Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες με στόχο τον έλεγχο της περιοχής

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Η περιοδεία του Μπαράκ Ομπάμα στη Λατινική Αμερική έληξε εσπευσμένα επισκιαζόμενη από τον πόλεμο στη Λιβύη. Εναν πόλεμο που έχει προκαλέσει την αντίθεση της πλειονότητας των χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Βραζιλίας, η οποία ναι μεν απείχε από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εντούτοις αμέσως μετά την αναχώρηση του Προέδρου Ομπάμα από τη Βραζιλία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, η Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Στη Χιλή, ο λόγος προς τη Λατινική Αμερική που έδωσε ο Ομπάμα, ανάλογης βαρύτητας με την «ομιλία στο Κάιρο», που υποτίθεται θα αποτελούσε το «εναρκτήριο λάκτισμα για μία νέα εποχή» στις σχέσεις της περιοχής με τις ΗΠΑ, πέρασε στα αζήτητα. Η επίσκεψη στο Ελ Σαλβαδόρ, ουσιαστικά, θρυμματίστηκε χρονικά, καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα ουσιαστικά τη διέκοψε, ώστε να παραστεί χθες στην επείγουσα και έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με θέμα φυσικά τη Λιβύη. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο κύριο θέμα της ατζέντας, που δεν ήταν άλλο από το «Σχέδιο Κεντρική Αμερική», μία συνέχεια του σχεδίου Κολομβία και του Σχεδίου Μεξικού, με το μόνιμο πρόσχημα της «καταπολέμησης του πολέμου των ναρκωτικών και της δράσης των συμμοριών», που είναι μεν υπαρκτό, αλλά χρησιμοποιείται για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Την κατάσταση αυτή διευκολύνει και το γεγονός ότι ο Φούνες και η ηγεσία του Μετώπου Φαραμπούτο Μαρτί που τον στήριξε δεν έχουν μέτωπο στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε τη διοχέτευση 200 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπεται για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου που επισήμως ονομάζεται «Πρωτοβουλία Περιφερειακής Ασφάλειας για την Κεντρική Αμερική» («Central America Regional Security Initiative» - CARSI) και αφορά τις χώρες Ονδούρα, Μπελίζ, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Νικαράγουα και Παναμά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο Φούνες, την έναρξη της «Συνεργασίας για την Ασφάλεια των Πολιτών για την Κεντρική Αμερική», μία συνεργασία, που, όπως τόνισε, «θα ισχυροποιήσει τις δικαστικές αρχές και το γράμμα του νόμου» με την υποστήριξη άλλων χωρών, όπως της Κολομβίας, της Χιλής και του Μεξικού. Χώρες που «φημίζονται» για το σκληρό ταξικό δικαστικό τους σύστημα. Θέμα της ατζέντας ήταν και το μεταναστευτικό, καθώς οι ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό και κυρίως και πολιτειακό επίπεδο προωθούν συνεχώς ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά νομοσχέδια, ενώ πάνω από 2.000.000 υπηκόοι του Ελ Σαλβαδόρ ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ και με τα εμβάσματά τους στηρίζουν τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ