Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντιδράσεις προκαλεί η αποστολή «συμβούλων»

TΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για μία ακόμη φορά, τις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ν' αποστείλουν «ειδικούς στρατιωτικούς συμβούλους» για να «οργανώσουν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών», εκτιμώντας ότι ουσιαστικά αποτελούν «προάγγελο χερσαίας επέμβασης». Οι δηλώσεις Λαβρόφ εντείνουν τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που οξύνονται διαρκώς, καθώς στο στρατιωτικό επίπεδο η κατάσταση στη Λιβύη έχει βαλτώσει και το μόνο καθημερινό νέο είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει ο λιβυκός λαός, προκαλώντας δυσφορία στους ηγήτορες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πιέζονται από το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο «για ενεργότερη και αμεσότερη ανάμειξη».

Στη Μόσχα βρέθηκε, χτες, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι η άμεση επίτευξη κατάπαυσης πυρός και η διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων καλώντας τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους». Ο Μπαν Γκι Μουν απέφυγε προκλητικά να σχολιάσει, έστω, τις καταγγελίες της Τρίπολης ότι οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές επίσης προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων, όπως καταγγέλλεται ότι συνέβη, χτες, στην πόλη Γεριάν (7 νεκροί, 18 τραυματίες).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της λιβυκής ηγεσίας, Μούσα Ιμπραχίμ, εκτός από τις απώλειες από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, ανακοίνωσε ότι οι αρχές «μοιράζουν όπλα στους πολίτες προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση», απειλώντας το ΝΑΤΟ «με κόλαση αν βάλει πόδι στη Λιβύη». Ο Ιμπραχίμ εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά του λύπη για το θάνατο των δύο φωτορεπόρτερ στη Μιζράτα, το βράδυ της Πέμπτης, επιρρίπτοντας, ουσιαστικά, την ευθύνη στους αντικαθεστωτικούς.

Ο Ιμπραχίμ απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την είδηση ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν, μετά από ημέρες σκληρών μαχών, να εκδιώξουν τα κυβερνητικά στρατεύματα από το μεθοριακό φυλάκιο Ουάζαν, και να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, υπό πανηγυρισμούς. Περίπου 150 - 200 Λίβυοι στρατιώτες αναζήτησαν καταφύγιο στο έδαφος της Τυνησίας, οι Αρχές της οποίας, όπως και οι ιατρικές οργανώσεις που είναι εγκατεστημένες στη μεθόριο των δύο χωρών, εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι εκατοντάδες άμαχοι πρέπει να έχουν εγκλωβιστεί στις μάχες κοντά στη μεθόριο, αλλά και ότι το κύμα προσφύγων θα αυξηθεί.

Πόλη - φάντασμα η Μιζράτα

Χωρίς διακοπή συνεχίζονταν οι σκληρότατες μάχες στη Μιζράτα και χτες. Οι λιβυκές δυνάμεις διατείνονται ότι ελέγχουν το 80% της πόλης. Το βέβαιο είναι ότι η πόλη, εδώ και εβδομάδες, έχει μεταβληθεί σε πεδίο μάχης και οι γιατροί των νοσοκομείων της, χτες, απηύθυναν νέα έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και των κανταφικών βομβαρδισμών υποστηρίζοντας ότι είναι εξουθενωμένοι και ότι πλέον άμαχοι πεθαίνουν αβοήθητοι από τα τραύματά τους.

Χτες, το ελληνικό πλοίο «Ionian Sea», που έχει ναυλωθεί από το Διεθνή Μεταναστευτικό Οργανισμό, παρέλαβε άλλους 1.000 αμάχους από τη Μιζράτα για να τους μεταφέρει στη Βεγγάζη, αφήνοντας στην πρώτη περίπου 50 τόνους τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια. Τις τελευταίες ημέρες, το πλοίο, κάνοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή έχει απομακρύνει περισσότερους από 3.500 ανθρώπους από την πολιορκημένη πόλη.

Και χτες, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν, κυρίως, ξένοι εργάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Μιζράτα αλλά και Λίβυοι άμαχοι. Μεταξύ αυτών, δεκάδες τραυματίες στους οποίους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε πρόχειρα ιατρεία. Με το συγκεκριμένο δρομολόγιο φθάνουν στη Βεγγάζη και οι σοροί των δύο βραβευμένων γνωστών πολεμικών φωτορεπόρτερ, του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον και του Ελληνοαμερικανικού Κρις Χόνδρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαραθέσεις εντός και εκτός (2011-07-05 00:00:00.0)
Στόχος η Τρίπολη ενώ προετοιμάζεται νέα «διαμεσολάβηση» (2011-05-26 00:00:00.0)
Υποστήριξη παντοιοτρόπως των αντικαθεστωτικών (2011-04-28 00:00:00.0)
«Διαμεσολάβηση» της Αφρικανικής Ενωσης εν μέσω μαχών (2011-04-12 00:00:00.0)
Με «τριβές» η προοπτική του εξοπλισμού των αντι-Κανταφικών (2011-03-31 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η γκανγκστερική επιδρομή κατά της Λιβύης (2011-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ