και η χώρα μας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση εκφράζει τη γενικότερη στρατηγική της πλουτοκρατίας, θέλει συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Κι έχει ήδη συμβάλει ξανά και ξανά σ' αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που της έχουν αναγνωρίσει οι σύμμαχοί της στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Συμμετείχε ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Γιουγκοσλαβία, στο Κόσσοβο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν.

Τέτοια αναγνώριση ζητά και στο ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης, όπου ήδη σε τρύπα χωρίς πάτο έχει αναδειχθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης του «χρέους», δηλαδή οι αποφάσεις για παροχή νέων κεφαλαίων στους καπιταλιστές. Γι' αυτό και στα όσα δισ. αρπάχτηκαν ως τώρα από τις εργατικές οικογένειες, επιδιώκει να προστεθούν άλλα 21 δισ. Ούτε στραγάλια να 'τανε.

Η κυβέρνηση έχει το θράσος να ζητά και λαϊκή συναίνεση σε μια τέτοια προοπτική. Τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων που πήγαν ή δεν πήγαν στο διάλογο (π.χ. ΝΔ για να το παίξει αντιπολίτευση) την έχει. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει τη συναίνεση των θυμάτων της. Γνωρίζει ότι η εργατική τάξη είναι υποχρεωμένη σε ένα μόνο διάλογο να πάρει μέρος: Αυτόν που θα γίνεται στο δρόμο με όρους κινήματος.

Οι υπερασπιστές του διαλόγου που ζητά η κυβέρνηση λένε πως τέτοιες ώρες πρέπει να 'ναι αρραγές το εσωτερικό μέτωπο για να είναι ισχυρή η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Αυτό που δε λένε είναι ότι τα παζάρια γύρω από την «αναδιάρθρωση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους, για το ύψος της τοκογλυφίας κ.ο.κ., είναι το προπέτασμα μαζί και το σαθρό άλλοθι για τη χωρίς τέλος αντιλαϊκή επέλαση που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν και μέσα από το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», με ή χωρίς τη διοχέτευση πακτωλού κεφαλαίων από τον «ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Αυτό που δε συζητάνε καν είναι ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, σε όφελος του λαού, τον προβάλλει και τον παλεύει το ΚΚΕ, αλλά αυτός καταργεί τους καπιταλιστές και τον αποσιωπούν. Γι' αυτό και προβάλλουν ξανά και ξανά το δίλημμα «ή θα μας φάει το χρέος, ή θα το ρυθμίσουμε».

Οπως το ξέρουν οι καπιταλιστές, έτσι πρέπει να το μάθουν και οι εργάτες. Το πραγματικό πρόβλημα, η ίδια η καπιταλιστική κρίση, είναι πρόβλημα αξεπέραστο για το σύστημα. Μπορεί κατά διαστήματα να ρυθμίζεται, αλλά παραμένει πρόβλημα. Κι όσο αυτό υπάρχει, τόσο θα χάνουν οι εργάτες. Γι' αυτό κανένας διάλογος για το πόσα θα χάσουν. Αντίθετα, επιμονή στον ένα και μοναδικό άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που δεν περιέχει τους καπιταλιστές. Ούτε εδώ, ούτε στη Λιβύη, ούτε πουθενά.

Η Ιστορία μαρτυρά πως όταν οι λαοί θέλουν μπορούν. Η Ιστορία βεβαιώνει πως ένα σάπιο σύστημα αναγκαστικά θα αντικατασταθεί από το ανώτερό του. Και τέτοια είναι η ιστορικότητα των στιγμών που ζούμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Τα 340 δισ. ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν! Θα "κουρευτούν"», θα επιμηκυνθούν και θα επανατιμολογηθούν. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε κι εμείς αυτή τη δουλειά. Ο πρωθυπουργός πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι το στοίχημα της διάσωσης θα το κερδίσει εδώ μέσα και όχι εκεί έξω! Μόνον αν εμείς οι ίδιοι αποδείξουμε, σε εαυτούς και αλλήλους, ότι είμαστε ικανοί να αναδεχθούμε ένα νέο καθεστώς μακροπρόθεσμων εγγυήσεων, θα μας εμπιστευθεί και πάλι τα κεφάλαιά της η διεθνής αγορά» (ο Μπ. Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ: «Μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ θα πάρει η κυβέρνηση στην περίοδο 2012-2015 (...) η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει το ποσό αυτό, περικόπτοντας δαπάνες ύψους 14 δισ. ευρώ, αλλά και αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα κατά 8 δισ. ευρώ (...) Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ληφθεί, εξαντλώντας τα όρια αντοχής πολλών κοινωνικών ομάδων. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να επιβάλει νέους φόρους, ούτε να περιορίσει οριζόντια τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, είναι βέβαιο ότι και μειώσεις αποδοχών θα υπάρξουν, αν και όχι οριζόντιου χαρακτήρα, μέσω π.χ. του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και νέοι φόροι, μέσω π.χ. της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που προβλέπεται από το φθινόπωρο» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ: «Ενώ λαοί ολόκληροι και τομείς της οικονομίας υποφέρουν ακόμη από τη διεθνή οικονομική κρίση (...) ο χρηματοπιστωτικός τομέας, και πιο συγκεκριμένα τα αγαπημένα του hedge funds ακμάζουν ξανά. Στους τελευταίους 6 μήνες του 2010, περίοδο κατά την οποία εντείνεται η λιτότητα που πνίγει τους λαούς του αναπτυγμένου κόσμου και οι υψηλές τιμές των τροφίμων οδηγούν στην πείνα και την εξέγερση, τα επενδυτικά αυτά σχήματα - υψηλών κινδύνων και αποδόσεων - προσέφεραν, σύμφωνα με τον βρετανικό "Guardian", στους πλούσιους πελάτες τους κέρδη 129 δισ. δολαρίων (...) τα 10 μεγαλύτερα hedge funds του πλανήτη εμφάνισαν, μάλιστα, σε αυτό το διάστημα κέρδη 28 δισ. δολαρίων (...) Ποσό το οποίο, σύμφωνα με τους χθεσινούς "Financial Times", ξεπερνά τα συνολικά κέρδη των Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays, HSBC στην ίδια περίοδο (26 δισ. δολάρια), 6 δηλαδή εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε αγώνα επιβίωσης όλες οι επιχειρήσεις

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Στο «ψυγείο» της ευρωζώνης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δεν φταίνε οι μισθοί αλλά τα μεγάλα κέρδη

Ο ΛΟΓΟΣ: Μείωση 1 στις 3 στο προσωπικό, 1 στις 6 στους μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλάζουν μισθό 15 επαγγέλματα

ΤΑ ΝΕΑ: Αυξήσεις-φωτιά μέσω... Ψυχικού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγάλη αύξηση αντικειμενικών αξιών ενόψει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταστρέφουν το Εμπορικό Κέντρο

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα υποβαθμίσεων πριν την χρεωκοπία

Η ΑΥΓΗ: Υστατη έκκληση για τους μετανάστες

ΕΘΝΟΣ: Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στα σχολεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη στην ΕΛ.ΑΣ. οργή στην κοινωνία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ερώτηση

«Με πρόσχημα τον απεγκλωβισμό ξένων υπηκόων και την αποκατάσταση της "σταθερότητας" στη Λιβύη, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επεξεργάζονται σχέδια επέμβασης και ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Β. Αφρικής (...) Η ελληνική κυβέρνηση (...) φαίνεται ότι επιλέγει τον επικίνδυνο δρόμο της ενεργητικής συμμετοχής και της εμπλοκής με τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς σχεδιασμούς (...) η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, αναδεικνύεται σε κομβικής σημασίας εγκατάσταση αφού συγκεντρώνονται εκεί μεταγωγικά αεροσκάφη και πλοία, ενώ νότια της Κρήτης βρίσκονται ήδη μεταξύ άλλων πολεμικών σκαφών δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα (...) οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς (...) Ποια μέτρα θα πάρει ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι ΝΑΤΟικές βάσεις της Ελλάδας, όπως η Σούδα και το Ακτιο, να κλείσουν και να μην παρέχουν καμία συνδρομή, να μην έχουν καμία συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη;» (τα αποσπάσματα από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ).

...και η απάντηση

«Τριακόσιοι δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες, μασκαρεμένοι σε απλούς άοπλους στρατιώτες, αποβιβάστηκαν από αμερικανικό μεταγωγικό χθες το μεσημέρι στο αεροπορικό τμήμα της Βάσης. Αύριο αναμένεται ο κατάπλους τουλάχιστον ενός αμερικανικού ελικοπτεροφόρου του Πολεμικού Ναυτικού, του USS Kearsage, πιθανότατα και ενός πλοίου συνοδείας, του USS Ponce. Επισήμως, όπως και οι 310 πεζοναύτες, τα δύο πλοία δεν έχουν σχέση με επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι αλλά περνούσαν από την περιοχή και χρειάζονται καύσιμα. Οι πεζοναύτες που θα ενισχύσουν το πλήρωμα του USS Kearsarge προέρχονται από το 1ο Τάγμα του 2ου Συντάγματος Πεζοναυτών της 2ης Εκστρατευτικής Διοίκησης. Η εντολή που έχουν λάβει είναι να υποστηρίξουν την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών που βρίσκεται στο ελικοπτεροφόρο, το οποίο μεταφέρει και αποβατικά σκάφη, καθώς και στο πλοίο USS Ponce» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ