ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκληρό «παζάρι» και επιταχύνσεις

Εντονες διαβουλεύσεις για την «τελική πράξη» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση των σχεδίων για τους αγωγούς

Τα λεφτά και τα συμφέροντα στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής είναι πολλά, οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε ένα διαρκή «αναβρασμό», αφού και οι εξελίξεις είναι διαρκείς, αυτήν την περίοδο της κορύφωσης των θεσμικών αλλαγών για την ολοκληρωτική παράδοση του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε χτες για άλλη μια φορά με τους μεγάλους επιχειρηματίες της Ενέργειας για το νομοσχέδιο συμμόρφωσης με το «3ο ενεργειακό πακέτο» της ΕΕ, ενώ Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες και τεχνοκράτες κουβέντιαζαν στο Μέγαρο Μουσικής για την «πράσινη ενέργεια». Οι συζητήσεις αυτές συνέπεσαν με δημοσιεύματα για τις αλλεπάλληλες προσθαφαιρέσεις διατάξεων που γίνονται στο νομοσχέδιο, ενώ ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ Σ. Καλαφάτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «παλινωδίες» και μη διάλογο με τα κόμματα για το νομοσχέδιο, με συνέπεια να απειλείται η συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το Τρίτο Πακέτο Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας. Η εναρμόνισή του και η ορθολογική του εφαρμογή αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ελλάδος ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Ωστόσο, το παζάρεμα και οι συνακόλουθες αντιθέσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο - που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πώλησης μέρους του δικτύου Μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ - δεν είναι απόδειξη των διαφορών κυβέρνησης, ΝΔ, ΕΕ και επιχειρηματιών, αλλά της κοινής τους αντίληψης για την ενεργειακή πολιτική. Ολοι συμφωνούν ότι «κουμάντο» πρέπει να κάνει ο ιδιωτικός τομέας και έχουν επιμέρους μόνο απόψεις για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, αφού καλούνται να εξισορροπήσουν και τον ανταγωνισμό των κεφαλαιοκρατών που εμπλέκονται στο «παιχνίδι». Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Ν. Βασιλάκος και οι παραγωγοί: Αρθ. Ζερβός, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Παρών στη συνάντηση, εκτός από την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, ήταν και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, που χτες το απόγευμα, στην εκδήλωση για την «πράσινη ενέργεια», σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης απαντά τόσο στην οικονομική, όσο και στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνει η χώρα και τη συνέδεσε, μεταξύ άλλων, με «το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας με την υιοθέτηση των ρυθμίσεων του 3ου ενεργειακού πακέτου».

Ο υφυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης και στην πολιτική του «ενεργειακού κόμβου», αναφέροντας ότι στηρίζει και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι χτες έγινε στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση ΕΕ - κοινοπραξίας - Ελλάδας - Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΕΕ για συντονισμό σχετικά με τα ζητήματα των διασυνοριακών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων. Σήμερα θα συζητηθεί ξανά στο υπουργικό συμβούλιο και το νομοσχέδιο για τη χάραξη του αγωγού, στο οποίο θα περιληφθεί τροπολογία για την ίδρυση των Επιχειρήσεων Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς. Σημείωσε, επίσης, τη συνεργασία της Ελλάδας με άλλα κράτη της ΕΕ για να χαρακτηριστεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και οι «ειδικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών», που θα αποτελέσει το τελικό τμήμα του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες θα προβλέπει μείωση της φορολόγησης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και εδαφική διεύρυνση των υπό έρευνα περιοχών.

Τέλος, τις επόμενες βδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των επιλεγέντων εταιρειών για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης,«το οποίο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνιτικής ενέργειας στη χώρα», όπως τόνισε ο υφυπουργός.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ»
Ψηφίζουν σήμερα οι υδραυλικοί

Τη στήριξη των υδραυλικών, μελών του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, διεκδικεί το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Υδραυλικών», επιμένοντας στην αγωνιστική συνέπεια και προοπτική του σωματείου, σε μια περίοδο που οποιαδήποτε ανοχή και απάθεια λογίζεται ως σιωπηλή επιδοκιμασία της πολιτικής που «αποδεκατίζει» γενικότερα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, όσο και ειδικά τους επαγγελματίες της οικοδομής και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Οι εκλογές του Συνδέσμου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και αντιπροσώπων για την ΟΒΥΕ και την ΟΒΣΑ, διεξάγονται σήμερα Τετάρτη 23 του Μάρτη, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδέσμου Π. Ράλλη 16 και Σαλαμινίας 9 στον Ταύρο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κοζάνη

Συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας

Το ενδιαφέρον του γερμανικού ενεργειακού κεφαλαίου για συμμετοχή στο μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο που σχεδιάζει η ΔΕΗ στην Κοζάνη, σε συνδυασμό με μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, εξέφρασε ο πρέσβης της Γερμανίας Ρ. Βέγκενερ, στη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την πυρηνική ενέργεια, ενώ η συζήτηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επικεντρώθηκε στην πορεία, αλλά και τις προοπτικές της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας».

Στη συνάντηση με τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Χ. Τόντα επισημάνθηκε ότι η Ιαπωνία θα επανεξετάσει τις προδιαγραφές ασφαλείας όλων των πυρηνικών εργοστασίων που λειτουργούν στη χώρα.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος ενημέρωσε για τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοουμένων και για τα σχέδια ανασυγκρότησης της χώρας. Παράλληλα, εξέφρασε την αληθινή εκτίμηση για τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης επισήμανε την αντίθεση στη δημιουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα, καθώς και τους κινδύνους από πυρηνικά γειτονικών κρατών (Βουλγαρία, υπό κατασκευή στην Τουρκία κ.ά.).

Αποτελέσματα απραξίας

Ψέματα, ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, εμπάθεια και αδυναμία άρθρωσης αντιλόγου για τα πραγματικά προβλήματα των υδραυλικών, τις αιτίες τους και τις πιθανές λύσεις τους είναι τα καλύτερα «όπλα» που μπόρεσε να επιστρατεύσει η παράταξη των ΠΑΣΟΚοΣυνασπισμένων στο Σύνδεσμο των Υδραυλικών της Αθήνας, προκειμένου να «τσιμπήσουν» καμιά ψήφο στις εκλογές του σωματείου που γίνονται σήμερα.

Πρόκειται για μια αντικειμενική κατάντια, αποτέλεσμα της πλήρους απουσίας θέσεων και προτάσεων για το σήμερα και το αύριο του υδραυλικού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωτική υποταγή στην πολιτική που «τσακίζει» τους μικρούς ΕΒΕ και μια υπέρτατη αποστροφή για τους αγώνες, τη μόνη διέξοδο που μπορεί να έχει ένας κλάδος που πλήττεται.

Ετσι, η τετρασέλιδη ανακοίνωση της παράταξης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ αποτελείται από 3 σελίδες με υβρεολόγιο για την «Αγωνιστική Συνεργασία», την ΠΑΣΕΒΕ και το ΚΚΕ και 1 σελίδα με τα ονόματα των υποψηφίων.

Αυτή είναι η περίφημη συμβολή της συγκεκριμένης παράταξης στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των μελών του Συνδέσμου. Η αξίωσή της να υπερψηφιστεί λόγω του μεγάλου αντιΚΚΕ μένους της!

Αυτό διαθέτει, αυτό βάζει σε κρίση στα μέλη του Συνδέσμου, καθώς δεν μπορεί να επικαλεστεί την αγωνιστική συνέπεια και επιμονή, όπως η «Αγωνιστική Συνεργασία», ούτε επεξεργασίες με τους άλλους κλάδους της οικοδομής για την αντιμετώπιση της αναδουλειάς και την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Ούτε την ενεργό και σημαντική συμμετοχή στην ΠΑΣΕΒΕ, τη μοναδική συνδικαλιστική συσπείρωση οργανώσεων και συνδικαλιστών που δηλώνει την αντιμονοπωλιακή της δράση και την κάνει πραγματικότητα σε συντονισμό με τους άλλους ΕΒΕ, αλλά και με εργαζόμενους και αγρότες και λαϊκά στρώματα σε ένα ενιαίο, ισχυρό Μέτωπο πάλης.

Κι αυτοί τι αντιπαραθέτουν; Οτι η ΠΑΣΕΒΕ είναι το ΚΚΕ, που έχει... εισβάλει στο Σύνδεσμο, επειδή στελέχη της πλειοψηφίας της διοίκησης, της εκλεγμένης από τα μέλη του Συνδέσμου, δεν κρύβουν ότι ανήκουν στο ΚΚΕ ή επειδή ενισχύουν έμπρακτα τη συμμετοχή του Συνδέσμου στην ΠΑΣΕΒΕ...

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Ανακαλείται ρύζι με μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση, κινεζικής προέλευσης, που διακινήθηκε στην ελληνική αγορά μέσω ΗΠΑ και Ολλανδίας στην ελληνική επιχείρηση «Σαρρής Δημ. Παναγιώτης» (Σαχτούρη 15, Πειραιάς). Η συνολική ποσότητα που εισήχθη ανέρχεται σε 60 τεμάχια και η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι «Guilin Rice Vermhcelli - Mount Elephant» σε συσκευασία των 400 γρ., με κωδικό 7420-1 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 30.11.2011. Ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση του προϊόντος και καλούνται οι καταναλωτές που το έχουν ήδη προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ