Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλειδώνουν οι ανατροπές ενόψει της Συνόδου

Το πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας συζητιέται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο

Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να απαντηθεί αποτελεσματικά η επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της: Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και συμμαχία
Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να απαντηθεί αποτελεσματικά η επίθεση της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της: Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και συμμαχία
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα νέα αντιλαϊκά πακέτα και οι ανατροπές στη βάση του «Σύμφωνου για το Ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα εξεταστεί το σχέδιο «αποκρατικοποιήσεων» της ελληνικής κυβέρνησης, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εγκριθεί και το σχέδιο νόμου για την «αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας». Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν ακόμα τα νομοσχέδια για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς» και για τη «διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας».

Στο μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωενωσιακού επιτρόπου Ολι Ρεν, αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), τονίζει ότι οδηγεί στην επικύρωση της «συνολικής λύσης», της οποίας θεμελιώδης λίθος είναι το πακέτο περί οικονομικής διακυβέρνησης, όπου περιλαμβάνονται η υποχρέωση των κρατών - μελών για δημοσιονομική προσαρμογή, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δηλαδή, οι αποφάσεις που αυτή τη στιγμή λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ έχουν στόχο την ενιαία εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών ρυθμίσεων προς όφελος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Πάντως, σύμφωνα με το «Dow Jones Newswire», ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμά ότι το μέγεθος του ΕΜΣ χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εντός της ΕΕ» και «μέχρι τη συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο και άλλα θέματα».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των «Financial Times», η κυβέρνηση της Φινλανδίας προτίθεται να εμποδίσει την απόφαση για αύξηση των πραγματικών πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει των εκλογών στις 17 Απρίλη και της αντίθεσης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην αύξηση των εγγυήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σειρά διαβουλίων εν μέσω όξυνσης αντιθέσεων και φόβων για νέα ύφεση (2014-10-18 00:00:00.0)
«Σήμα» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (2014-09-02 00:00:00.0)
Ζητάει κι αυτός «πίστωση χρόνου» από την ΕΕ (2012-09-28 00:00:00.0)
Με ενιαίο σχέδιο απέναντι στο λαό (2011-03-15 00:00:00.0)
Κομπάζει προκλητικά για τη βαρβαρότητα (2011-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ