ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια ενάντια στα «μνημόνια» της Παιδείας

Στην Αθήνα, 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη 12.30 το μεσημέρι πλατεία Χημείου και Αγαλμα Βενιζέλου και σε δεκατρείς ακόμα πόλεις

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και εργαζόμενοι σήμερα βγαίνουν στους δρόμους. Διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση, με αιχμή την εναντίωση στις συγχωνεύσεις και το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Στον Πειραιά, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γονέων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ θα συγκεντρωθούν φοιτητές και σπουδαστές, ενώ στο Αγαλμα του Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν οι μαθητές. Ολοι μαζί θα ενωθούν σε μια μεγάλη διαδήλωση.

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ και του ΣΑΣ Πάτρας ενάντια στο μνημόνιο της Παιδείας, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλ. Γεωργίου.

Επίσης, θα γίνουν συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

  • Γιάννενα, 12 το μεσημέρι, Δημαρχείο.
  • Αρτα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Κιλκίς.
  • Κέρκυρα, 12 το μεσημέρι, στο Ιστορικό.
  • Ηράκλειο, 12 το μεσημέρι, στα Λιοντάρια.
  • Ρέθυμνο, 12 το μεσημέρι, Δημαρχείο.
  • Λάρισα, 12 το μεσημέρι, στο 1ο Λύκειο.
  • Τρίκαλα, 11 το πρωί, κεντρική πλατεία.
  • Σέρρες, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ελευθερίας.
  • Φλώρινα, 6 το απόγευμα, κεντρική πλατεία.
  • Κομοτηνή, 7 το απόγευμα, κεντρική πλατεία.
  • Χαλκίδα, 10 το πρωί, στη Γέφυρα των Ψαχνών.
  • Λαμία, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, την επόμενη βδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Δευτέρα 21/3: Πλατιά εξόρμηση σε χώρους δουλειάς, σχολεία και στέκια νεολαίας. Στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνουν πικετοφορίες σε Τριανδρία και Ευαγγελίστρια - Σαράντα Εκκλησιές.

Τρίτη 22/3: Κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε κάθε σχολή. Στις 7.30 το απόγευμα, της ίδιας μέρας, θα γίνουν πικετοφορίες σε Τούμπα και Λεωφόρο Στρατού.

Τετάρτη 23/3: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης και πικετοφορία στις 7 το απόγευμα στον Εύοσμο.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Οι φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ μίλησε, χτες, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας

«Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές των λαϊκών στρωμάτων, τους εργαζόμενους φοιτητές να γυρίσουν σελίδα. Να αδειάσουν τους σχεδιασμούς του αστικού συστήματος, να απομονώσουν κήρυκες της υποταγής, τους μασκαράδες του καπιταλισμού. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, σε ομιλία του σε φοιτητές και σπουδαστές, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ίδρυμα. Ο Γραμματέας της ΚΝΕ μίλησε για την «πρόταση της ΚΝΕ για την οργάνωση της πάλης και του κινήματος των φοιτητών - σπουδαστών» και, μεταξύ άλλων, κάλεσε:

«Σε κάθε έτος, σε κάθε εξάμηνο, σε κάθε τμήμα, να δημιουργηθεί κέντρο αντίστασης, με επιτροπές ετών και αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με πραγματικές Γενικές Συνελεύσεις για να μην πληρώνει κανείς για τη μόρφωσή του, να εξασφαλίζονται όλοι οι όροι για τις σπουδές, όλοι να τις ολοκληρώνουν απρόσκοπτα, για να πάρουν πίσω το νέο νόμο, για Λαϊκή Παιδεία στην υπηρεσία του λαού.

Να συνδεθούν με την πάλη στους κλάδους που έχουν αναφορά οι σχολές τους. Για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά ενάντια στο νέο σχολείο της αγοράς, τα Πολυτεχνεία με τον αγώνα των οικοδόμων για την εξασφάλιση σύγχρονης, φθηνής και ποιοτικής λαϊκής κατοικίας στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα.

Για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός. Να μην κάνει δική του υπόθεση το χρέος και την αποπληρωμή του. Οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή δε σημαίνει περισσότερες δυναμικές ενέργειες για το ένα ή το άλλο ζήτημα, που και αυτό χρειάζεται. Αλλά κύρια να μη νομιμοποιείται η πολιτική που εξυπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και η εξουσία τους, να ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης. Σ' αυτήν τη βάση να ανεβαίνουν οι μορφές πάλης.

Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, με αγώνα ζωντανό οργανωμένο, σταθερό που δε θα αναλώνεται σε ξεσπάσματα και εντυπωσιακές κινήσεις χωρίς περιεχόμενο. Με αγώνα που δε θα εγκλωβίζεται στα σενάρια μεταμφίεσης του αστικού πολιτικού συστήματος, δε θα αναλώνεται απέναντι στο ένα ή στο άλλο νομοσχέδιο, απέναντι στη μια ή στην άλλη αστική κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι φοιτητές να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παίξετε ενεργό ρόλο στις γειτονιές σας, στη συγκρότηση και δράση των Λαϊκών Επιτροπών», είπε ο Θ. Χιώνης, τονίζοντας ότι δύο είναι οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά στην εργατική τάξη, αλλά και τη νεολαία: Αυτός της καπιταλιστικής ανάπτυξης κι αυτός της ανάπτυξης με κριτήριο τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Οι αγώνες του χτες δεν αρκούν

«Οι εκλογές (σ.σ. φοιτητικές) δεν μπορεί, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, να είναι μια φιέστα καταγραφής της εκλογικής δύναμης της κάθε παράταξης. Δεν μπορεί να είναι ένα γκάλοπ», επισήμανε ο Γραμματέας της ΚΝΕ και συνέχισε: «Είναι εκλογές για τη συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων με ρόλο στη λειτουργία και δράση των συλλόγων, αντιπροσώπων για την πανελλαδική συγκρότηση και έκφραση των φοιτητών - σπουδαστών.

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι μια σωστή διεξαγωγή θα αλλάξει τους συσχετισμούς. Ομως θα βοηθήσει, θα διευκολύνει και τη συμμετοχή κόσμου.

Σε κάθε ίδρυμα και τμήμα να αναλάβουν οι φοιτητές τη διεξαγωγή των εκλογών, με στόχο να δημιουργηθούν ενεργοί σύλλογοι και μαχητικά όργανα».

«Οι αγώνες του χτες δεν αρκούν. Κανένας συμβιβασμός, αντιπαράθεση με το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Χιώνης, καλώντας τις λαϊκές δυνάμεις και τη νεολαία να δοκιμάσουν «την τεράστια δύναμή τους σε έναν ανυποχώρητο αγώνα, για τη δικιά τους ζωή, το δικό τους μέλλον».

Η έκθεση εργαλείο παρέμβασης στις συνειδήσεις

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ με αφορμή θέματα εκθέσεων σε σχολεία της περιοχής

Σε ζητήματα ιδεολογικής παρέμβασης στις συνειδήσεις των μαθητών μέσα από το σχολείο αναφέρεται η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ με αφορμή τις εκθέσεις που ζητήθηκε από μαθητές να γράψουν με θέματα όπως «Παγκόσμια μέρα της Δημοκρατίας», «Κάντε προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών». Σε σχολείο της περιοχής μάλιστα ως θέμα δόθηκε το «Σχολιάστε τη φράση "όταν το home cinema μπήκε στα σπίτια, ο Μαρξ βγήκε από το παράθυρο"».

«Η "δημοκρατία" τους, υπερασπιστής της εξουσίας τους!», σχολιάζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωση και επισημαίνει: «Πόσο δημοκρατικό άραγε είναι τον ιδρώτα και το μόχθο των γονιών μας, χιλιάδων εκατοντάδων τέτοιων οικογενειών να τον καρπώνονται μερικές δεκάδες οικογένειες βιομηχάνων - εφοπλιστών στη χώρα μας; Πόσο δημοκρατικό είναι να μην έχουμε ελεύθερο χρόνο, να πληρώνουμε απίστευτα ποσά για να αθληθούμε, για να μάθουμε και να παίξουμε μουσική; Η δημοκρατία τους είναι να απολύουν τους γονείς, να κόβουν μισθούς, να μην έχουν οι μαθητές ελεύθερο χρόνο. Η δημοκρατία τους λοιπόν είναι ταξική, γιατί στηρίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι των εργαζομένων», σημειώνεται μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «το σημερινό κοινοβούλιο δεν είναι ουδέτερο, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Δεν είναι η λάθος επιλογή προσώπων ή κομμάτων στην κυβέρνηση όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά το ποια τάξη είναι στην εξουσία».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή θέματος έκθεσης για τον Μαρξ, η Οργάνωση το εντάσσει στο συνολικό κλίμα αντικομμουνισμού που ξεδιπλώνεται και σε σχολεία και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στόχος τους είναι να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση σήμερα, άλλη προοπτική. Οτι σε καπιταλισμό γεννηθήκαμε και εδώ θα πεθάνουμε». «Μπορεί η σοσιαλιστική κοινωνία να άρχισε να οικοδομείται στις αρχές του 20ού αιώνα στη Σοβιετική Ενωση, παρ' όλα αυτά οι κατακτήσεις για το λαό της φαντάζουν πολυτέλεια στο σήμερα. Τότε που όλοι είχαν δουλειά με δικαιώματα, τότε που τα παιδιά μάθαιναν γράμματα χωρίς δραχμή από την τσέπη των γονιών τους και ο Πολιτισμός - Αθλητισμός ήταν δικαίωμα και όχι ευκαιρία», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στο ΤΕΙ Ηρακλείου

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος για τη λαϊκή εξουσία» κάνει αύριο Παρασκευή, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ, στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Καμάρι. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ