Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι

Μαραθώνιος επαφών στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν Γαλλία - Βρετανία

TΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μαραθώνιο επαφών έχουν επιδοθεί οι διπλωματικές αποστολές Γαλλίας και Βρετανίας στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου παρουσίασαν εσπευσμένα, αργά το βράδυ της Τρίτης, το σχέδιο απόφασης που εκπόνησαν και προβλέπει σειρά νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του λιβυκού καθεστώτος, πρόβλεψη για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, σειρά άλλων μέτρων κυρίως εξοπλιστικού και εμπορικού τύπου κατά του καθεστώτος, καθώς και τη διασφάλιση ζωνών εισόδου και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε σταθερά «αισιόδοξος», υποστηρίζοντας ότι «ολοένα περισσότερες αραβικές χώρες έχουν δηλώσει έτοιμες να συνεισφέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «μια απόφαση είναι πολύ κοντά», παραδεχόμενος ότι κάθε ώρα που περνά «αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων σε στρατιωτικό επίπεδο εντός Λιβύης».

Ο Ζιπέ βέβαια δε διευκρίνισε ποιες αραβικές χώρες είναι έτοιμες «να συνεισφέρουν» και πώς. Και σε αντίθεση με την «αισιοδοξία» Ζιπέ, οι διαρροές από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωναν απλώς τη γνωστή κατάσταση: Ρωσία και Κίνα ζητούσαν περισσότερα στοιχεία «για τις αραβικές χώρες που θα συμμετάσχουν, για το πώς θα εφαρμοστεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και οι ΗΠΑ εμφανίζονταν πάντα διστακτικές. Από την άλλη, η γερμανική και η ιταλική ηγεσία κατέστησαν, χτες, σαφές ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε κανενός είδους στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ πιθανό αυτό να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή σε πόλεμο στη Βόρεια Αφρική, ενδεχόμενο που δε θέλουμε ούτε να σκεφτούμε».

Εντός Λιβύης, πάντως, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση προς Ανατολάς. Χτες, σκληρές μάχες μαίνονταν στην περίμετρο της Ατζνταμπίγια, από το κέντρο της οποίας είχαν υποχωρήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην πόλη η οποία πολιορκείται στενά από τις προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις και είναι ο τελευταίος «σταθμός» πριν από τη Βεγγάζη που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 160 χιλιομέτρων. Κατά πηγές μέσα από την πόλη, νεκροί και τραυματίες καταμετρούνται σε δεκάδες. Σκληρές μάχες και βομβαρδισμοί διεξάγονταν και στη Μιζράτα, όπου, όμως, οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να εισέλθουν.

Με περιφρόνηση αντιμετώπισε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι, τις πληροφορίες ότι μπορεί και να επιβληθεί «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Υποστήριξε ότι «όταν θα γίνει θα είναι πολύ αργά. Ολα θα έχουν τελειώσει εντός 48 ωρών». Τόσο ο Ισλάμ όσο και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του καθεστώτος, Κχάλεντ Κάιμ, απείλησαν με νόημα ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες θα τηρηθούν, αλλά τόνισαν ότι «για το μέλλον τίποτε δεν είναι σίγουρο και θα κρίνουμε με βάση το τι στάση κράτησαν οι διάφορες ηγεσίες αυτήν την περίοδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ