Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ενας στους τρεις Βρετανούς ενάντια στον πόλεμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μόλις ένας στους τρεις Βρετανούς εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από το ποσοστό των Βρετανών που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο κατά του Ιράκ κατά την έναρξή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας ComRes/ITN το 43% διαφωνεί με τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι και το 22% δηλώνει αβέβαιο για το αν έπρεπε ή όχι να γίνουν. Το 2003 το 53% των Βρετανών είχαν ταχθεί υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, αλλά σταδιακά οι εξελίξεις, οι αποκαλύψεις για τη σωρεία των ψευδών και χαλκευμένων στοιχείων και κυρίως οι πολύ μεγάλες μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις έστρεψαν τη βρετανική κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο.

Στην άλλη όχθη, για πολλοστή φορά, βρίσκεται η πολιτική εξουσία. Τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου για τις ενέργειες, αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης εναντίον της Λιβύης. Μετά από συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, πέραν μιας οικτρής μειοψηφίας, υποστηρίζουν την επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ