Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μαζικά στο κρίσιμο δημοψήφισμα

Με παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, στρατός, Αδελφοί Μουσουλμάνοι και κόμμα του Μουμπάρακ, πίεζαν, κυρίως στην επαρχία, για υιοθέτηση των προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών

KΑΪΡΟ.--

Εξαιρετικά μαζική ήταν η συμμετοχή των Αιγυπτίων στο δημοψήφισμα, με αντικείμενο την έγκριση ή όχι των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που απεργάστηκε μια επιτροπή συνταγματολόγων, στην οποία, από πολιτικής άποψης, εκπροσωπούνταν μόνο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Η ατμόσφαιρα στα δεκάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα, όπου κλήθηκαν να μεταβούν, για να ψηφίσουν οι περισσότεροι από 43 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ήταν πανηγυρική και ενθουσιώδης. Η καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς χτες το απόγευμα και το βράδυ ανακοινώθηκε απ' τις αρχές ότι επικράτησε το «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημοψηφίσματος, με ποσοστό 77,2%.

Για τους περισσότερους Αιγύπτιους ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία. Και αυτό γιατί επί Μουμπάρακ, για να ψηφίσει κάποιος χρειαζόταν εκλογικό βιβλιάριο, το οποίο το παραλάμβανε από τα αστυνομικά τμήματα, όπου όσοι δεν ήταν πιστοί οπαδοί του καθεστώτος, διέτρεχαν τον κίνδυνο ακόμη και να συλληφθούν, και έτσι προτιμούσαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα ούτως ή άλλως θεωρούσαν, προαποφασισμένο. Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να προσέλθουν στις κάλπες μόνο με την ταυτότητά τους.

Παρά τον ενθουσιασμό, πάντως, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα, σαφώς, βέβαια, περιορισμένα σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες φορές. Σε ορισμένα εκλογικά τμήματα εντοπίστηκαν φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια, παρά την, περί του αντιθέτου, νομοθεσία μέσα στα εκλογικά τμήματα οι διάφορες πλευρές προπαγάνδιζαν τις απόψεις τους, ενώ συνελήφθησαν από στρατιώτες, για αδιευκρίνιστους λόγους, τουλάχιστον δύο γυναίκες δικηγόροι που επέβλεπαν τη διαδικασία.

Το σοβαρότερο, ίσως, περιστατικό να είναι η επίθεση που δέχτηκε, από ένα πλήθος νεαρών καλά οργανωμένο και προετοιμασμένο όπως φάνηκε, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και νυν επικεφαλής της Ομοσπονδίας για την Αλλαγή, όπου συμμετέχουν σειρά οργανώσεων δικαιωμάτων, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Η επίθεση αποδόθηκε από τον ίδιο και από αυτόπτες μάρτυρες, στις δυνάμεις εκείνες που υποστήριζαν την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή είτε στην ισλαμιστική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων είτε στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, του Μουμπάρακ, το οποίο διατηρεί τους δεσμούς του με το πάντα παρόν και διόλου διαλυμένο, προς το παρόν, παρακράτος.

Ο Μπάρανταϊ έχει ταχθεί ενάντια στις συνταγματικές αλλαγές, θεωρώντας ότι είναι ελλιπείς. Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, αφού αντιλήφθηκε ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, δεν διάκειται θετικά απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Αρνητικά έχουν τοποθετηθεί, επίσης, το ΚΚ Αιγύπτου, σειρά αστικών κομμάτων όπως το al Ghad αλλά και σχεδόν όλες οι οργανώσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως και οι οργανώσεις νεολαίας, όπως το νεολαιίστικο κίνημα της 6ης Απριλίου. Κοινό στοιχείο στις επικρίσεις όλων είναι ότι πρόκειται για επιμέρους αλλαγές, οι οποίες δεν διασφαλίζουν τη μη ανάδειξη, εκ νέου, ενός καθεστώτος Μουμπάρακ, ούτε ανταποκρίνονται στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι αλλαγές προτείνουν μείωση της προεδρικής θητείας από 6 σε 4 χρόνια, η μείωση της δυνατότητας διατήρησης ενός Προέδρου στο θώκο μόνο για δύο θητείας, η υποχρέωση να ορίσει αντιπρόεδρο εντός 30 ημερών από την ανάδειξή του και ο ορισμός νέων, πιο ελεύθερων, κριτηρίων για την κατάθεση υποψηφιότητας. Εντούτοις, όπως φαίνεται μέσα από δημοσιογραφικές καταγραφές, πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην επαρχία, είχε άγνοια του ακριβούς περιεχομένου των προτάσεων και «κατευθυνόταν» κυρίως από κομματάρχες του κόμματος του Μουμπάρακ, από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και από το στρατό, να ψηφίσει «ναι» με το επιχείρημα ότι ψηφίζει υπέρ της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (κάτι που δεν ισχύει) ή με την απειλή ότι αν δεν ψηφίσει «ναι» υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιο είναι το λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας» (2013-07-07 00:00:00.0)
Ενταση λόγω των εισαγγελικών ερευνών κατά της αντιπολίτευσης (2012-12-29 00:00:00.0)
Κρίσιμη αιματηρή καμπή (2011-02-03 00:00:00.0)
Σαρωτικό το ποτάμι της λαϊκής οργής (2011-01-30 00:00:00.0)
Μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα (2011-01-28 00:00:00.0)
«Ημέρες οργής» κατά ακρίβειας, ανεργίας και Μουμπάρακ (2011-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ