Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΗΠΑ
Σχεδιασμοί για καταστολή κάθε λαϊκής αντίδρασης

O εκλεκτός των ιμπεριαλιστών περιχαρής όπως και οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις μπίσνες που ανοίγουν
O εκλεκτός των ιμπεριαλιστών περιχαρής όπως και οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις μπίσνες που ανοίγουν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ιδιαίτερα ικανοποιημένες και ευχαριστημένες» με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μισέλ Μαρτελί δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον με τον Μαρτελί, ο οποίος πραγματοποίησε τετραήμερη περιοδεία στις ΗΠΑ, για συναντήσεις ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στις 14 του Μάη. Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους αλλά και τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΠΤ και της Διαμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - IADB επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

Ο ενθουσιασμός των Αμερικανών αξιωματούχων πηγάζει από την «επιτυχία» με την οποία στέφθηκε τελικά το «εκλογικό πραξικόπημα» που ενορχήστρωσαν οι κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην Αϊτή - ΗΠΑ, Γαλλία και Καναδάς - αλλά και τις δηλώσεις του ίδιου του Μαρτελί που ευθαρσώς τόνισε ότι «θα εκκαθαρίσουμε τη χώρα». Προφανώς από δυσάρεστες και αντιδραστικές φωνές που αντιτίθενται στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, κύριος στόχος του είναι η ανοικοδόμηση μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, που έχει καθυστερήσει τραγικά. Ανοικοδόμηση που θα πραγματοποιηθεί με την επιβολή φόρου πέντε σεντς σε κάθε τηλεφωνική κλήση, με την πρόσβαση στην διεθνή βοήθεια και κυρίως... στις ξένες επενδύσεις. Επίσης, τόνισε ότι ευελπιστεί στην άμεση ανασύσταση του στρατού, τις FadH (είχαν διαλυθεί από τον πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, το 1995, εξαιτίας των εγκλημάτων τους), αλλά και ότι θα δώσει αμνηστεία στον πρώην δικτάτορα Ντιβαλιέ, που έχει επιστρέψει...

Την εκλογή Μαρτελί χαιρέτισε και η Υπατη Αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κάθριν Αστον χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «σημαντικό στάδιο στην παρούσα φάση της δημοκρατικής μετάβασης της Αϊτής»... Πάντως, παρά τις τυμπανοκρουσίες, οι πολιτικοί «διαγκωνισμοί» και η αστάθεια θα συνεχιστεί καθώς βάσει των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών μπορεί ο Μαρτελί να είναι «νικητής» της προεδρικής αναμέτρησης, ωστόσο την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου έχει το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα ΙΝΙΤΕ. Την ίδια στιγμή, νέος γύρος ταραχών ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ