ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΤΥΝΗΣΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟ
Υποσχέσεις «οικονομικής βοήθειας»

Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στην Τύνιδα

«ΗΠΑ δεν σας χρειαζόμαστε» το σύνθημα των διαδηλωτών
«ΗΠΑ δεν σας χρειαζόμαστε» το σύνθημα των διαδηλωτών
ΤΥΝΙΔΑ - ΚΑΪΡΟ.--

«Καμία ανάμειξη των ΗΠΑ στην Τύνιδα». Αυτό ήταν το κύριο σύνθημα εκατοντάδων Τυνήσιων που διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας ενάντια στην επικείμενη άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον αναμενόταν να φτάσει στην Τύνιδα αργά χτες το βράδυ, από το Κάιρο. Και εδώ, όπως και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, η Κλίντον αναμενόταν να έχει επαφές με τη «μεταβατική» κυβέρνηση, προκειμένου, επισήμως, να «εκφράσει την υποστήριξή της προς τις δημοκρατικές αλλαγές» και, επί της ουσίας, να διασφαλίσει την παρουσία και τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μάλιστα, στην Αίγυπτο δε δίστασε να επισκεφτεί, με μεγάλη συνοδεία ασφαλείας φυσικά, την πλατεία Ταχρίρ, που είναι το επίκεντρο των λαϊκών διαμαρτυριών και να δηλώσει «βαθιά συγκινημένη». Εννοείται ότι ο αιγυπτιακός στρατός, που ελέγχει τη χώρα, είχε φροντίσει εκ των προτέρων να καθαρίσει τα συνθήματα από τους γύρω τοίχους και ν' απομακρύνει τους «δυσάρεστους» διαδηλωτές.

ΛΙΒΥΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι

Μαραθώνιος επαφών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν Γαλλία - Βρετανία

TΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μαραθώνιο επαφών έχουν επιδοθεί οι διπλωματικές αποστολές Γαλλίας και Βρετανίας στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου παρουσίασαν εσπευσμένα, αργά το βράδυ της Τρίτης, το σχέδιο απόφασης που εκπόνησαν και προβλέπει σειρά νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του λιβυκού καθεστώτος, πρόβλεψη για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σειρά άλλων μέτρων κυρίως εξοπλιστικού και εμπορικού τύπου κατά του καθεστώτος, καθώς και τη διασφάλιση ζωνών εισόδου και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε σταθερά «αισιόδοξος», υποστηρίζοντας ότι «ολοένα περισσότερες αραβικές χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες να συνεισφέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «μια απόφαση είναι πολύ κοντά», παραδεχόμενος ότι κάθε ώρα που περνά «αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων σε στρατιωτικό επίπεδο εντός Λιβύης».

Ο Ζιπέ βέβαια δε διευκρίνισε ποιες αραβικές χώρες είναι έτοιμες «να συνεισφέρουν» και πώς. Και σε αντίθεση με την «αισιοδοξία» Ζιπέ, οι διαρροές από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωναν απλώς τη γνωστή κατάσταση: Ρωσία και Κίνα ζητούσαν περισσότερα στοιχεία «για τις αραβικές χώρες που θα συμμετάσχουν, για το πώς θα εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και οι ΗΠΑ εμφανίζονταν πάντα διστακτικές. Από την άλλη, η γερμανική και η ιταλική ηγεσία κατέστησαν, χτες, σαφές ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε κανενός είδους στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή σε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική, ενδεχόμενο που δε θέλουμε ούτε να σκεφτούμε».

Εντός Λιβύης, πάντως, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση προς Ανατολάς. Χτες, σκληρές μάχες μαίνονταν στην περίμετρο της Ατζνταμπίγια, από το κέντρο της οποίας είχαν υποχωρήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη η οποία πολιορκείται στενά από τις προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις και είναι ο τελευταίος «σταθμός» πριν από τη Βεγγάζη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 160 χιλιομέτρων. Κατά πηγές μέσα από την πόλη, νεκροί και τραυματίες καταμετρούνται σε δεκάδες. Σκληρές μάχες και βομβαρδισμοί διεξάγονταν και στη Μιζράτα, όπου, όμως, οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να εισέλθουν.

Με περιφρόνηση αντιμετώπισε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι, τις πληροφορίες ότι μπορεί και να επιβληθεί «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Υποστήριξε ότι «όταν θα γίνει θα είναι πολύ αργά. Ολα θα έχουν τελειώσει εντός 48 ωρών». Τόσο ο Ισλάμ όσο και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του καθεστώτος, Κχάλεντ Κάιμ, απείλησαν με νόημα ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες θα τηρηθούν, αλλά τόνισαν ότι «για το μέλλον τίποτε δεν είναι σίγουρο και θα κρίνουμε με βάση το τι στάση κράτησαν οι διάφορες ηγεσίες αυτήν την περίοδο».

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση διαδηλωτών και καθεστώτος στην Υεμένη, λαμβάνοντας τη μορφή σκληρών αιματηρών συγκρούσεων σε διάφορες πόλεις. Ο παράγοντας που, σε αρκετές περιοχές, «κάνει τη διαφορά» είναι η ανοιχτή, πλέον, σύμπραξη φυλάρχων με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, γεγονός σημαντικό καθώς και ελέγχουν πολύ κόσμο και διαθέτουν «ιδιωτικούς στρατούς», οι οποίοι μέχρι στιγμής είχαν παραμείνει «ουδέτεροι», αλλά πλέον έχουν υιοθετήσει, κατά πλειοψηφία, το αίτημα της άμεσης αποχώρησης από την εξουσία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, μετά από 32 χρόνια.

Χτες, περισσότεροι από 120 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, αρκετοί από αυτούς σοβαρότατα, όταν συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και φιλο-καθεστωτικούς διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν και την υποστήριξη των κατασταλτικών αρχών, στο λιμάνι αλ Χουντάιντα. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πολλές ώρες και πήραν διαστάσεις πραγματικής μάχης.

Επεισόδια και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, ενώ εξαιρετικά τεταμένα παρέμεναν τα πνεύματα στη βόρεια πόλη αλ Τζάουφ, όπου την Τρίτη το βράδυ σε συγκρούσεις σκοτώθηκε τοπικός φύλαρχος από πυρά στρατιωτών κατά αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ως συνέπεια, «άνδρες» του, αλλά και άλλοι φύλαρχοι επιτέθηκαν στους στρατιώτες και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις.

Ηδη, από το περασμένο Σάββατο, φαινόταν ότι η κατάσταση πήρε νέα τροπή καθώς πλήθος διαδηλωτών, σε διάφορες πόλεις, αψήφισε τα πυρά και επιτέθηκε στο στρατό και στους άνδρες των δυνάμεων καταστολής, που είχαν αναπτυχθεί παντού, με αποτέλεσμα μέσα σε τρία 24ωρα να έχουν καταγραφεί έξι διαδηλωτές και τρεις στρατιώτες νεκροί, ενώ σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι τραυματίες. Από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαμαρτυριών, στα τέλη Γενάρη, περίπου 30 διαδηλωτές είχαν χάσει τη ζωή τους σε διαδηλώσεις που ζητούν, πλέον, την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του Σάλεχ, καθώς οι εκκλήσεις του για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και «κοινοβουλευτικές ελευθερίες» δεν ικανοποιούν κανέναν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαθέσεις συμφιλίωσης» λόγω των διαδηλώσεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ετοιμος» να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, για να «προωθήσει την εθνική συμφιλίωση» δήλωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Η «ετοιμότητα» Αμπάς ήρθε ως απάντησε σε σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια. Και, με τη σειρά της, η ξαφνική «προθυμία» των Αμπάς και Χανίγια για «περαιτέρω προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης» είναι το αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που τους ασκείται από τις καθημερινές ογκώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται και στα δύο τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών, με αίτημα τον τερματισμό του διχασμού μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», ο οποίος, κατά την πλειοψηφία των διαδηλωτών, έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έχουν, ήδη, δρομολογηθεί μια σειρά από διαδικασίες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διέλευση του Προέδρου Αμπάς από το μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ προς τη Λωρίδα της Γάζας, το αργότερο εντός των επόμενων τεσσάρων ημερών. Εντούτοις, η είδηση έγινε δεκτή, από την πλειοψηφία της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, με σκεπτικισμό, καθώς την ίδια ώρα που οι δύο πλευρές δήλωναν «έτοιμες για συμφιλίωση», ταυτόχρονα με διάφορους τρόπους κατέστειλαν τις διαδηλώσεις που ακριβώς ζητούσαν συμφιλίωση, με τα κρούσματα να είναι αλλεπάλληλα στη Γάζα, όπου επενέβη η αστυνομία της «Χαμάς», για να διαλύσει διαδήλωση ενότητας στο πανεπιστήμιο «αλ Αζχάρ», το οποίο ελέγχεται από τη «Φατάχ».

Στο περιθώριο των δηλώσεων περί συμφιλίωσης, ο Αμπάς ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να θέσει, ξανά, υποψηφιότητα στις εκλογές που τυπικώς πρόκειται να διεξαχθούν μετά από έξι μήνες. Ο ίδιος, πάντως, επέμεινε ότι εκλογές χωρίς ενότητα των παλαιστινιακών εδαφών δεν έχουν νόημα.

  • Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Γάζας, με στόχο εγκαταστάσεις ασφαλείας της «Χαμάς», η οποία ανακοίνωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο μέλη της που ήταν φρουροί στο κτίριο.
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αμεση καταστολή λόγω ... ανησυχίας

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με γκλομπς και δακρυγόνα, άνδρες των δυνάμεων καταστολής της αλγερινής αστυνομίας έσπευσαν να διαλύσουν μια ολιγάριθμη ομάδα νεαρών, που δεν ξεπερνούσε τα 150 άτομα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες στέγασης που επικρατούν στην εργατική συνοικία Ντίερ ελ Μάχσαλ. Οι συγκεντρωμένοι είχαν αποκλείσει ένα δρόμο στα ανατολικά της αλγερινής πρωτεύουσας, όταν διπλάσιες σε αριθμό δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί κοντά τους. Αν και οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες στέγασης (που είναι άθλιες για μεγάλο αριθμό Αλγερινών, ιδιαίτερα στις εργατικές συνοικίες) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, η σπουδή των αλγερινών αρχών να σταματήσουν με κάθε τρόπο και τάχιστα τη χτεσινή διαμαρτυρία χαρακτηρίστηκε, από αρκετούς αναλυτές, ως σαφής ένδειξη «ανησυχίας» εξαιτίας των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν άλλες αραβικές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ