ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύριο στο δρόμο για το δικαίωμα στη μόρφωση

Μαθητές, φοιτητές, γονείς και εργαζόμενοι αύριο βγαίνουν στους δρόμους. Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, στον Πειραιά 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή και σε ακόμα έντεκα πόλεις

Αύριο στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και εργαζόμενοι, με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, θα δώσουν απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για την Παιδεία της «αγοράς». Θα διαδηλώσουν ενάντια στο Πανεπιστήμιο ΑΕ και το σχολείο της «αγοράς», με αιχμή το ζήτημα των συγχωνεύσεων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Στον Πειραιά, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γονέων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ θα συγκεντρωθούν φοιτητές και σπουδαστές, ενώ στο Αγαλμα του Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν οι μαθητές. Ολοι μαζί θα ενωθούν σε μια μεγάλη διαδήλωση.

Επίσης, θα γίνουν συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

  • Λάρισα, 12 το μεσημέρι, στο 1ο Λύκειο.
  • Βόλος, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Πανεπιστημίου.
  • Τρίκαλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
  • Σέρρες, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Κοζάνη, 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.
  • Φλώρινα στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.
  • Καστοριά στις 6 το απόγευμα, απέναντι από τη Νομαρχία.
  • Κομοτηνή στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία.
  • Ξάνθη στις 5.30 το απόγευμα, στο Πολυτεχνείο.

Επίσης, την επόμενη βδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Δευτέρα 21/03: Πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, σχολεία και στέκια νεολαίας. Στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνουν πικετοφορίες σε Τριανδρία και Ευαγγελίστρια - Σαράντα Εκκλησιές.

Τρίτη 22/03: Κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε κάθε σχολή. Στις 7.30 το απόγευμα, της ίδιας μέρας, θα γίνουν πικετοφορίες σε Τούμπα και Λεωφόρο Στρατού.

Τετάρτη 23/03: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης και πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στον Εύοσμο.

ΜΑΣ - ΔΗΠΑΚ
Κάλεσμα οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης

Κοινή ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης

Κοινή σύσκεψη των Γραμματειών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) έγινε το περασμένο Σάββατο, μπροστά στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση προωθεί το νόμο - πλαίσιο, για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, αλλά και μπροστά στις εξελίξεις γενικότερα στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι του εργαζομένων ΠΑΜΕ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα, όπου περιγράφεται ο νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης, η σημερινή κατάσταση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η δράση της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, των Πρυτανειών και των Συγκλήτων. «Καμιά εμπιστοσύνη σε ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, Πρυτάνεις και Συγκλήτους», «καμιά εμπιστοσύνη σε καθηγητές που διαπλέκονται με επιχειρηματικά συμφέροντα», «καμιά εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και του οπορτουνισμού», σημειώνουν στην ανακοίνωση και εξηγούν τους λόγους.

Επίσης τονίζουν: «Καμία αναμονή - καμιά αυταπάτη! Γενικός λαϊκός ξεσηκωμός, για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει η επιστήμη μέσο και εργαλείο ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, κεντρικά σχεδιασμένη, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη σε όφελος των ανθρώπων και όχι του κεφαλαίου, προϋπόθεση είναι η λαϊκή εξουσία, η εξουσία των ανθρώπων του μόχθου και όχι των βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών.

Το ΜΑΣ και η ΔΗΠΑΚ καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές, το διδακτικό προσωπικό, που έχει τάξει τον εαυτό του στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της έρευνας και όχι στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και τους άλλους εργαζόμενους των ΑΕΙ, να συμπορευτούμε με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες της δουλειάς. Να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, στις αντιλαϊκές εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Στην ανακοίνωση υπάρχει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων.

ΛΑΜΙΑ
Εκδήλωση για τη ΛΑΡΚΟ

«Η μεγάλη απεργία του 1976 - η αγωνιστική παρακαταθήκη του τότε, οδηγός μας στους σημερινούς αγώνες», είναι το θέμα της σημερινής εκδήλωσης της ΝΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ για την εργαζόμενη νεολαία. Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στην απεργία της ΛΑΡΚΟ και πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, θα μιλήσει ο Χρήστος Οικονόμου, στέλεχος του ΚΚΕ και τότε πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

Σήμερα στην Πάτρα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Πάτρας μιλά σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης. Η εκδήλωση, που διοργανώνουν η ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ, έχει θέμα «Η πρόταση της ΚΝΕ για την οργάνωση της πάλης και του κινήματος των φοιτητών - σπουδαστών».

Εκδήλωση, με θέμα «Οικονομική κρίση και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ - η θέση της ΚΝΕ για την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος» διοργανώνει επίσης, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Κοζάνης της ΚΝΕ, σήμερα, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΡΗΤΗ
Εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 11 Μάρτη, οι εκλογές για την ανάδειξη του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ του Νομού Ηρακλείου, παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης από διευθυντές και υποδιευθυντές των ΙΕΚ. Οι σπουδαστές ενίσχυσαν το Σύλλογο με τη συμμετοχή τους στις εκλογές και τη στήριξη του ψηφοδελτίου, παλεύοντας οργανωμένα μέσα από το σύλλογό τους για την ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών.

Το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Βερίγο Γιάννη, Παπαδάκη Νίκο, Κορνηλάκη Ζωή, Αποστολάκη Θοδωρή και Χατζηπέρο Βασίλη από το 1ο ΙΕΚ, την Σκουραδάκη Βάλια από το 2ο ΙΕΚ και τον Σετάκη Βασίλη από τη ΣΤΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ ΑΕ
Κλιμακώνουν με νέα απεργία

Νέα απεργία την Τρίτη 22 Μάρτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, μετά τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, η συμμετοχή ήταν καθολική.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν διασφάλιση και ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΣΚ, ως αποκλειστικά αρμοδίου τεχνικού φορέα του κράτους για την παροχή δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων για όλους ισότιμα, να σταματήσει κάθε ενέργεια κατάργησης του Οργανισμού και διάχυσης των αρμοδιοτήτων του στους δήμους, που θα επιφέρει μείωση της ποιότητας και αύξηση του κόστους κατασκευής και σταδιακή παράδοση της σχολικής στέγης στα μεγάλα συμφέροντα. Απαιτούν, επίσης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συμβασιούχων σε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Χτες, οι εργαζόμενοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «οι γενικευμένες συγχωνεύσεις σχολείων, που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας, θα επιδεινώσουν παραπέρα τις συνθήκες της εκπαίδευσης γενικότερα και ειδικότερα στον τομέα της σχολικής στέγης». Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα, με αφορμή τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, ότι πάνω από το 60% των σχολικών κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 1985 - οπότε θεσμοθετήθηκε ο τελευταίος αντισεισμικός κανονισμός - και θα πρέπει σε πολλά απ' αυτά να γίνουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης που μόνο ο ΟΣΚ έχει την υποδομή και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσει.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΣΚ δήλωσε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ