ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλειδώνουν οι ανατροπές ενόψει της Συνόδου

Το πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας συζητιέται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να απαντηθεί αποτελεσματικά η επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της: Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και συμμαχία
Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να απαντηθεί αποτελεσματικά η επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της: Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και συμμαχία
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα νέα αντιλαϊκά πακέτα και οι ανατροπές στη βάση του «Σύμφωνου για το Ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα εξεταστεί το σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων» της ελληνικής κυβέρνησης, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εγκριθεί και το σχέδιο νόμου για την «αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας». Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν ακόμα τα νομοσχέδια για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς» και για τη «διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας».

Στο μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωενωσιακού επιτρόπου Ολι Ρεν, αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), τονίζει ότι οδηγεί στην επικύρωση της «συνολικής λύσης», της οποίας θεμελιώδης λίθος είναι το πακέτο περί οικονομικής διακυβέρνησης, όπου περιλαμβάνονται η υποχρέωση των κρατών - μελών για δημοσιονομική προσαρμογή, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δηλαδή, οι αποφάσεις που αυτή τη στιγμή λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ έχουν στόχο την ενιαία εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών ρυθμίσεων προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Πάντως, σύμφωνα με το «Dow Jones Newswire», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμά ότι το μέγεθος του ΕΜΣ χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εντός της ΕΕ» και «μέχρι τη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο και άλλα θέματα».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των «Financial Times», η κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει την απόφαση για αύξηση των πραγματικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει των εκλογών στις 17 Απρίλη και της αντίθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην αύξηση των εγγυήσεων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «WIKILEAKS» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Τα κανάλια της μυστικής διπλωματίας

Επιβεβαιώνεται ο υπόγειος ρόλος του Αλεξ Ρόντος, τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να συσκοτίσει

Τα κανάλια της «μυστικής διπλωματίας» και το ρόλο των «άτυπων συμβούλων» του εκάστοτε πρωθυπουργού, αναδεικνύουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ, που αποκάλυψε το «wikileaks» και δημοσιεύονται στην «Καθημερινή». Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ, που περιγράφει συνάντηση της Παυλίνας Λάμψα, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για τις διεθνείς σχέσεις και «άτυπης συμβούλου» του πρωθυπουργού, με αξιωματούχους της αμερικάνικης πρεσβείας το Δεκέμβρη του 2009, και ενώ ο Γ. Παπανδρέου εκτελούσε και χρέη υπουργού Εξωτερικών, αναφέρεται στο ρόλο του Αλεξ Ρόντου.

Στο τηλεγράφημα, που έχει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, η Π. Λάμψα εμφανίζεται να λέει: «Ο Αλεξ Ρόντος λειτουργεί σαν άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου μακριά από το προσκήνιο και πως έχει αναλάβει ειδικούς ρόλους και αποστολές για λογαριασμό του κ. Παπανδρέου». Η Π. Λάμψα σημειώνει ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολλή «μυστική διπλωματία μέσα στην κυβέρνηση» και «πως πολλοί άνθρωποι σε υπηρεσιακό επίπεδο στο ΥΠΕΞ δεν λαμβάνουν πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα».

Η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων επιβεβαιώνει ότι ο παλιός γνώριμος του Γ. Παπανδρέου και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε αποκαλυφθεί πριν μερικούς μήνες, είχε αναλάβει εκ νέου καθήκοντα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και συμμετείχε υπόγεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σε άλλα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια. Τότε, βέβαια, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, είχε επιχειρήσει να συσκοτίσει την πραγματικότητα γύρω από τη σχέση της κυβέρνησης με το γνωστό για τις υπηρεσίες του στον ιμπεριαλισμό Αλεξ Ρόντος.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρεται και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η κ. Λάμψα εκτιμά ότι «υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες είναι αντίθετες στη λύση και θα εργαστούν σκληρά εναντίον της επανένωσης του νησιού». Οπως αναφέρει ο Αμερικανός πρεσβευτής, συνεχίζοντας να μεταφέρει τις εκτιμήσεις της Π. Λάμψα, «ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας. Η Λάμψα τον περιέγραψε ως άνθρωπο που έχει κομμουνιστική νοοτροπία και γι' αυτό οι συνομιλητές του πρέπει να διαβάζουν μεταξύ των γραμμών, τα μηνύματα δεν είναι σαφή».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη «γύρα» για ζεστό χρήμα στα μονοπώλια

Προτάσεις για την τόνωση του κεφαλαίου με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια συζήτησε ο Αντ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Νέα μέτρα στήριξης των ευρωμονοπωλίων, συμπληρωματικά στο ευρωμνημόνιο διαρκείας που αποδέχεται πλήρως, προτείνει ο Αντ. Σαμαράς και μάλιστα τα εμφανίζει ως δήθεν «αντίδοτο στην κρίση». Στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης και του χρέους προς όφελος των μονοπωλίων, ο πρόεδρος της ΝΔ πλειοδοτεί υπέρ της λήψης πρόσθετων φιλομονοπωλιακών μέτρων, επικαλούμενος ότι τα μέτρα του «Συμφώνου για το ευρώ», τα οποία θεωρεί δεδομένα, δεν αρκούν.

Μετά από συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της ΕΕ ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε μια σειρά προτάσεις που διασφαλίζουν επιπρόσθετη ρευστότητα και ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως μέσα από τον προϋπολογισμό και τα ταμεία της ΕΕ. Τα παραδείγματα που ανέφερε είναι: «τα ομόλογα έργων και τα προγράμματα διευρωπαϊκών υποδομών», που όπως είπε «θα έδιναν ανάσες στην οικονομία, υποκινώντας την ανάπτυξη», «η αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν στη νέα περίοδο από τα διαρθρωτικά ταμεία», καθώς και «η ενίσχυση και η διεύρυνση των ιδίων πόρων της Ευρώπης ώστε τα Ευρωπαϊκά Ταμεία να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εισφορές των κρατών-μελών».

Την ίδια στιγμή άφησε να διαφανεί η σύμπλευσή του με το «Σύμφωνο για το ευρώ», πρώην «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», ενώ υποκρίνεται ότι διαφωνεί με το μνημόνιο που περιλαμβάνει τα ίδια βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Στην πράξη ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα και δεν είναι τυχαίο ότι χθες δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών και τα νέα βάρβαρα μέτρα, με τα οποία άλλωστε ουδέποτε έχει διαφωνήσει η ηγεσία της ΝΔ.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ, ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Με το κεφάλι προς τα κάτω...

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η προσπάθειά του Θ. Πάγκαλου να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά τη δημόσια στάση του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα χρόνια του σοβινιστικού παροξυσμού, τον οποίο καλλιεργούσαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι μόνο αυτός και ο Κ. Μητσοτάκης είχαν εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το Σκοπιανό. «Οταν με είχε καλέσει ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών, για να με ενημερώσει, του είχα πει άφησέ τους να λέγονται όπως θέλουνε. Να τους βάλεις, απλά, έναν επιθετικό προσδιορισμό. Και αυτό συζητάμε μετά από τόσα χρόνια», είπε.

Ο Θ. Πάγκαλος, βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ, κρύβει ότι η στάση του ήταν πλήρως συντονισμένη με αυτή του κόμματός του. Γι' αυτό συμφωνούσε με το «πλην Λακεδαιμονίων», που εφηύρε τότε ο ΣΥΝ και ο Λ. Κύρκος, για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, που δε συμμετείχε στα εθνικιστικά τους συλλαλητήρια. Γι' αυτό έβαζε από τότε ο Θ. Πάγκαλος θέμα «νομιμότητας» του ΚΚΕ και έκραζε ότι απορεί «πώς το ΚΚΕ περπατάει ελεύθερο», επειδή ήταν το μόνο κόμμα που ζητούσε να διασφαλίζεται ότι η όποια ονομασία της ΠΓΔΜ θα έχει μόνο γεωγραφικό χαρακτήρα. Με τον ίδιο τρόπο επιτίθενται και τώρα στο ΚΚΕ, επειδή τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης. Είναι επικίνδυνοι και καιροσκόποι, επειδή υπηρετούν το κεφάλαιο. Προκαλούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη του λαού, που πρέπει να τους καταδικάσει πολιτικά.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ