ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων!

Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή

Eurokinissi

Παρέμβαση για τις τιμές στα καύσιμα έκανε χτες το ΚΚΕ με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή. Σε μια εποχή που τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων δέχονται την επίθεση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωσή τους, ενώ οι εξελίξεις στη Λιβύη σηματοδότησαν νέο κύκλο ανατιμήσεων στα καύσιμα, το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση «να παρθούν μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων»!

Την Ερώτηση, που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, την υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, ενώ στο κείμενό της επισημαίνεται:

«Οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έδωσαν μία ακόμη αφορμή για να ξεδιπλωθεί μια κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Η κατάσταση αυτή απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Γι' αυτό επανερχόμαστε στη συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα (βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης), σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρα βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, επιδεινώνει τη θέση της λαϊκής οικογένειας.

Η αύξηση αυτή των τιμών εκτός από τις όποιες επιπτώσεις προκύπτουν από τις κερδοσκοπικές ενέργειες που γίνονται στα διεθνή χρηματιστήρια καυσίμων και καθορίζουν τις διεθνείς τιμές, οφείλονται τόσο στην υπέρμετρη φορολογία όσο και στην ανάγκη διασφάλισης της κερδοφορίας των εταιρειών και ιδιαίτερα των διυλιστηρίων.

Ο φόρος στα καύσιμα αποτελεί περίπου το 69% της τελικής τιμής των καυσίμων. Τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία των καυσίμων θα ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ την τριετία 2009-2011, ενώ τα κέρδη των δύο διυλιστηρίων, εν μέσω της κρίσης, ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από 15.10.2011».

Ο υπουργός ερωτάται: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων; Αν σκοπεύει να καταργήσει την έμμεση φορολογία στα καύσιμα που επιβαρύνει τη λαϊκή οικογένεια και τα αγροτικά νοικοκυριά».

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Θηλιά 117,4 δισ. ευρώ γύρω από τα νοικοκυριά

Και πακτωλός από κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες

Με την τάση οριακής υποχώρησης να συνεχίζεται και για το μήνα Γενάρη του 2011 οι «ανεξόφλητες οφειλές» των νοικοκυριών προς τις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 117,4 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε η τραπεζική θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο, μαζί με την καπιταλιστική κρίση που επίσης προσλαμβάνει ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά, με τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.

Η σημερινή κατάσταση αποτελεί τη «φυσική» αδιάλειπτη συνέχεια της προηγούμενης φάσης καπιταλιστικής «ανάπτυξης», της φάσης που σημαδεύτηκε από τις αναδιαρθρώσεις - «απελευθερώσεις» και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την τότε λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και την τοκογλυφία, με τις χορηγήσεις νέων δανείων να ανεβαίνουν με ρυθμούς της τάξης 1 δισ. ευρώ το μήνα. Η φάση αυτή είναι που τροφοδότησε την υπερσυσσώρρευση κερδών από τις τράπεζες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, που γέννησε και που τρέφει την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία - Γενάρης 2011- από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 117,4 δισ. ευρώ με το ρυθμό μεταβολής σε σχέση με το Γενάρη του 2010 να υποχωρεί σε ποσοστό 1,4% (έναντι υποχώρησης 1,3% το Δεκέμβρη του 2010 και 0,5% το Νοέμβρη του 2010). Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 80 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 0,7% και τα καταναλωτικά στα 34,9 δισ. ευρώ με υποχώρηση 4,1%.

Επιχειρήσεις: Διαμορφώνονται στα 122,8 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 0,8%.

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 256,7 δισ. ευρώ και εμφανίζει οριακό ρυθμό υποχώρησης 0,3%.

Για την ενίσχυση των τραπεζών και για την «αντιμετώπιση» της κρίσης οι κυβερνήσεις πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ τους εκχώρησαν 4 στη σειρά πακέτα 98 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και κρατικές εγγυήσεις για λογαριασμό και των άλλων τρωκτικών του πλούτου. Περίπου άλλα τόσα, ακόμη 97 δισ. ευρώ, είναι τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια που έχουν αντλήσει από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που αφορά μόνο στα σημερινά υπόλοιπα και όχι στη συνολική μάζα των δοσοληψιών τους. Ετοιμο για ξεκοκάλισμα έχουν και το κομμάτι με τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά δάνεια με τα 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κομμάτι που πήγε απευθείας για τους τραπεζίτες. Μόνο τα συγκεκριμένα ποσά χώρια τις άλλες κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις φτάνουν στα 205 δισ. ευρώ. Ετσι και μόνο για την τελευταία περίοδο τα ποσά αυτά φτάνουν και ξεπερνούν ολόκληρο το παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΕΣΕΕ)
Οι επίσημοι δείκτες μαρτυρούν τα αδιέξοδα

Τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ οδηγώντας σε αποκλεισμό και τελικά σε αναγκαστικό λουκέτο χιλιάδες από αυτούς προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Τα λουκέτα αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες κατά 30% , τονίζει η ΕΣΕΕ, ενώ οι εργοδότες μειώθηκαν κατά 11% και οι αυτοαπασχολούμενοι κατά 4%. Την ίδια στιγμή έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για αγορές και τέσσερα στα δέκα ότι φοβούνται να καταναλώσουν.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου - εκτός των καυσίμων - το 2010 έπεσε στα 51 δισ. ευρώ, από 57 δισ. το 2008. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,5 δισ. ευρώ το 2010 μειωμένος κατά 7,5 δισ. σε σύγκριση με το 2008. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκε κατά 10% σε ένα χρόνο, πράγμα το οποίο δείχνει την επιβάρυνση που επέφεραν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους. Τα ποσοστά πτώσης του τζίρου και του όγκου πωλήσεων ανά κατηγορία καταστημάτων το 2010 διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Επιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός: 34,5% σε τζίρο και 34,6% σε όγκο.
  • Ενδυση - υπόδηση: 21,9% και 23,6% αντίστοιχα.
  • Βιβλία - χαρτικά: 14,3% και 16,7%
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά: 12,3% και 9,5%.
  • Σούπερ μάρκετ: 9,9% και 14,4%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός: 15,1% και 20%
  • Πωλήσεις εκτός καταστημάτων: 25%
  • Καταστήματα καυσίμων - λιπαντικών: αποτελεί εξαίρεση καθώς αυξήθηκε ο τζίρος κατά 13,6% και μειώθηκε ο όγκος κατά 20,7%
  • Πολυκαταστήματα: μειώθηκε ο τζίρος κατά 16,4% και ο όγκος κατά 18%.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Μείωση πληροτήτων για τους «μικρούς»

Τα μικρά ξενοδοχεία πλήττει κυρίως η μείωση των πληροτήτων στην Αττική το Γενάρη του 2011, ενώ τα υπερπολυτελείας είδαν αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, τον περασμένο Γενάρη, τα 5στερα ξενοδοχεία είχαν αύξηση 3,80% στις πληρότητες, από 38,80% στο 40,30%. Τα 4στερα είχαν μικρή πτώση κατά 1,80%, από 48,90% στο 48,10%. Αντιθέτως, σημαντική ήταν η μείωση των πληροτήτων για τα 3στερα και 2στερα ξενοδοχεία, κατά 14,90% από 53,90% στο 45,90%.

Ξετσιπωσιά και αχρειότητα

Ενα ακόμα ...κορυφαίο δείγμα απροκάλυπτης χυδαιότητας και εμπαιγμού των λαϊκών στρωμάτων έδωσε χτες η κυβέρνηση ενόψει της Καθαρής Δευτέρας.

Με δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κομπάζει για τη ...φτήνια στα λεγόμενα «σαρακοστιανά».

Φέτος, λέει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το ίδιο τραπέζι που πέρσι κόστιζε 123,76 ευρώ θα κοστίσει 5,35 ευρώ λιγότερο ήτοι 118,41 ευρώ!!

Εχοντας μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις περισσότερο από 20% μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας οδηγήσει εκατομμύρια νοικοκυριά στην απόγνωση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μερικής απασχόλησης, έχοντας ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και εργαζόμενους στα όρια της εξαθλίωσης, την ώρα που η ακρίβεια στα καύσιμα και σε όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης γονατίζουν το λαό, σε μια περίοδο που μια μεγάλη μερίδα κόσμου δεν είναι σε θέση να πληρώσει το εισιτήριο, το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη για να φτάσει στη δουλειά του και ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι όροι της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ιεράρχησης των αναγκών, οι αχρείοι τολμούν!

Εχουν την ξεδιαντροπιά να διατυμπανίζουν ως ...επιτυχία της πολιτικής τους ότι τα καλαμαράκια φέτος τα βρήκαν οι υπηρεσίες τους να πωλούνται κατά 9 λεπτά λιγότερο από πέρσι και τις ελιές Χαλκιδικής 13 λεπτά λιγότερο! Ντροπή τους κι αίσχος τους!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα δημοπρασία έντοκων γραμματίων

Νέα δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης περιόδου θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη Τρίτη 8 Μάρτη, με στόχο να αντλήσει το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ. Εκτός από τις τράπεζες (βασικοί διαπραγματευτές), στη δημοπρασία μπορούν να πάρουν μέρος και φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) μέσω δημόσιας εγγραφής σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης, θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που θα γίνει δεκτή στη δημοπρασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ