Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Τριπλασιασμός των διδάκτρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Απαγορευτική και επί του πρακταίου γίνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση για την πλειοψηφία των παιδιών των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων σε εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Κοινοτήτων, στο πλαίσιο των σαρωτικών περικοπών της κυβέρνησης και προέβλεπε αύξηση των διδάκτρων μέχρι και τριπλασιασμό τους. Ο νόμος προκάλεσε την έκρηξη των φοιτητών και την έναρξη πολύμηνων κινητοποιήσεων πρωτόγνωρων για τα βρετανικά δεδομένα. Αναμένεται λοιπόν η αντίδρασή τους στο ύψος των διδάκτρων που ανακοίνωσαν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά... και είναι «φωτιά».

Πάνω από το 50% των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσαν, θα αυξήσουν τα δίδακτρά τους στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή γύρω ή πάνω από τις 9.000 λίρες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δίκαιης Πρόσβασης-(Office of Fair Access-OfFA), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ. Ηδη 122 από 123 Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέσο ύψος των διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα κυμαίνεται γύρω στις 9.000 λίρες - σχεδόν τριπλασιασμός από τις 3.500 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο - και όχι στις 7.500 λίρες, ποσό που είχε προβλέψει η βρετανική κυβέρνηση και επί του οποίου είχε βασίσει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Συνεπώς όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, απομένει η αντίδραση της κυβέρνησης που είχε προειδοποιήσει ότι αν η πλειοψηφία τους ορίσει δίδακτρα πολύ κοντά στο ανώτατο όριο , τότε θα έρθουν αντιμέτωπα με περικοπές κονδυλίων και θέσεων φοιτητών. Ασχέτως πάντως εάν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει την απειλή της, πρόχειροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για περίπου 36.000 πανεπιστημιακές θέσεις που θα χαθούν εξαιτίας των περικοπών των κονδυλίων προς τα Πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ