ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ/ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στόχος η ενίσχυση του κεφαλαίου

Στο τραπέζι διάφορα σενάρια

Με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και το περαιτέρω συντονισμένο τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στην ΕΕ, οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ευρωένωσης και οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλιστικού ευρωοικοδομήματος, υπερθεματίζουν του κυοφορούμενου «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας» που αναμένεται να συζητηθεί στις συνόδους κορυφής ευρωζώνης και ΕΕ στις 11 και 25 Μάρτη, αντίστοιχα.

Υπέρ των αυστηρών μέτρων σε βάρος των λαών και των κυρώσεων στα κράτη - μέλη αν δεν εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι με ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ξεπεραστούν «οι αμαρτίες του παρελθόντος». Παράλληλα, η Α. Μέρκελ σημειώνει ότι «σήμερα δεν μπορώ να πω ούτε ναι ούτε όχι» στην επαναγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ο οποίος το 2013 θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ωστόσο, επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν «στοιχεία άμεσης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη λύση μιας κρίσης».

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «στεγανής λύσης» και υποστηρίζει ότι υπάρχει συναίνεση στην ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να εντατικοποιηθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική και εκείνο που απομένει είναι να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, μιλώντας σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι, καλεί τα κράτη - μέλη να μη χαλαρώσουν τη επίθεση στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο βελτιωμένο μακροοικονομικό outlook να υποβαθμίσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας ή να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων». Ακόμα, τάσσεται υπέρ του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», σημειώνοντας: «Αν το σύμφωνο παρέχει πολιτική βούληση και υποστήριξη σε ενέργειες επείγουσες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενο».

Φουντώνουν τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

«Μία αναδιάρθρωση του χρέους, είτε δημόσια, είτε ιδιωτική είναι αναπόφευκτη (...) Το θέμα δεν είναι να ξέρουμε αν θα γίνει ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά πότε θα πραγματοποιηθεί και με ποιους όρους. Οσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο: Η καθυστέρηση σημαίνει μεγαλύτερες ζημιές για τους επενδυτές», εκτιμά ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L' Echo».

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκτιμά ότι είναι «αναπότρεπτη η καθοδική πορεία της Ελλάδας» και σημειώνει: «Ενας στους τρεις Ελληνες καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του για να τα φέρει βόλτα. Ηδη τον Οκτώβρη η ανεργία άγγιζε το 13,5% και όπως φαίνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται συνεχώς (...) Τώρα αναζητούν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διέξοδο από το δεδηλωμένο τους "όχι" στην αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση του χρέους (...) Η γερμανική κυβέρνηση είναι όμως αυτή που διστάζει ακόμη να δώσει την συγκατάθεσή της για μια ευρεία μείωση του χρέους».

Την ίδια στιγμή, κατά της εξόδου των υπερχρεωμένων χωρών από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, όπως σημείωσε, ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές, τοποθετήθηκε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοκορομαχίες για να κρύψει την αντιλαϊκή σύμπλευση

Τα ...«φαινόμενα αποσυντονισμού» της κυβέρνησης αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα και θέμα αιχμής της «αντιπολιτευτικής» τακτικής η ηγεσία της ΝΔ επιδιδόμενη σε ανούσιες κοκορομαχίες, ακριβώς για να αποκρύψει την πλήρη σύμπλευσή της με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα.

Θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή της στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να δείξει ότι κάνει τάχα «αντιπολίτευση», φουσκώνοντας το ζήτημα του ...συντονισμού της κυβέρνησης. Τα στελέχη του κόμματος επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία τις διαπιστώσεις ότι «η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι» και «εκπέμπει εικόνα αποσύνθεσης», επιδιώκοντας προφανώς να συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος και ταυτόχρονα να ασκήσουν πίεση για παραγωγή έργου, δηλαδή για επιτάχυνση υλοποίησης των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» του μνημονίου με τις οποίες συμφωνεί πλήρως. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει ούτε μία λέξη κατά των αντιλαϊκών μέτρων στην πληθώρα των δηλώσεων που κάνουν εδώ τα στελέχη της ΝΔ.

Με συναινετική διάθεση θα προσέλθει ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, όπου σύμφωνα με τους συνεργάτες του θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, οι οποίες όμως είναι συμπληρωματικές του επικαιροποιημένου μνημονίου που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα. Ενα παράδειγμα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στο Ελσίνκι με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι. Ο Α. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ των χαμηλών φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων και υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους με παράλληλη μείωση του επιτοκίου.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε χτες ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. «Υβρίζει εκείνους από τους οποίους υποτίθεται ότι επιζητεί τη συναίνεση», ήταν το σχόλιο που έκανε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος, συμπληρώνοντας ότι «ο τόπος, όμως, χρειάζεται πρωθυπουργό που να κυβερνά και όχι υβριστή και ψευδόμενο κομματάρχη».

Με αφορμή την δήθεν σύγκρουση Ραγκούση - Βενιζέλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης επανέλαβε τη διαπίστωση ότι «η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι», επικρίνοντας τον πρωθυπουργό γιατί «σε μια κρίσιμη για τη χώρα στιγμή, αντί να συντονίζει και να καθοδηγεί, γίνεται... "κυανόκρανος" ανάμεσα σε αντιμαχόμενους υπουργούς».

Το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη έδωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Π. Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας (στον «Real Fm») ότι «η ΝΔ δεν αρνήθηκε ποτέ την εθνική συνεννόηση και την παροχή στήριξης στις εθνικές υποθέσεις». Ανέφερε ακόμα ότι η ΝΔ θα κρατήσει το αίσθημα εθνικής ευθύνης που τη διέπει και ότι ο Α. Σαμαράς θα προσέλθει στη συνάντηση με προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις από τον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Να βρουν συγκλίσεις στα εκκρεμή βασικά θέματα το συντομότερο δυνατό ζητά από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν με την έκθεσή του για το Κυπριακό, που παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Οπως αναφέρει στην έκθεση «έφτασε η στιγμή να έλθουν αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές. (...) Και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν θαρραλέα και αφοσιωμένη ηγεσία και να αναλάβουν πρακτικά βήματα για να φέρουν τις διαπραγματεύσεις σε ολοκλήρωση».

Παράλληλα, στην έκθεση επιβεβαιώνεται η βάση των συνομιλιών, σύμφωνα με τις «παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ και τις κοινές ανακοινώσεις που έκαναν οι ηγέτες στις 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2008».

Ο Μπ. Μουν αναφέρεται και σε «πολυμερή διάσκεψη», λέγοντας ότι «όταν το κρίνω κατάλληλο και σε διαβούλευση και με τις δύο πλευρές, θα προσδιορίσω αν υπάρχει επαρκής πρόοδος στα βασικά θέματα εντός και σε όλα τα κεφάλαια, που να εγγυάται τη σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης».

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η έκθεση δεν είναι άσχημη» και ότι ο γγ του ΟΗΕ «επιμένει στην κυπριακή ιδιοκτησία και στο ρόλο των ΗΕ ως βοηθητικό παράγοντα των συνομιλιών και ασφαλώς επιμένει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση στα πλαίσια των συνομιλιών». Παράλληλα χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, με τον Δ. Χριστόφια να αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των εποίκων, στο πλαίσιο της συζήτησης του κεφαλαίου Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας, είναι οι γνωστές και κρυστάλλινες θέσεις μας και περιμένουμε ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Οσον αφορά την απόφαση της Βουλής για το ΝΑΤΟικό προθάλαμο του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» και την οριστική αρνησικυρία που πρόβαλε ο Κύπριος Πρόεδρος, το ΔΗΚΟ, με γραπτή δήλωση του Προέδρου του Μάριου Κάρογιαν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει ενδεχόμενη προσφυγή της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του βέτο του Προέδρου της Δημοκρατίας, απόφαση την οποία χαιρέτισε σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Ποινικές διώξεις για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα

Ποινική δίωξη, με αφορμή τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, ασκήθηκε κατά του νυν γενικού γραμματεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρ. Τασούλα (ΠΑΣΟΚ), ενώ για τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ) θα αποφασίσει η Βουλή.

Το δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να πάρει η δικογραφία για τη μίσθωση των πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009, προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Αφορμή για τη διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας υπήρξαν οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια πως το 2009 κάθε ελικόπτερο είχε στοιχίσει 4.450.000 ευρώ, ενώ για το 2010 η τιμή ενοικίασης του καθενός ήταν κατά 1.250.000 ευρώ φθηνότερη. Η συνολική δαπάνη μίσθωσης των πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων το 2009 από την εταιρεία «Ericsson Air - Crane» ήταν κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με το 2010.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της έρευνας που αφορά στη συντήρηση άλλων πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρ. Τασούλα. Η κατηγορία σχετίζεται με τη σύμβαση που υπογράφτηκε το 2010 για την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη πέντε ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία κρίθηκε επιζήμια για το Δημόσιο.

Για άμεση συνέργεια στην απιστία διώκονται αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και για απλή συνέργεια στην απιστία κατηγορούνται υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η υπόθεση κατά το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα θα ανατεθεί σε ανακριτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ