Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αυξάνεται η μόλυνση από ραδιενέργεια...

ΤΟΚΙΟ.-- Σταθερά ανησυχητική είναι πλέον η κατάσταση στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, όπου τα νέα σύννεφα μαύρου καπνού που εμφανίστηκαν και χτες, ανάγκασαν όλο το προσωπικό ασφαλείας να αποχωρήσει από την περιοχή τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί. Η εξέλιξη ανάγκασε να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους οι κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χλμ. από το πυρηνικό συγκρότημα.

Το ίδιο 24ωρο, άσχημα νέα περίμεναν τους κατοίκους του Τόκιο. Εντοπίστηκαν πάλι νέα αυξημένα (για την ακρίβεια υπερδιπλάσια...) επίπεδα ραδιενεργών σωματιδίων στο νερό της βρύσης. Ειδικότερα, σε ένα λίτρο νερού βρέθηκαν 210 μπεκερέλ ιωδίου-131, γεγονός που οδήγησε στην απαγόρευση της κατανάλωσης νερού για τα βρέφη και στο ξεπούλημα σχεδόν όλων των ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι ανησυχίες για την υγεία του ιαπωνικού λαού εντείνονται εάν σκεφθεί κανείς πως τις τελευταίες μέρες διαπιστώθηκε η μόλυνση με ραδιενέργεια θαλάσσιων περιοχών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας και τροφίμων, όπως νωπά λαχανικά, γάλα. Παράλληλα, ραδιενεργά σωματίδια από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν χτες στην Ισλανδία, που, ωστόσο, ήταν κατά ένα εκατομμυριοστό λιγότερα από αυτά που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986. Νέφη ραδιενεργών σωματιδίων αναμένονταν σήμερα πάνω από τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, σε πάνω από 309 δισ. δολάρια επανεκτιμήθηκε το κόστος ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας από την τριπλή συμφορά σεισμού - τσουνάμι και πυρηνικού δυστυχήματος της 11ης Μάρτη. Παράλληλα, μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες, όπως η Τογιότα (που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, της καταστροφής μέρους των υποδομών της χώρας και των γραμμών ανεφοδιασμού με πρώτες ύλες), ανακοίνωσαν ανάσχεση της παραγωγής τους τουλάχιστον ως το τέλος της βδομάδας.

Τέλος, ανακοινώθηκε πως οι πρεσβείες 25 χωρών στο Τόκιο (ανάμεσά τους της Γερμανίας, της Ελβετίας) έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπως η Οσάκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ