ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στις νέες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει νέα βάρη στους ώμους των εργαζομένων απαλλάσσοντας το μεγάλο κεφάλαιο, μέσω της φορολογίας, εξέφρασε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το φορολογικό νομοσχέδιο ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως «αποτελεί ένα ακόμη νομοσχέδιο διευκόλυνσης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από νέες διευρυνόμενες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στα πακέτα παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο λέγοντας ότι «μειώνεται από 1/1/2011 ο φορολογικός συντελεστής από 24% στο 20% για τη φορολογία των νομικών προσώπων. Η νέα αυτή μείωση των φορολογικών συντελεστών ποιον θα εξυπηρετήσει; Τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα ενθυλακώσουν, μόνο για το 2011, τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ από τη λιγότερη φορολογία».

«Ταυτόχρονα -σημείωσε- εξαπολύεται μια φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες, στους βιοτέχνες, τους αυτοαπασχολούμενους στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής». Ενδεικτικά ανέφερε πως «το 2011 τα φυσικά πρόσωπα θα συμβάλλουν στο 79% των εσόδων από έμμεσους φόρους και τα νομικά μόνο στο 21%». Συνεχίζοντας τον κατάλογο των φορολογικών προνομίων είπε ότι «παρατείνεται για 4 ακόμη χρόνια το δικαίωμα να εκπίπτει το 50% των δαπανών που κάνουν οι επιχειρήσεις για την έρευνα και την τεχνολογία, δηλαδή 5 εκατομμύρια σε ετήσια βάση. Αλλο ένα πακέτο - δώρο», ενώ αναφέρθηκε και σε «προκλητικά προνόμια τα οποία παρέχετε στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο συμβάλλει ελάχιστα, ανεπαίσθητα», την ίδια στιγμή που «οι... αναξιοπαθούντες Ελληνες εφοπλιστές προχωρούν σε παραγγελίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ «οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις απαλλάσσονται, ακόμη και σε off shore εταιρείες».

Παράλληλα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, η κυβέρνηση επεκτείνει «τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν τον Ειδικό Φόρο για τα ακίνητα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που η καταστατική τους άδεια βρίσκεται εντός της ΕΕ», πράγμα που «εξυπηρετεί τα συσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία επιδιώκουν να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο των 50 δισ. ευρώ που θέλετε να συγκεντρώσετε από την "αξιοποίησή" της». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως με το νομοσχέδιο «χαρίζετε 95 εκατομμύρια ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής, δηλαδή στον Οργανισμό Λαμπράκη, αναλαμβάνοντας το δάνειο το οποίο έχει συνάψει με την τράπεζα, χωρίς απαίτηση».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο κυβερνητικό επιχείρημα περί πάταξης της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ότι επιδιώκει μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα». Οπως ανέφερε, «η φοροδιαφυγή αντί να μειώνεται διευρύνεται γιατί ακριβώς διασταυρώνεται, συναντιέται με τη σκανδαλώδη, νόμιμη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, πολύ δε περισσότερο που η διαχρονικότητα του φαινομένου και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που κατά καιρούς έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή αποτέλεσε επιλογή των κυβερνήσεων διαχρονικά». Μάλιστα, θύμισε ότι «πριν από 8 μήνες είχατε πάει το φορολογικό συντελεστή στο 40%. Εμείς τότε λέγαμε ότι αυτό αποτελεί εξαπάτηση, γιατί δεν μπορεί να γίνει. Τον μειώσατε μέσα σε 8 μήνες στο 21%, όσον αφορά τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών»!

Στο θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων του εξωτερικού με 8% αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, λέγοντας πως αυτό συνδέεται με το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», ενώ αναμένεται συμφωνία της ΕΕ με την Ελβετία - όπου υπάρχουν 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές καταθέσεις - η οποία όμως θα αφορά μόνον την καταβολή έμμεσων φόρων, δηλαδή «προστατεύουν με κάθε τρόπο αυτό το καταφύγιο των δισ. ευρώ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ως προσπάθεια εξυγίανσης του φορολογικού συστήματος επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «θέλουμε να διορθώσουμε ένα φορολογικό σύστημα που είναι άδικο, γραφειοκρατικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο». Υποστήριξε ότι η υστέρηση των εσόδων «οφείλεται καταρχάς σε σειρά από τεχνικά ζητήματα» και στο ότι δεν επαναλήφθηκε η έκτακτη εισφορά και η καταβολή τελών κυκλοφορίας». Παράλληλα επιτέθηκε εκ νέου σε όσους αντιδρούν στην υφιστάμενη φορολογία λέγοντας ότι «η υπεύθυνη ανυπακοή δεν είναι να μην πληρώνεις διόδια, αλλά σε αυτούς που δεν εκδίδουν αποδείξεις».

Ασφαιρη κριτική από την πλευρά της ΝΔ, με το βουλευτή της Μ. Κεφαλογιάννη να μιλάει για ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο» με το οποίο «κάνετε απλούς πειραματισμούς, αστοχίες, αντιφάσεις», ενώ υποστήριξε ότι «θα είναι αναποτελεσματικό» ως προς την αύξηση των εσόδων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 2011-2015
Μαζικά στο σφυρί για τα 50 δισ. ευρώ

Συγκαλείται η «διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων». Προσφορές στα μονοπώλια με φιλέτα δημόσιας γης, βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα κ.ά.

Με «πρώτα πιάτα» τη ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στους ιδιώτες για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει για τη ερχόμενη βδομάδα τη σύγκληση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να προχωρήσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων-μαμούθ και για ποσά που θα φτάσουν στα 50 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2015, στα πλαίσια των συμφωνιών κυβέρνησης-ΕΕ για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς τους τραπεζίτες, που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα. Βασικές υποδομές, νευραλγικά δίκτυα, οδικοί άξονες, τα φιλέτα δημόσιας γης βγαίνουν μαζικά στο σφυρί, γίνονται τροφή και φρέσκος ζωτικός χώρος για τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Ακίνητη περιουσία: Επικεντρώνουν στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Στο κόλπο βάζουν και τις τράπεζες που μέσω των «εξειδικευμένων εταιρειών τους (real estate) αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου, εξεύρεσης πελατών κ.ο.κ. Ο τρόπος που φαίνεται να έχουν καταλήξει είναι η απευθείας παράδοση στους ιδιώτες για τα πολύ μεγάλα φιλέτα, όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας» , κάτω από την οποία θα στεγάσουν άλλα «ώριμα προς αξιoποίηση» και μεγάλης εμπορικής αξίας φιλέτα. Την εταιρεία - ομπρέλα θα τη σπρώξουν στη συνέχεια στο χρηματιστήριο, επιχειρώντας να διασφαλίσουν τεράστια μερίσματα και κέρδη για τους μεγαλομετόχους. Για τη διευκόλυνση των «επενδυτών» σκοπεύουν να προχωρήσουν και στην άρση των διοικητικών εμποδίων, που μπορεί να προκύπτουν από υπάρχοντες κανονισμούς και υπηρεσίες, όπως η Αρχαιολογική και η Πολεοδομία.

ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η παραπέρα πώληση ποσοστών σε ιδιώτες. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση.

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κλάδου ύδρευσης - αποχέτευσης. Ηδη γίνονται συνεννοήσεις με ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Τράπεζες : Για την Αγροτική (ΑΤΕ) ήδη έχουν ξεκινήσει να την ξεφορτώνουν από βάρη και «επισφάλειες» (που τα μεταφέρουν στο κρατικό χρέος) προκειμένου να την κάνουν περισσότερο δελεαστική στους ιδιώτες. Στη συνέχεια θα ξεπουλήσουν και όλες τις θυγατρικές του αγροτικού κλάδου. Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ετοιμάζουν την εκχώρηση του κερδοφόρου κομματιού αφού προηγουμένως το σπάσουν στα δυο.

Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Λεγόμενοι «στρατηγικοί επενδυτές» ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες.

Τζόγος: Προχωρούν σε εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στα κρατικά λαχεία (Εθνικό - Λαϊκό) και στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. «Στρατηγικός επενδυτής» μπαίνει και στο ιπποδρομιακό στοίχημα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 2010
Καθίζηση σε ποσοστό 31,6%

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η οικονομική κρίση στον τομέα των κατασκευών - τον αποκαλούμενο και λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας - με την παραγωγή να υποχωρεί το 2010 κατά 31,6%, σε συνέχεια της επίσης μεγάλης πτώσης 17,5% που σημειώθηκε το 2009.

Συνέπεια των εξελίξεων αυτών, είναι η μαζική ανεργία που πλήττει τον κλάδο των κατασκευών, η οποία έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκε ο αριθμός των επίσημα ανέργων εργαζόμενων του κλάδου κατά 57.500 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η μείωση της ετήσιας παραγωγής στις κατασκευές το 2010 κατά 31,6%, οφείλεται στη μείωση της παραγωγής οικοδομικών έργων κατά 38,1% και της παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού κατά 28%.

Από τη σύγκριση της περιόδου Δ' τρίμηνο 2010 προς Δ' τρίμηνο 2009, προκύπτει μείωση της παραγωγής κατά 33,5%, με την παραγωγή οικοδομικών έργων να μειώνεται κατά 46,2% και την παραγωγή έργων πολιτικού μηχανικού κατά 26,8%. Ενδεικτικό της υποχώρησης της παραγωγής στις κατασκευές είναι ότι στο τέλος του 2010, ο σχετικός δείκτης ήταν 28 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα παραγωγής του 2005 - βάση το 100 - το οποίο αποτελεί το έτος σύγκρισης της παραγωγής των επόμενων ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ