ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νεκροί και ένταση στο νότο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εξαιρετικά ηλεκτρισμένα είναι τα πνεύματα στη νότια Συρία, και κυρίως πέριξ της πόλης Ντεράα, όπου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης του τεμένους αλ Ομάρι, που είχε μετατραπεί στο σημείο συνάντησης των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την ευρύτερη περιοχή από την περασμένη βδομάδα. Οι πληροφορίες για το τι συνέβη κατά την επιχείρηση, αλλά και το τι κατάσταση επικρατεί μέσα στην πόλη έκτοτε παραμένουν συγκεχυμένες. Η ΕΕ και ο ΟΗΕ ζήτησαν από τη Δαμασκό να γίνει «ενδελεχής» έρευνα, ενώ το Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, άδραξε την ευκαιρία για να «δώσει μαθήματα ανθρωπισμού» και να καλέσει τη συριακή ηγεσία «σε τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών άμεσα». Η Ουάσιγκτον επανέλαβε τη γνωστή επωδό των τελευταίων ημερών περί «αυτοσυγκράτησης».

Σύμφωνα με την εκδοχή των συριακών αρχών, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο τέμενος, προκειμένου «να απομακρύνουν μια ένοπλη συμμορία, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους της πόλης με βανδαλισμούς και με πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων». Η κρατική τηλεόραση ανέφερε 4 νεκρούς και μετέδωσε εικόνες από προμήθειες όπλων που βρίσκονταν, όπως υποστήριξε, μέσα στο τέμενος. Επέρριψε, δε, την ευθύνη για την ένταση σε «ξένες δυνάμεις» χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Αντίθετη είναι η εκδοχή που μεταφέρουν πηγές που δηλώνουν προσκείμενες στους διαδηλωτές. Οι πηγές αυτές μιλούν για σκληρές ολονύχτιες συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν και γυναικόπαιδα, αλλά και το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που μετέβη στο τέμενος για να βοηθήσει, απώλεια που επιβεβαιώνουν και οι αρχές, αλλά την αποδίδουν «στην ένοπλη συμμορία». Οι αντικαθεστωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι στο τέμενος και πέριξ αυτού γινόταν καθιστική διαμαρτυρία από αμάχους διαδηλωτές και απορρίπτουν τα περί όπλων.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και το απόγευμα στις κηδείες των θυμάτων και κατά πλήθους ανθρώπων που προσπάθησαν να φτάσουν στην αποκλεισμένη Ντεράα από τα γύρω χωριά, Ινκχιλ, Τοζάσεμ, Κχίρμπετ, Γκαζάλεχ, αλ Χάραχ. Οι ίδιες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 15 από την 24ωρη επιχείρηση των αρχών, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται σαφώς αν το σύνολο των απωλειών καταγράφεται στις ολονύχτιες επιχειρήσεις ή όχι. Οι τραυματίες καταμετρούνται σε περισσότερους από 100, ενώ αν ισχύει αυτή η εκδοχή από την περασμένη Παρασκευή έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 22 άνθρωποι.

Ο πληθυσμός της Ντεράα και της ευρύτερης περιοχής, σε γενικές γραμμές, ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στην ηγεσία Ασαντ. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, τα πνεύματα έχουν οξυνθεί λόγω της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης εξαιτίας της εκτεταμένης ερημοποίησης που έχει πλήξει την περιοχή, προκαλώντας κύμα αστικοποίησης. Η ένταση ξεκίνησε, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν συνελήφθησαν, την περασμένη βδομάδα, νεαροί που έγραφαν συνθήματα κατά της διαφθοράς. Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις για την απελευθέρωσή τους, οι οποίες, αμέσως μετά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής, άρχισαν, σταδιακά, να λαμβάνουν πιο γενικά αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά. Στη χώρα, ισχύει στρατιωτικός νόμος (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) από το 1963.

ΥΕΜΕΝΗ
Με ένταση και αποχωρήσεις, κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α.--

Μέσα σε εξαιρετικά μεγάλη ένταση, το αποδεκατισμένο, από τις αποχωρήσεις, Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει τα ηνία της χώρας που συγκλονίζεται από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις από τα μέσα Γενάρη. Εντός της αίθουσας, την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία, δεν βρίσκονταν παρά μόνο 165 βουλευτές από τους 301, καθώς όλοι οι βουλευτές της (νόμιμης εννοείται) αντιπολίτευσης, οι ανεξάρτητοι, αλλά και ορισμένοι του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του Σάλεχ, που παραιτήθηκαν λόγω της διογκούμενης καταστολής, απείχαν θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Εκτός της συγκεκριμένης διάταξης, ο Σάλεχ κατέθεσε, με γραπτή επιστολή προς την αντιπολίτευση, πρόταση τεσσάρων σημείων, την οποία, ουσιαστικά, αναμασά εδώ και αρκετές μέρες. Προτείνει τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα εκλέξει μια επιτροπή για να εξετάσει την αλλαγή του Συντάγματος, την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου, την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την έγκριση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου και τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη 2011, οπότε και ο ίδιος θα εγκαταλείψει την εξουσία.

Η πρόταση Σάλεχ χαρακτηρίστηκε «ανεπαρκής πλέον» από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ενώ νέες διαδηλώσεις προετοιμάζονται για την Παρασκευή.

Αν και τις προαναφερόμενες απόψεις τις συμμερίζονται όλοι, σύμφωνα, πάντα, με όσα μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, το, ούτως ή άλλως, ανομοιογενές φάσμα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων φέρεται να διχάζεται ως προς τη στάση μερίδας του στρατού, υπό τον στρατηγό Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ, επικεφαλής της 1ης μηχανοκίνητης μεραρχίας, που έχει ανακοινώσει την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές. Ο αλ Αχμαρ, που προέρχεται από την ίδια φυλή με τον Σάλεχ, την ισχυρότατη «Χασίντ», ήταν ο άνθρωπος που, όπως καταγγέλλουν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι στο βορρά, ηγήθηκε της μακρόχρονης εκστρατείας εναντίον τους που σημαδεύτηκε από μεγάλο αιματοκύλισμα, και ο άνθρωπος που, επίσης όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της νότιας Υεμένης, πρώην λαϊκής δημοκρατίας, ηγήθηκε της αιματηρής καταστολής κάθε αντίθετης, στον Σάλεχ, φωνής εδώ και χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, οι επιφυλάξεις ως προς τα κίνητρα του αλ Αχμαρ είναι μεγάλες και αρκετοί αντικαθεστωτικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε στόχος του να είναι ο αποπροσανατολισμός του αντικαθεστωτικού κινήματος σε «αντιπαραθέσεις προσώπων και όχι πολιτικών». Οπως και να έχει, πάντως, η ένταση ανάμεσα στα δύο τμήματα του στρατού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εκφράζεται με ανταλλαγές πυρών σε διάφορες πόλεις.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυξάνεται η μόλυνση από ραδιενέργεια...

ΤΟΚΙΟ.-- Σταθερά ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπου τα νέα σύννεφα μαύρου καπνού που εμφανίστηκαν και χτες, ανάγκασαν όλο το προσωπικό ασφαλείας να αποχωρήσει από την περιοχή τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί. Η εξέλιξη ανάγκασε να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα.

Το ίδιο 24ωρο, άσχημα νέα περίμεναν τους κατοίκους του Τόκιο. Εντοπίστηκαν πάλι νέα αυξημένα (για την ακρίβεια υπερδιπλάσια...) επίπεδα ραδιενεργών σωματιδίων στο νερό της βρύσης. Ειδικότερα, σε ένα λίτρο νερού βρέθηκαν 210 μπεκερέλ ιωδίου-131, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση της κατανάλωσης νερού για τα βρέφη και στο ξεπούλημα σχεδόν όλων των ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι ανησυχίες για την υγεία του ιαπωνικού λαού εντείνονται εάν σκεφθεί κανείς πως τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε η μόλυνση με ραδιενέργεια θαλάσσιων περιοχών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας και τροφίμων, όπως νωπά λαχανικά, γάλα. Παράλληλα, ραδιενεργά σωματίδια από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν χτες στην Ισλανδία, που, ωστόσο, ήταν κατά ένα εκατομμυριοστό λιγότερα από αυτά που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Νέφη ραδιενεργών σωματιδίων αναμένονταν σήμερα πάνω από τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, σε πάνω από 309 δισ. δολάρια επανεκτιμήθηκε το κόστος ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας από την τριπλή συμφορά σεισμού - τσουνάμι και πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μάρτη. Παράλληλα, μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες, όπως η Τογιότα (που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, της καταστροφής μέρους των υποδομών της χώρας και των γραμμών ανεφοδιασμού με πρώτες ύλες), ανακοίνωσαν ανάσχεση της παραγωγής τους τουλάχιστον ως το τέλος της βδομάδας.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως οι πρεσβείες 25 χωρών στο Τόκιο (ανάμεσά τους της Γερμανίας, της Ελβετίας) έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπως η Οσάκα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο Πούτιν προωθεί τον «Σάουθ Στριμ»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προτεραιότητα στη συνεργασία Ρωσίας - Σερβίας στους τομείς της ενέργειας, μεταφορών και περιβάλλοντος έδωσε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη δεύτερη (σε μία 10ετία) επίσκεψή του στο Βελιγράδι, όπου έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας από τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς με όλες τις ανώτατες τιμές σε κλίμα ιδιαίτερα θερμό.

Ο Πούτιν συναντήθηκε αργότερα με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και διαπίστωσε συμφωνία στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων σε πλειάδα ζητημάτων, ενώ χαρακτήρισε τη Σερβία χώρα μεγάλης φιλίας προς τη Ρωσία και το ρωσικό λαό, με παρόμοια γλώσσα, πνευματικό πολιτισμό, σημαίες και ισχυρούς δεσμούς πολλών αιώνων...

Το μεγαλύτερο βάρος της επίσκεψης Πούτιν και της πολυμελούς ρωσικής αντιπροσωπείας υπουργών και μεγαλοστελεχών της ενεργειακής εταιρείας Γκάζπρομ στράφηκε στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ. Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Μαρσέλ Κράμερ προέβλεψε ότι το έργο του αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Υπογράμμισε ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου του αγωγού θα εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο και μέχρι τότε, θα γνωστοποιηθεί η ακριβής διαδρομή του αγωγού, που θα γίνει παράλληλα σε όλες τις χώρες απ' όπου σχεδιάζεται να περνά. Εκτίμησε ότι η Σερβία θα παίρνει 15 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ως το τέλος του 2015 και ότι αυτή η ποσότητα θα διπλασιαστεί ως το 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ