Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Παραίτηση του Α. Σάλεχ ζητούν και οι φυλές

ΣΑΝΑ'Α.--

Την άμεση παραίτηση του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ ζητούν πλέον εκπρόσωποι φυλών και θρησκευτικοί ηγέτες της Υεμένης, μετά το λουτρό αίματος της Παρασκευής, όπου τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των συγκεντρωμένων. Χτες ο Σάλεχ προχώρησε στη διάλυση της κυβέρνησής του ως ένα πρώτο βήμα εκτόνωσης της κατάστασης. Στις φυλές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας είναι και η φυλή του ίδιου του Α. Σάλεχ, κάτι που τον αποδυναμώνει σημαντικά.

Ισχυρό χτύπημα στην εξουσία και τη δύναμη του Α. Σάλεχ χαρακτηρίζονται και οι παραιτήσεις τόσο του πρέσβη της Υεμένης στα Ηνωμένα Εθνη Αμπντάλα Αλσάιντι, όσο και της υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, Χούντα αλ-Μπάαν, η οποία δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής εναντίον διαδηλωτών την Παρασκευή στη Σανά'α, καταγγέλλοντας την «άγρια σφαγή». Στο ίδιο κλίμα ήταν και η απόφαση του υφυπουργού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλι Ταϊσίρ και του υπουργού Τουρισμού Ναμπίλ αλ-Φακίχ, καταδικάζοντας την άδικη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στη Σανά'α προκειμένου να παραβρεθούν στην ταφή των θυμάτων της κρατικής βίας, καταδικάζοντας τη στάση της κυβέρνησης και απαιτώντας για ακόμα μία φορά την παραίτηση του προέδρου. Την ώρα μετάδοσης της ταφής των διαδηλωτών σημειώθηκε διακοπή ρεύματος με τον κόσμο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ενημέρωση και την προβολή της κηδείας των διαδηλωτών. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τους νεκρούς της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πλατεία της αιματοχυσίας, του Πανεπιστημίου της Σανάα, όσο και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Αντεν, το Χαντραμαούτ, το Ιμπμπ, το Νταμάρ και το Ταΐζ.

Με φόντο τις εξελίξεις και δεδομένης της απογύμνωσης από συμμάχους του Α. Σάλεχ, φουντώνουν τα σενάρια είτε για αποχώρησή του, είτε για ακόμα μεγαλύτερη χρήση βίας σε περίπτωση που θελήσει να υπερασπιστεί την εξουσία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις για την αστική εξουσία (2011-12-08 00:00:00.0)
Αμπντουλάχ Σάλεχ (2011-07-10 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις (2011-05-26 00:00:00.0)
Παζάρια... αλλά και λαϊκές επιτροπές στο νότο (2011-04-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων (2011-03-17 00:00:00.0)
Λαϊκή οργή (2011-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ