Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα και η ΠΑΣΥ, αποκαλύπτοντας τα σχέδια ξεπουλήματος με όχημα τους συνεταιρισμούς ή άλλους φορείς

Συντονισμός και οργάνωση της δράσης των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ». Αντίσταση και πάλη ενάντια στα συνολικά σχέδια ξεπουλήματος των αγροτικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που ανήκουν στην ΑΤΕ, προβολή και διεκδίκηση μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής και οικονομίας, που θα στηρίζει τους παραγωγούς και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε από τα Γιάννενα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και την ΠΑΣΥ.

Ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους του Συντονιστικού της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την ΔΩΔΩΝΗ, όπως και τις άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην ΑΤΕ και η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, όπως την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΕΛΒΙΖ και την ΣΕΚΑΠ.

«Αυτά τα σχέδια, είπε, είναι γνωστά από καιρό. Εμείς θέλουμε να τα αντιπαλέψουμε, να αποτρέψουμε την πώληση, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αυτά που λέει η κυβέρνηση, να περάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ξεπουλιούνται στα χέρια συνεταιρισμών ή άλλων φορέων, είναι ψέματα γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα». Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, επισήμανε, είναι όλες καταχρεωμένες και με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς προχωρά σε εταιρικές συμπράξεις, δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες με μετοχές και μετόχους, όχι συνεταίρους. Αν η ΔΩΔΩΝΗ πάει σε συνεταιρισμούς, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα ξεπουληθεί, απλά θα έρθει πιο γλυκά το ξεπούλημά της. Από αυτήν τη σκοπιά αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επιχείρησης «Ολυμπος» στη Λάρισα, ένα τεράστιο εργοστάσιο, το δεύτερο στα Βαλκάνια όσον αφορά την υποδομή και τον εξοπλισμό, που η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, στο οποίο άνηκε, το ξεπούλησε. «Η ΔΩΔΩΝΗ, πρόσθεσε, είναι υπόθεση που αφορά όλο το λαό της Ηπείρου και όχι μόνο γιατί μπορεί να προσφέρει και σε ποιότητα και σε φθηνό και υγιεινό γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση και πολύ περισσότερο με τις μονοπωλιακές εταιρείες ΦΑΓΕ, VIVARDIA, αυτές που λυμαίνονται το χώρο συγκέντρωσης του γάλακτος».

Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ο Νίκος Σιαράβας κατάγγειλε τις συντονισμένες προσπάθειες τοπικών παραγόντων, βουλευτών και στελεχών, αγροτοσυνδικαλιστών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και όχι μόνο, να κάνουν συνένοχους και συνεπεύθυνους τους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ με όχημα το «πέρασμά» της στους «φυσικούς φορείς». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίησή της στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και στο λαϊκό εισόδημα αφού θα αυξηθεί η τιμή του γάλακτος. Ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ να δένει με την πάλη και την προοπτική για κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών επιχειρήσεων με στήριγμα τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο που θα διασφαλίζει εισόδημα και δουλειά στον παραγωγό, φθηνά και υγιεινά προϊόντα στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ