ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Αχνά σημάδια σταθεροποίησης στα πυρηνικά συγκροτήματα...

Στα συντρίμμια που άφησαν ο σεισμός και, κυρίως, το τσουνάμι, η ζωή ...συνεχίζεται
Στα συντρίμμια που άφησαν ο σεισμός και, κυρίως, το τσουνάμι, η ζωή ...συνεχίζεται
ΤΟΚΙΟ.-- Τα πρώτα σημάδια μικρής αποκλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα πυρηνικά συγκροτήματα της Φουκουσίμα άρχισαν να φαίνονται χτες με τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας στον υπ' αριθμόν 3 αντιδραστήρα και την αισθητή μείωσή της στους αντιδραστήρες 5 και 6 έπειτα από περίπου 10 μέρες συνεχούς ρίψης νερού. Επιπλέον αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στους αντιδραστήρες 1 και 2. Ωστόσο, Ιάπωνες ειδικοί θεωρούν ότι, πλην απροόπτου, οι ρίψεις νερού στον υπ' αριθμόν 3 αντιδραστήρα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό, ενδεχομένως και για μήνες. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι μετά το πέρας της κρίσης, τα πυρηνικά συγκροτήματα της Φουκουσίμα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, αλλά θα καταστραφούν οριστικά.

Ωστόσο, η πραγματικά ανέλπιστα καλή είδηση του περασμένου 24ωρου αφορά στην ανεύρεση δύο επιζησάντων από το τσουνάμι, εννιά μέρες μετά. Μία 80χρονη και ο 16χρονος εγγονός της ανασύρθηκαν ζωντανοί, αφού κατάφεραν να διατηρηθούν στη ζωή καταναλώνοντας τρόφιμα που είχαν στο ψυγείο του διώροφου σπιτιού τους στην πόλη Ισινομάκι. Κατάφεραν να διασωθούν, όταν ο νεαρός κατόρθωσε να ανέβει στην οροφή του κατεστραμμένου κτιρίου, ώσπου τον εντόπισε σωστικό ελικόπτερο!

Ωστόσο, πολλοί άλλοι δε στάθηκαν τυχεροί. Ο νεότερος απολογισμός φέρει τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 8.450 και τους αγνοούμενους τους 12.931. Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνονται και οι προβλέψεις αρχών της πόλης Μιγιάγκι πως ενδεχομένως να αποβίωσαν άλλα 15.000 άτομα, κάτοικοι της πόλης...

Το ίδιο διάστημα, οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας διαπιστώνουν τις πρώτες μολύνσεις τροφίμων από ραδιενεργά στοιχεία. Στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα, εντοπίστηκαν μολυσμένο σπανάκι και γάλα. Αυξημένα επίπεδα καίσιου και άλλων ραδιενεργών σωματιδίων βρέθηκαν χτες και στο σύστημα υδροδότησης του Τόκιο. Παράλληλα, στην Ταϊβάν βρέθηκε εισαγόμενη από την Ιαπωνία φάβα μολυσμένη με ραδιενέργεια. Οι τελικές αποφάσεις των ιαπωνικών αρχών σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς και πώλησης τροφίμων από την ευρύτερη περιοχή του Φουκουσίμα προς το εσωτερικό της χώρας ή το εξωτερικό αναμένονται σήμερα...

Στο μεταξύ, ο Καζούμα Γιοκότα, αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας, παραδέχθηκε χτες για πρώτη φορά ολιγωρία των αρμόδιων αρχών όσον αφορά στο μοίρασμα χαπιών ιωδιούχου ποτάσσιου (που προστατεύουν το θυρεοειδή αδένα από τη ραδιενέργεια) σε κατοίκους της Φουκουσίμα που μένουν σε ακτίνα 20 χλμ. από τα πυρηνικά συγκροτήματα, δεδομένου ότι, ακόμη και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα της ραδιενέργειας έχουν υπερβεί τα επίπεδα ασφαλείας, τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και στη γειτονική περιφέρεια Ιμπαράκι. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι τα χάπια έπρεπε να είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους από το πρώτο 24ωρο της κρίσης...

Οι εξελίξεις στη Φουκουσίμα άφησαν ανεπηρέαστη την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που χτες ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημουργία των πρώτων πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα το 2017, αξιοποιώντας κατασκευαστικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία ώστε να γίνουν πιο ασφαλή.

Τέλος, η Ελβετία ανακοίνωσε χτες πως θα μεταφέρει στην Οσάκα την πρεσβεία της στο Τόκιο εξαιτίας των φόβων για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

  • «Η πρώτη χώρα των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων, σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι - με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και όταν αυτός είχε κριθεί - τυλίχτηκε μετά τον πόλεμο, λόγω της απληστίας τού πάνω απ' όλα καπιταλιστικού κέρδους των ιδιωτικών εταιρειών που το νέμονται, με ολόκληρο δίχτυ πυρηνικών εργοστασίων (...) βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία, ασφάλεια και ζωή του ιαπωνικού λαού, όλων των λαών της περιοχής και της ανθρωπότητας. Αυτό δείχνει καθαρά πού μπορεί να οδηγηθούμε, όταν τα θαυμαστά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, βρίσκονται στην υπηρεσία όχι της κοινωνίας και της ανθρωπότητας, αλλά άνομων και άπληστων αντικοινωνικών συμφερόντων». Αυτό τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκφράζοντας συμπαράσταση στον ιαπωνικό λαό, ζητά «να πάψει άμεσα να χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια όπως σήμερα χρησιμοποιείται γιατί αυτή η χρησιμοποίησή της συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και δεινά για την ανθρωπότητα».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαζικά στο κρίσιμο δημοψήφισμα

Με παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, στρατός, Αδελφοί Μουσουλμάνοι και κόμμα του Μουμπάρακ, πίεζαν, κυρίως στην επαρχία, για υιοθέτηση των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών

KΑΪΡΟ.--

Εξαιρετικά μαζική ήταν η συμμετοχή των Αιγυπτίων στο δημοψήφισμα, με αντικείμενο την έγκριση ή όχι των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που απεργάστηκε μια επιτροπή συνταγματολόγων, στην οποία, από πολιτικής άποψης, εκπροσωπούνταν μόνο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Η ατμόσφαιρα στα δεκάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα, όπου κλήθηκαν να μεταβούν, για να ψηφίσουν οι περισσότεροι από 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν πανηγυρική και ενθουσιώδης. Η καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς χτες το απόγευμα και το βράδυ ανακοινώθηκε απ' τις αρχές ότι επικράτησε το «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, με ποσοστό 77,2%.

Για τους περισσότερους Αιγύπτιους ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία. Και αυτό γιατί επί Μουμπάρακ, για να ψηφίσει κάποιος χρειαζόταν εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο το παραλάμβανε από τα αστυνομικά τμήματα, όπου όσοι δεν ήταν πιστοί οπαδοί του καθεστώτος, διέτρεχαν τον κίνδυνο ακόμη και να συλληφθούν, και έτσι προτιμούσαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα ούτως ή άλλως θεωρούσαν, προαποφασισμένο. Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες μόνο με την ταυτότητά τους.

Παρά τον ενθουσιασμό, πάντως, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, σαφώς, βέβαια, περιορισμένα σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες φορές. Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα εντοπίστηκαν φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια, παρά την, περί του αντιθέτου, νομοθεσία μέσα στα εκλογικά τμήματα οι διάφορες πλευρές προπαγάνδιζαν τις απόψεις τους, ενώ συνελήφθησαν από στρατιώτες, για αδιευκρίνιστους λόγους, τουλάχιστον δύο γυναίκες δικηγόροι που επέβλεπαν τη διαδικασία.

Το σοβαρότερο, ίσως, περιστατικό να είναι η επίθεση που δέχτηκε, από ένα πλήθος νεαρών καλά οργανωμένο και προετοιμασμένο όπως φάνηκε, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και νυν επικεφαλής της Ομοσπονδίας για την Αλλαγή, όπου συμμετέχουν σειρά οργανώσεων δικαιωμάτων, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Η επίθεση αποδόθηκε από τον ίδιο και από αυτόπτες μάρτυρες, στις δυνάμεις εκείνες που υποστήριζαν την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή είτε στην ισλαμιστική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων είτε στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, του Μουμπάρακ, το οποίο διατηρεί τους δεσμούς του με το πάντα παρόν και διόλου διαλυμένο, προς το παρόν, παρακράτος.

Ο Μπάρανταϊ έχει ταχθεί ενάντια στις συνταγματικές αλλαγές, θεωρώντας ότι είναι ελλιπείς. Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αφού αντιλήφθηκε ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, δεν διάκειται θετικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Αρνητικά έχουν τοποθετηθεί, επίσης, το ΚΚ Αιγύπτου, σειρά αστικών κομμάτων όπως το al Ghad αλλά και σχεδόν όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως και οι οργανώσεις νεολαίας, όπως το νεολαιίστικο κίνημα της 6ης Απριλίου. Κοινό στοιχείο στις επικρίσεις όλων είναι ότι πρόκειται για επιμέρους αλλαγές, οι οποίες δεν διασφαλίζουν τη μη ανάδειξη, εκ νέου, ενός καθεστώτος Μουμπάρακ, ούτε ανταποκρίνονται στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι αλλαγές προτείνουν μείωση της προεδρικής θητείας από 6 σε 4 χρόνια, η μείωση της δυνατότητας διατήρησης ενός Προέδρου στο θώκο μόνο για δύο θητείας, η υποχρέωση να ορίσει αντιπρόεδρο εντός 30 ημερών από την ανάδειξή του και ο ορισμός νέων, πιο ελεύθερων, κριτηρίων για την κατάθεση υποψηφιότητας. Εντούτοις, όπως φαίνεται μέσα από δημοσιογραφικές καταγραφές, πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην επαρχία, είχε άγνοια του ακριβούς περιεχομένου των προτάσεων και «κατευθυνόταν» κυρίως από κομματάρχες του κόμματος του Μουμπάρακ, από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και από το στρατό, να ψηφίσει «ναι» με το επιχείρημα ότι ψηφίζει υπέρ της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (κάτι που δεν ισχύει) ή με την απειλή ότι αν δεν ψηφίσει «ναι» υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ