Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Παζάρια... αλλά και λαϊκές επιτροπές στο νότο

ΣΑΝΑ'Α.-

Μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών, που θα αρχίσει με την παραίτηση του Σάλεχ εντός 30 ημερών και τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στο πέρας του τριμήνου, υπό την επίβλεψη κυβέρνησης εθνικής ενότητας από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι η πρόταση που κόμισε στην υεμενιτική πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Στην πρόταση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περιέχονται και εγγυήσεις ότι ο Σάλεχ δε θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης και δε θα δικαστεί, με την παράμετρο αυτή να έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε μερίδα της αντιπολίτευσης που επιμένει ότι θα πρέπει «να πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου έφτασε χτες το μεσημέρι και είχε άμεσα 45λεπτη συνάντηση με τον Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, για το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε τίποτε γνωστό. Ωρες πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Σάλεχ δήλωνε, εκ νέου, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά «μόνο αν αυτή μεταβιβαστεί σε ασφαλή χέρια για τη χώρα» και τοποθετούσε, χρονικά, την προοπτική αυτή στο τέλος της προεδρικής του θητείας στις αρχές του 2013.

Παρά τις διαφωνίες σε ξεχωριστά σημεία, η προαναφερόμενη πρόταση φέρεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του μεγαλύτερου τμήματος της αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Οπως χαρακτηριστικά εμφανίζεται να δηλώνει στο δίκτυο «αλ Τζαζίρα» ο Χάσαν Ζαΐντ, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος «αλ Χακ», που παλαιότερα συνεργαζόταν με τον Σάλεχ, με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει και οι ΗΠΑ,που πλέον φέρονται να έχουν πάρει απόφαση ότι ο στενός τους σύμμαχος Σάλεχ πρέπει ν' απομακρυνθεί από την εξουσία, προκειμένου να διασφαλιστούν με κάποιο τρόπο τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και να μην προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το δικό του ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι στο νότο της Υεμένης, και ιδιαίτερα στην πόλη του Αντεν, την παλιά πρωτεύουσα της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης, ο έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας έχει πλήρως καταρρεύσει και τα ηνία έχουν αναλάβει λαϊκές επιτροπές που ρυθμίζουν ακόμη και την κυκλοφορία στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ