Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 2011-2015
Μαζικά στο σφυρί για τα 50 δισ. ευρώ

Συγκαλείται η «διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων». Προσφορές στα μονοπώλια με φιλέτα δημόσιας γης, βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα κ.ά.

Με «πρώτα πιάτα» τη ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στους ιδιώτες για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει για τη ερχόμενη βδομάδα τη σύγκληση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι να προχωρήσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων-μαμούθ και για ποσά που θα φτάσουν στα 50 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2015, στα πλαίσια των συμφωνιών κυβέρνησης-ΕΕ για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς τους τραπεζίτες, που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα. Βασικές υποδομές, νευραλγικά δίκτυα, οδικοί άξονες, τα φιλέτα δημόσιας γης βγαίνουν μαζικά στο σφυρί, γίνονται τροφή και φρέσκος ζωτικός χώρος για τις ανάγκες των μονοπωλίων.

Ακίνητη περιουσία: Επικεντρώνουν στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Στο κόλπο βάζουν και τις τράπεζες που μέσω των «εξειδικευμένων εταιρειών τους (real estate) αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου, εξεύρεσης πελατών κ.ο.κ. Ο τρόπος που φαίνεται να έχουν καταλήξει είναι η απευθείας παράδοση στους ιδιώτες για τα πολύ μεγάλα φιλέτα, όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας» , κάτω από την οποία θα στεγάσουν άλλα «ώριμα προς αξιoποίηση» και μεγάλης εμπορικής αξίας φιλέτα. Την εταιρεία - ομπρέλα θα τη σπρώξουν στη συνέχεια στο χρηματιστήριο, επιχειρώντας να διασφαλίσουν τεράστια μερίσματα και κέρδη για τους μεγαλομετόχους. Για τη διευκόλυνση των «επενδυτών» σκοπεύουν να προχωρήσουν και στην άρση των διοικητικών εμποδίων, που μπορεί να προκύπτουν από υπάρχοντες κανονισμούς και υπηρεσίες, όπως η Αρχαιολογική και η Πολεοδομία.

ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η παραπέρα πώληση ποσοστών σε ιδιώτες. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση.

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κλάδου ύδρευσης - αποχέτευσης. Ηδη γίνονται συνεννοήσεις με ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Τράπεζες : Για την Αγροτική (ΑΤΕ) ήδη έχουν ξεκινήσει να την ξεφορτώνουν από βάρη και «επισφάλειες» (που τα μεταφέρουν στο κρατικό χρέος) προκειμένου να την κάνουν περισσότερο δελεαστική στους ιδιώτες. Στη συνέχεια θα ξεπουλήσουν και όλες τις θυγατρικές του αγροτικού κλάδου. Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ετοιμάζουν την εκχώρηση του κερδοφόρου κομματιού αφού προηγουμένως το σπάσουν στα δυο.

Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Λεγόμενοι «στρατηγικοί επενδυτές» ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες.

Τζόγος: Προχωρούν σε εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στα κρατικά λαχεία (Εθνικό - Λαϊκό) και στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. «Στρατηγικός επενδυτής» μπαίνει και στο ιπποδρομιακό στοίχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ